Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Pedagogische Wetenschappen: Introductie

Zoekadvies voor studenten pedagogische wetenschappen

Op deze plek vind je advies over zoeken naar informatie voor projecten, papers, werkstukken of proefschriften op het gebied van de pedagogische wetenschappen.

De bibliotheekwebsite

Op de website van de bibliotheek vind je praktische informatie over openingstijden, het lenen van boeken en andere bibliotheekdiensten.

Meer specifiek vind je op de website informatie voor studenten, met onder andere informatie over trainingen informatievaardigheden, referentiebeheer, verantwoord gebruik van bronnen en het uploaden van je scriptie.

LibGuides zijn 24/7 bereikbaar vanaf de site van de Universiteitsbibliotheek. In het overzicht van libguides vind je een hele verzameling algemene LibGuides met informatie over diverse onderwerpen, waaronder het zoeken van boeken of artikelen, het opzetten van een zoekstrategie of informatie over zoeksystemen zoals Google Scholar, Scopus of Web of Science.

Daarnaast is de bibliotheekwebsite een geschikt startpunt voor je zoekacties. Je vindt hier o.a. informatie over het opzetten van een goede zoekstrategie, diverse zoeksystemen en verschillende soorten publicaties.

Wil je een online artikel of digitaal boek lezen, of wil je zoeken in een bepaalde database?
Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen op verschillende manieren direct toegang krijgen tot digitaal materiaal waar de bibliotheek een licentie voor heeft. 

De bibliotheekcollectie

De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht vind je in WorldCat UU (ook voor lenen en reserveren van papieren boeken en tijdschriften). Hier vind je (en krijg je toegang tot) de e-journals en de (meeste) artikelen uit deze tijdschriften, de boeken (papier en e-books) en de papieren tijdschriften (niet op artikelniveau) waar de UB een abonnement op heeft. Binnen WorldCatUU wordt Utrechts bezit standaard bovenaan de pagina getoond, indien gewenst kun je je zoekresultaat beperken tot 'Utrecht University Library'.

Voor een overzicht (incl. toegang) van de e-journals waar de UB een abonnement op heeft is er de digitale tijdschriftenlijst.

Voor hulp bij het zoeken in WorldCat is er een online handleiding.

Fysieke collectie
De papieren collectie (boeken en een paar tijdschriften) van pedagogiek bevindt zich op de derde verdieping in de bibliotheek op het Utrecht Science Park.

Utrecht University Library USP

 Hier vind je ook de collecties onderwijskunde, psychologie, sociologie en culturele antropologie plus een kleine collectie boeken op het gebied van methoden en statistieken.

Testotheek
Een extra service die de bibliotheek biedt voor studenten pedagogiek is de testotheek. Studenten pedagogiek hebben in principe automatisch toegang tot de collectie (diagnostische) testen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kan je je melden bij de balie van de bibliotheek Uithof. Je moet dan wel een bewijs van inschrijving bij de opleiding Pedagogiek mee nemen. Meer informatie over de testotheek vind je op de website van de universiteitsbibliotheek en in de libguide Bijzonder materiaal.

Online toegang tot digitale publicaties

Wil je een online artikel of digitaal boek lezen, of wil je zoeken in een bepaalde database?

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen op verschillende manieren direct toegang krijgen tot digitaal materiaal waar de bibliotheek een licentie voor heeft.

Lees meer over deze verschillende opties op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Compass: Online informatievaardigheden trainingen

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een pakket online informatievaardighedentrainingen aan.

De basistraining Compass bestaat uit vier modules van circa 30 minuten die samen één geheel vormen, maar die je ook onafhankelijk van elkaar kunt doornemen:

  1. Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie
  2. Opzetten van je zoekactie
  3. Evalueren van je bronnen
  4. Bronnen opslaan en gebruiken

Naast de basistraining Compass (EN en NL) bieden wij ook de Engelstalige trainingen:

Als je meer wilt weten over het zoeken naar literatuurbronnen, of meer wilt oefenen met de verschillende onderdelen van een zoekstrategie, ga dan naar Compass of Compass+.