Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Pedagogische Wetenschappen: Introductie

Zoekadvies voor studenten pedagogische wetenschappen

Op deze plek vind je advies over zoeken naar informatie voor projecten, papers, werkstukken of proefschriften op het gebied van de pedagogische wetenschappen.

Zoekstrategie: wat, waar, hoe?

Voor een effectieve zoekstrategie kun je jezelf 4 vragen stellen:

1.    Wat zoek ik?
a. Over welk onderwerp zoek je informatie?
b. In welk type document kun je die informatie vinden?
Formuleer dan een goede zoekvraag met de meest geschikte zoektermen.

2.    Waar zoek ik
Kies de geschikste databank/catalogus/website en die keuze is weer afhankelijk van het antwoord op vraag 1a en b. De bibliotheek geeft per vakgebied toegang tot zoeksystemen.

3.    Hoe zoek ik?
a. Zoek efficiënt: gebruik relevante zoektermen in de juiste combinatie en benut de functionaliteit van de databank/zoekmachine;
b. Er zijn verschillende zoekmethodes. De bibliografische/systematische methode (met zoektermen zoeken in wetenschappelijke zoekmachines) en de sneeuwbal/citatiemethode (uitgaan van iets wat je al hebt) zijn de belangrijkste. Hoe je deze methodes precies kunt inzetten, hangt af van de mogelijkheden die het zoeksysteem biedt.

In de LibGuide Zoekstrategie lees je meer over het opzetten van een zoekstrategie.

4.    Hoe selecteer/beoordeel ik?
a. Geeft de gevonden informatie antwoord op je onderzoeks(deel)vraag en
b. Is de kwaliteit van deze informatie goed?
Ga voor antwoorden op deze vragen naar de LibGuide Bronnen evalueren.

 

De bibliotheek

Op de website van de bibliotheek vind je praktische informatie over openingstijden, het lenen van boeken en andere bibliotheekdiensten.

Meer specifiek vind je op de website informatie voor studenten, met onder andere informatie over trainingen informatievaardigheden, referentiebeheer, verantwoord gebruik van bronnen en het uploaden van je scriptie.

Daarnaast is de bibliotheekwebsite een geschikt startpunt voor je zoekacties. Je vindt hier informatie over literatuur zoeken en online toegang tot de digitale bronnen waar de bibliotheek een abonnement op heeft (tijdschriften, e-books, zoeksystemen).

De papieren collectie (boeken en een paar tijdschriften) van pedagogiek bevindt zich op de derde verdieping in de bibliotheek op het Utrecht Science Park.

Utrecht University Library USP

 Hier vind je ook de collecties onderwijskunde, psychologie, sociologie en culturele antropologie plus een kleine collectie boeken op het gebied van methoden en statistieken.

Testotheek

Een extra service die de bibliotheek biedt voor studenten pedagogiek is de testotheek. Studenten pedagogiek hebben in principe automatisch toegang tot de collectie testen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kan je je melden bij de balie van de bibliotheek op het Utrecht Science Park. Je moet dan wel een bewijs van inschrijving bij de opleiding pedagogiek mee nemen. Meer informatie over de testotheek vind je op de website van de universiteitsbibliotheek en in de LibGuide Bijzonder materiaal.

Online toegang tot digitale publicaties

Wil je een online artikel of digitaal boek lezen, of wil je zoeken in een bepaalde database?

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen op verschillende manieren direct toegang krijgen tot digitaal materiaal waar de bibliotheek een licentie voor heeft.

Lees hier meer over op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Compass: Online informatievaardigheden trainingen

De Universiteitsbibliotheek Utrecht biedt een pakket online informatievaardighedentrainingen aan.

De basistraining Compass bestaat uit vier modules van circa 30 minuten die samen één geheel vormen, maar die je ook onafhankelijk van elkaar kunt doornemen:

  1. Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie
  2. Opzetten van je zoekactie
  3. Evalueren van je bronnen
  4. Bronnen opslaan en gebruiken

Naast de basistraining Compass (EN en NL) bieden wij ook de Engelstalige trainingen:

Als je meer wilt weten over het zoeken naar literatuurbronnen, of meer wilt oefenen met de verschillende onderdelen van een zoekstrategie, ga dan naar Compass of Compass+.

Meer weten?

Deze LibGuide is overal vandaan bereikbaar via de site van de Universiteitsbibliotheek

Klik op 'LibGuides'. Je vindt de trainingslibguides (zoals deze voor Pedagogische Wetenschappen) onderaan op de pagina.

Op deze pagina bovenaan vind je ook een hele verzameling algemene LibGuides met informatie over diverse onderwerpen, waaronder het zoeken van boeken of artikelen, het opzetten van een zoekstrategie of informatie over zoeksystemen zoals Google Scholar, Scopus of Web of Science.

Voor vragen kun je terecht bij de vak- en informatiespecialisten van de bibliotheek.

Feedback

Het wordt zeer op prijs gesteld als je na gebruik van de libguide je feedback over deze training wilt geven.