Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Zoekstrategie: Algemeen

Inleiding zoekstrategie

Een zoekstrategie is een manier om efficient informatie te vinden die je nodig hebt om je onderzoeksvraag te beantwoorden.

Met een zoekstrategie ga je systematisch te werk, waardoor je relevante informatie vindt. Door gericht te zoeken krijg je gerichte resultaten terug en ben je minder tijd kwijt met het lezen van irrelevant materiaal.

De libguide zoekstrategie en Compass

De LibGuide Zoekstrategie kan zelfstandig gebruikt worden, maar dient ook als verdieping bij module 2 'Opzetten van je zoekactie' van Compass, de online training informatievaardigheden.

Effectieve zoekstrategie

Voor een effectieve zoekstrategie moet je jezelf een paar vragen stellen:

Wat zoek ik?
a. Over welk onderwerp zoek je informatie?
b. In welk type document kun je die informatie vinden?
Formuleer dan een goede zoekvraag met de meest geschikte zoektermen.

Waar zoek ik?
Kies de geschikste databank/catalogus/website en die keuze is weer afhankelijk van het antwoord op vraag 1a en b. De bibliotheek geeft per vakgebied toegang tot zoeksystemen.

Hoe zoek ik?
a. Zoek efficiënt: gebruik relevante zoektermen in de juiste combinatie en benut de functionaliteit van de databank/zoekmachine (zoektechnieken);
b. Er zijn verschillende zoekmethodes. De bibliografische/systematische methode (met zoektermen zoeken in wetenschappelijke zoekmachines) en de sneeuwbal/citatiemethode (uitgaan van iets wat je al hebt) zijn de belangrijkste. Hoe je deze methodes precies kunt inzetten, hangt af van de mogelijkheden die het zoeksysteem biedt.

Kan ik de gevonden bronnen gebruiken en: hoe selecteer ik mijn bronnen?
De bronnen die je vindt moet je voor gebruik evalueren op relevantie en wetenschappelijkheid. Dit vergroot de betrouwbaarheid van je tekst. Ga voor antwoorden op deze vragen naar de LibGuide Bronnen evalueren.

Visualisatie van een zoekstrategie (uit Compass)

 

 

Naar 'Formuleren zoekvraag'

dit is een plaatje van een pijltje om aan te geven dat je met deze link naar de volgende pagina over het formuleren van een zoekvraagkunt gaan

Meer weten over:

De universiteitsbibliotheek biedt drie online trainingen aan op het gebied van informatievaardigheden:

Meer informatie en hulp bij het zoeken vind je ook op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.