Zoekstrategie

Google Books is met miljoenen gescande boeken de meest bekende full text database. In Google Books vind je zowel wetenschappelijke als niet-wetenschappelijke boeken. De weergave varieert van volledige/gedeeltelijke tekst tot enkel titelgegevens. 

Gebruik Google Books om: 

• boeken over onderwerpen te ontdekken, want je zoekt met Google Books in de volledige tekst van boeken
• volledige boeken te lezen met een open licentie of waar geen auteursrecht (meer) op zit, waardoor ze vrij beschikbaar zijn
• delen van boeken te lezen waar nog wel auteursrecht op zit

Zoeken in Google Books (.nl)
Zoeken in Google Books(.com)

Er zijn duidelijke verschillen tussen de .nl en de .com versie:

• Ranking: de Nederlandse versie plaatst Nederlandstalige boeken hoger in de resultatenlijst, en andersom! Dit speelt vooral bij het zoeken op eigennamen die in beide talen gelijk zijn.
• Onderwerpstermen: in de internationale versie kun je ook op subject/onderwerpsterm zoeken, in de Nederlandse versie niet.
• Links naar boekhandels: de Nederlandse versie heeft ook links naar Nederlandse boekhandels;
• Google eBooks: in de Nederlandse versie kun je kiezen om alle boeken te zien of alleen "Google eBooks". Het advies is hier altijd te kiezen voor alle boeken:"any books".

Zoeken in Google Books werkt net als zoeken in de Google zoekmachine. Uitgebreide informatie over zoeken en tools vind je in de helpfunctie. Hier kun je ook doorklikken naar advanced search voor uitgebreidere zoekmogelijkheden.

Tips bij het gebruik van Google Books:

• Tik je zoektermen in bij With all of the words.
• Rouleer de volgorde van je woorden ook eens, dat maakt verschil.
• Heb je eenmaal een boek gevonden, kijk dan bij de Related books.
• Je kunt in Google Books van ‘free books’ een pdf opslaan of je boeken bewaren in Mijn bibliotheek/My Library (alleen met een Google account). Je kunt hier ook notities toevoegen, boeken markeren als gelezen/nog te lezen en lijsten maken en delen.

Een boek 'in handen' krijgen vanuit Google Books:

Klik (indien aanwezig bij het gezochte boek) onder "Dit boek in gedrukte vorm bestellen" of "Get this book in print" of op de link "Zoeken in een bibliotheek" of "Find in a library". Je komt dan in WorldCat.org. Je kunt  daar zien of het boek aanwezig is in de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht en in die van duizenden andere bibliotheken wereldwijd.

Als je op zoek bent naar een bepaald onderwerp, is het handig om in de full text van boeken te kunnen zoeken. 
Google Books is, met miljoenen gescande boeken, de meest bekende full text database.

Andere handige zoeksystemen voor full text boeken zijn: 

• Delpher, database van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag met Nederlandse boeken
• Europeana
• Internet Archive
• Project Gutenberg
• Hathi Trust, alle gedigitaliseerde boeken van Amerikaanse (universiteits)bibliotheken, waaronder ook de door Google gescande boeken
• OA databases, bijvoorbeeld de Directory of Open Access Books: DOAB
• of probeer Zoeksystemen van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, filter bij Types op tekstbestanden en klik op Search

Artikelen verschenen als hoofdstuk in boeken ('edited volumes', 'bundels', 'readers') zijn niet altijd makkelijk te vinden.
Het makkelijkst is natuurlijk het boek (liefst e-book) te zoeken waar het hoofdstuk/artikel in is gepubliceerd.

In sommige zoeksystemen kun je zoeken naar hoofdstukken uit boeken met behulp van filters of limits.
Meestal krijg je filters pas te zien nadat je een zoekactie hebt uitgevoerd, soms kan je een publicatietype ook al vooraf selecteren (limits). En bekijk ook eens de Advanced Search opties van je database.

Voorbeelden:

• WorldCat: filter Materiaalsoort: Hoofdstuk (Chapter);
• Scopus: zoekfilters (limits) op documenttype 'Book Chapter(s)';
• Vakspecifieke zoeksystemen: filter op publicatietype, vaak: 'Chapter' of 'Book Chapter'.
• Met Google Books doorzoek je vaak de full text van boeken en kun je er achter komen of/dat een artikel/hoofdstuk in een bepaald boek staat.

Hieronder een paar tips voor het zoeken naar boekbesprekingen:

• Ga naar de pagina zoeksystemen bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht en beperk tot soort: boekbesprekingen
• Voor boekrecensies in kranten kun je zoeken in de krantenbank Nexis Uni 
• Of kijk voor boekrecensies uit Nederlandse kranten van vóór 1995 in Delpher
• In algemene zoeksystemen kun je proberen te zoeken op de boektitel in combinatie met het woord 'review' of '(boek)bespreking'