De bronnen die je gebruikt bij het schrijven van een wetenschappelijke tekst (zoals een scriptie, paper etc.) bepalen voor een groot deel de kwaliteit van die tekst.
Gevonden bronnen zul je voor gebruik moeten evalueren op relevantie en wetenschappelijkheid. De verschillende methoden en hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken vind je in deze LibGuide.
De Universiteitsbibliotheek heeft een groot aantal zoeksystemen met betrouwbare bronnen geselecteerd. Wanneer je hiervan gebruik maakt kun je er op vertrouwen dat de meeste controles al gedaan zijn.
Zelfs als je alle controles op deze pagina's uitvoert, is er geen garantie dat de stukken die je zult lezen waar, objectief en onbevooroordeeld zijn. Je moet altijd voorzichtig zijn met de bronnen die je gaat gebruiken. En blijf bovenal een kritische lezer.
Bij het bepalen van de kwaliteit en wetenschappelijkheid van bronnen kun je uitgaan van drie soorten controle:
Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen of een bron relevant is:
Bedenk dat je slechts zelden een bron vindt die je hoofd- en deelvragen geheel beantwoordt en die verslag doet van exact hetzelfde onderzoek of probleem als waar jij mee bezig bent.
Als je andere bronnen gebruikt controleer dan altijd goed of een bron wetenschappelijk is. En natuurlijk moet de bron bovenal relevant en betekenisvol zijn voor je onderzoek.
Let bij niet-wetenschappelijke bronnen (o.a. kranten, blogs, websites) en zgn. grijze literatuur (o.a. dissertaties, doctoraalscripties, rapporten, statistieken of beleidsnota's) op:
Bekijk de informatie over het evalueren van websites of gebruik de CRAPMAP om na te gaan of je een website/niet wetenschappelijke bron kunt gebruiken.
Je kunt niet-wetenschappelijke bronnen gebruiken als:
Bekijk ook de LibGuide over het gebruik van Wikipedia in de wetenschap.