Als je eenmaal de juiste literatuur hebt gevonden en gaat gebruiken dan moet je gaan verwijzen naar je bronnen. Wanneer je bijvoorbeeld een paper schrijft, verwijs je in de tekst naar de bronnen waaruit je jouw informatie hebt gehaald. Ook maak je altijd een bijbehorende literatuurlijst waar alle door jouw gebruikte bronnen in terug te vinden zijn.
Voor pedagogisch wetenschappers zijn er regels over hoe ze moeten verwijzen, deze zijn opgesteld door de American Psychological Association (APA). Om te voorkomen dat je plagiaat pleegt, en om serieus genomen te worden als wetenschapper moet je altijd verwijzen volgens deze stijl.
De citatiestijl van de American Psychological Association (APA-stijl) wordt veel gebruikt binnen de psychologie en de pedagogische wetenschappen, maar ook daarbuiten.
Deze libguidepagina is gebaseerd op de 7e editie van de APA Stijl (sinds 1 oktober 2019).
Raadpleeg voor een volledig overzicht de Publication Manual of the American Psychological Association, Seventh Edition.
Informeer altijd bij je docent of je de juiste editie en de juiste regels hanteert.
Verwijzingen in de tekst moeten kort aangeven wat de bron is en moeten de lezer in staat stellen de literatuur terug te vinden in de alfabetische literatuurlijst aan het einde van het artikel.
Verwijzingen naar afbeeldingen ontleend aan het internet vereisen extra zorgvuldigheid i.v.m. mogelijk auteursrecht.
"Beeldmateriaal mag uitsluitend gebruikt worden als dit relevant is voor het werk dat u creeërt [dus niet enkel ter lilustratie]. Afbeeldingen met een licentie die hergebruik toestaat (zoals Creative Commons) mogen vrij gebruikt worden. Anders moet u toestemming vragen van de rechthebbende, die daarvoor eventueel een geldelijke vergoeding kan vragen".
(Bron: auteursrechtinformatiepunt van de UU).
Voor werkstukken van studenten die alleen door de docent worden nagekeken is het verkrijgen van toestemming van de maker van een afbeelding niet nodig. Zodra het werkstuk echter alsnog (online) gepubliceerd wordt (bijvoorbeeld in een thesis/scriptiearchief of universitair repository) is dat WEL het geval! Let dus altijd goed op met het hergebruik van afbeeldingen, figuren en tabellen.
Een juiste bronvermelding bij overgenomen afbeeldingen is altijd een vereiste (dus ook voor niet-te-publiceren-werkstukken), zowel direct bij de afbeelding zelf, als in de literatuurlijst.
Wil je meer weten over auteursrechten kijk dan eens op de website van het auteursrechtinformatiepunt van de UU. Voor stapsgewijze informatie over hoe toestemming te verkrijgen om afbeeldingen te mogen gebruiken én hoe je dat dan accuraat weergeeft in APA style, lees de 4 berichten op het APA style blog over dit onderwerp.
Onderschrift:
Figuur 1: Piramide van Maslow. Overgenomen van P. Buddenberg, 2017 (https://commons.wikimedia.org/wiki/ File:Piramide_van_Maslow_kleur.png). CC0 2017, P. Buddenberg.
In de tekst:
... In Figuur 1 (Buddenberg, 2017) zien we de behoeftenpiramide van Maslow in zijn oorspronkelijke formulering.
In de referentielijst of voet/eindnoot:
Buddenberg, P. (2017). Piramide van Maslow [Online afbeelding]. Wikimedia. https://commons.wikimedia.org/wiki/ File:Piramide_van_Maslow_kleur.png.
NB: Controleer bij publicatie van een plaatje altijd zorgvuldig of er geen copyright op zit! Zie je het niet staan, ga er dan vanuit dat er sprake is van auteursrechtelijk materiaal.
Meer informatie over auteursrecht vind je bij het Auteursrechtinformatiepunt van de Universiteit Utrecht.
Ondersteuning bij APA style:
Er bestaat geen officiële Nederlandse versie van de APA stijl, maar er zijn wel een paar vertalingen in omloop:
Op de volgende subpagina vind je informatie over correct APA verwijzen in de literatuurlijst