Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Pedagogische Wetenschappen: Zoeksystemen

Zoeksystemen kiezen

Nadat je zoektermen hebt geformuleerd kun je een of meerdere zoeksystemen kiezen om te gaan gebruiken.

Er zijn diverse zoeksystemen beschikbaar. Er zijn algemene zoeksystemen (zoals Google Scholar) en vakspecifieke zoeksystemen (zoals ERIC en PsycInfo).

In de boxen hiernaast vind je

1. informatie over het kiezen van een zoeksysteem

2. een overzicht van een aantal relevante zoeksystemen in de sociale wetenschappen

 

1. Een online zoeksysteem kiezen

Wat je gaat zoeken bepaalt uiteraard ook waar je gaat zoeken.

1. Heb je al een titel en/of auteur van een boek of artikel dan zoek je het makkelijkst in Google Scholar (met UBUlink) of WorldCat (via de UB ingang);

2. Weet je ook al dat wij de publicatie in ons bezit hebben bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht dan zoek je boeken (papier en e-books) en tijdschrift(artikel)en in WorldCat (via de UB ingang (beperk evt. op Utrechts bezit). E-journals (met hun artikelen) zijn ook te vinden via de digitale tijdschriftenlijst

3. Zoek je op een onderwerp maak dan gebruik van de bij de bibliotheek aangeboden zoeksystemen. Er zijn algemene zoekmachines voor alle disciplines, maar er zijn ook vakspecifieke systemen. Kies de database die het best past bij de onderwerp. En beperk je niet tot maar één zoeksysteem, ze zijn allemaal anders en geven dus ook andere resultaten. Zie ook de box hieronder voor voorbeelden uit de Sociale Wetenschappen.

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben toegang tot deze wetenschappelijke zoeksystemen met hun Solis-id en wachtwoord. Zie: online toegang.

2. Relevante zoeksystemen

Via de homepage van de Universiteitsbibliotheek  kun je rechtstreeks doorklikken naar zoeksystemen, of je gaat eerst via de knop Literatuur zoeken. Hier vind je een overzicht  (met korte beschrijving van de inhoud) van zoeksystemen: een complete lijst voor alle disciplines en daarnaast aparte lijsten per vakgebied.
Helemaal onderaan de lijst met zoeksystemen per vakgebied vind je de lijst van Sociale Wetenschappen waaruit je weer kunt kiezen voor pedagogiek.

Een selectie van voor pedagogische wetenschappen (mogelijk) relevante zoeksystemen:

ERIC (Educational Resources Information Centre, op het gebied van opvoeding en onderwijs)
APA PsycInfo (Hele gebied van psychologie en gedragswetenschappen)
Scopus (Alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase)
Social Sciences Citation Index (SSCI) (sociale wetenschappen, onderdeel van de Web of Science))
Web of Science (Alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase)
PubMed (met UBU-link)(Biomedische tijdschriften, maar ook gedragswetenschappen)
Google Scholar (met UBU-link) (Alle vakgebieden, meer dan 50 miljoen publicaties)
Cotan documentatie (NIP) (voor informatie en beoordelingen van in Nederland verkrijgbare tests)
DSM Library (DSM naslagwerken)
Gender Studies Database (artikelen, boeken en hoofdstukken over gendervraagstukken).
Overton (voor rapporten)

 

Bij het kiezen van een systeem is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van algemene zoeksystemen zoals Google Scholar. Het voordeel is dat je er snel enorm veel in kunt vinden, het nadeel is echter dat er ook een heleboel niet bruikbare bronnen tussen zitten, je je zoekvraag niet altijd precies kunt formuleren en je een grotere kans hebt dat je resultaten niet voldoende wetenschappelijk verantwoord blijken te zijn. Het is verleidelijk om altijd Google Scholar te gebruiken, en voor kleine of gerichte searches is het ook heel geschikt, maar bij grotere en ingewikkelder zoekacties kun je veel tijd kwijt zijn met het selecteren van de juiste bronnen uit het zoekresultaat. Vakspecifieke zoeksystemen zijn soms ingewikkelder qua invoer van zoektermen, maar je kunt er wel op rekenen dat de bronnen die je vindt wetenschappelijk verantwoord zijn.