Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Artikelen zoeken: Algemeen

Introductie

Hoe pak je dat nu aan, het zo efficiënt mogelijk zoeken naar artikelen in wetenschappelijke tijdschriften over jouw onderwerp? Welke zoekmachines kun je dan het beste raadplegen? En hoe krijg je vervolgens het artikel in handen, of het nu digitaal is of op papier? Dit en meer kun je lezen in deze LibGuide.

UBUlink:beschikbaarheid van publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

UBUlink: snel naar de publicatie 

Je kunt in verschillende zoeksystemen publicaties vinden die je in handen wilt krijgen. Op veel van deze plekken kun je hiervoor de UBUlink gebruiken.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Als de bibliotheek het artikel niet heeft

  1. Kijk of het artikel bij een andere bibliotheek in Nederland of in het buitenland beschikbaar is. Materiaal van andere bibliotheken vraag je in WorldCat aan. Onder Availability vind je bij Libraries Worldwide de knop Interlibrary Request..
  2. Via de auteur: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in zoekmachines als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs.
  3. Hulp vragen via Twitter: tweet een oproep met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe.

Known item search: zoeken naar specifieke artikelen

Heb je gegevens van het artikel, zoals de exacte titel, woorden uit de titel, de auteur(s) of de naam van het tijdschrift? Voor een known item search geldt:

  • Weet je de exacte titel van het artikel? Zoek in WorldCat UU of Google Scholar: plaats de titel tussen dubbele aanhalingstekens (".."). Geen treffers? Probeer dan ook nog de gewone Google.
  • Weet je enkel de auteursnaam? Dan zijn Scopus, WoS of WorldCat UU de handigste zoeksystemen.

Digitale tijdschriften

Weet je de titel van het tijdschrift en de jaargang? In het overzicht van digitale tijdschriften vind je de lopende en afgesloten abonnementen van de bibliotheek op alfabetische volgorde. Ook kun je zoeken op vakgebied (By subject), of op uitgever (Advanced Search > Vendor). 

Zoeken op onderwerp

Zoek je een artikel op onderwerp? Je kunt in de volgende algemene zoeksystemen zoeken:

De systemen bevatten informatie over digitale én gedrukte tijdschriften.

Ook hier geeft de UBU-link informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de bibliotheek.

Er bestaan ook gespecialiseerde zoekmachines voor een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld:

Wil je weten welke zoekmachines voor jouw vakgebied van belang zijn? Bekijk de zoeksystemen per vakgebied

Verdieping

WorldCat

Geeft de UBU-link aan dat het tijdschrift op papier beschikbaar is? Kijk dan in WorldCat. Hier vind je de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. 

  • Let op: je kunt enkel op de titel van het tijdschrift zoeken.

Klik vanuit de zoekresultaten op Exemplaren om te zien of de jaargang aanwezig is in de bibliotheek.

Niet via de Universiteitsbibliotheek Utrecht?

Heeft de Universiteitsbibliotheek geen abonnement op het tijdschrift? Dan vind je in WorldCat in welke Nederlandse of buitenlandse bibliotheek het tijdschrift wel aanwezig is.

‚Äč