Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Artikelen zoeken: Algemeen

Notificatie

De informatie in deze libguide zal begin augustus 2021 worden opgenomen in de libguide Zoekstrategie.
De libguide Artikelen zoeken zal daarna als aparte libguide worden opgeheven.

Introductie

Hoe pak je dat nu aan, het zo efficiënt mogelijk zoeken naar artikelen in wetenschappelijke tijdschriften over jouw onderwerp? Welke zoekmachines kun je dan het beste raadplegen? En hoe krijg je vervolgens het artikel in handen, of het nu digitaal is of op papier? Dit en meer kun je lezen in deze LibGuide.

Online toegang via Library Access

De Library Access browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen, of je nu on campus of off-campus bent.

Elke keer als u een website bezoekt met een publicatie waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht een licentie voor heeft, wordt u gevraagd in te loggen (een keer per browsersessie). Daarna heeft u direct toegang. Als gevolg van het gebruik van de extensie kom je ook direct in Google Scholar en PubMed met UBUlink.

Kom je uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn dan probeert Library Access een open access versie voor je te vinden.

Je downloadt de extensie eenmalig, geeft aan van welke instelling je bent en je logt vervolgens in met je Solis-id of je UMC-account en wachtwoord.

Meer weten? Ga naar de pagina Online Toegang via Library Access van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

UBUlink: beschikbaarheid van publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

UBUlink: snel naar de publicatie

Je kunt in verschillende zoeksystemen publicaties vinden die je in handen wilt krijgen. Op veel van deze plekken kun je hiervoor de UBUlink gebruiken.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Known item search: zoeken naar specifieke artikelen

Heb je gegevens van het artikel, zoals de exacte titel, woorden uit de titel, de auteur(s) of de naam van het tijdschrift? Voor een known item search geldt:

  • Weet je de exacte titel van het artikel? Zoek in WorldCat UU of Google Scholar: plaats de titel tussen dubbele aanhalingstekens (".."). Geen treffers? Probeer dan ook nog de gewone Google.
  • Weet je enkel de auteursnaam? Dan zijn Scopus, WoS of WorldCat UU de handigste zoeksystemen.

Digitale tijdschriften

Weet je de titel van het tijdschrift en de jaargang? In het overzicht van digitale tijdschriften vind je de lopende en afgesloten abonnementen van de bibliotheek. Je kunt ook zoeken op issn of browsen in de alfabetische lijst.

e-journal list WCDS

Papieren tijdschriften in WorldCat

Geeft de UBU-link aan dat het tijdschrift op papier beschikbaar is? Kijk dan in WorldCat. Hier vind je de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. 

  • Let op: je kunt enkel op de titel van papieren tijdschriften zoeken, niet op individuele artikelen.

Klik vanuit de zoekresultaten op Exemplaren om te zien of de jaargang die je zoekt aanwezig is in de bibliotheek.

Als de bibliotheek het artikel niet heeft

  1. Kijk of het artikel bij een andere bibliotheek in Nederland of in het buitenland beschikbaar is. Materiaal van andere bibliotheken vraag je in WorldCat aan. Onder Availability vind je bij Libraries Worldwide de knop Interlibrary Request.
  2. Via de auteur: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in zoekmachines als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs.
  3. Hulp vragen via Twitter: tweet een oproep met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe.

Verdieping

Zoeken op onderwerp

Zoek je een artikel op onderwerp? Je kunt in de volgende algemene zoeksystemen zoeken:

De systemen bevatten informatie over digitale én gedrukte tijdschriften.

Ook hier geeft de UBU-link informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de bibliotheek.

Er bestaan ook gespecialiseerde zoekmachines voor een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld:

Wil je weten welke zoekmachines voor jouw vakgebied van belang zijn? Bekijk de zoeksystemen per vakgebied.