Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Premaster Pedagogische Wetenschappen: Bibliotheek:

Opdracht 1

Opdracht 1

Lees de informatie in de boxen hiernaast.

Ga vervolgens naar de website van de bibliotheek en maak een bookmark van de startpagina c.q zet bij je favorieten.

https://www.uu.nl/universiteitsbibliotheek

of de Engelstalige pagina als dat je voorkeur heeft

https://www.uu.nl/en/university-library

Bibliotheekwebsite

Op de website van de bibliotheek vind je praktische informatie over openingstijden, het lenen van boeken en andere bibliotheekdiensten.

Meer specifiek vind je op onze website informatie voor studenten, met onder meer informatie over trainingen informatievaardigheden, referentiebeheer, verantwoord gebruik van bronnen en het uploaden van je scriptie.

Daarnaast is de bibliotheekwebsite een geschikt startpunt voor je zoekacties. Je vindt hier informatie over literatuur zoeken en online toegang tot de digitale bronnen waar de bibliotheek een abonnement op heeft (tijdschriften, e-books, zoeksystemen).

Online toegang via Library Access

De Library Access browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen, of je nu on campus of off-campus bent.

Elke keer als u een website bezoekt met een publicatie waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht een licentie voor heeft, wordt u gevraagd in te loggen (een keer per browsersessie). Daarna heeft u direct toegang. Als gevolg van het gebruik van de extensie kom je ook direct in Google Scholar en PubMed met UBUlink.

Kom je uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn dan probeert Library Access een open access versie voor je te vinden.

Je downloadt de extensie eenmalig, geeft aan van welke instelling je bent en je logt vervolgens in met je Solis-id of je UMC-account en wachtwoord.

Meer weten? Ga naar de pagina Online Toegang via Library Access van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

UBU link

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBU-ink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de (full text) publicatie via de Universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Gaat het om een papieren publicatie? Dan word je naar de collectie van de Universiteitsbibliotheek geleid. De UBUlink is soms herkenbaar als een gele UBUlink-klein knop, maar kan ook een tekstlink zijn. In Google Scholar vind je de UBUlink soms terug onder de kop 'Meer' (dubbele pijltjes naar rechts).

De UBUlink werkt alleen als je ingelogd bent met je Solis-id. Log daarom altijd in via de bibliotheek als je buiten de campus bent.

Lees meer over de UBUlink op de website van de Universiteitsbibliotheek.

De UBUlink in Google Scholar werkt niet?

Gebruik Google Scholar met UBUlink. De UBUlink leidt u snel naar de full text.

Geen UBU-link bij de artikelen?

Optie 1:

 1. Handmatig de UBUlink aanzetten.
 2. Volg deze deze link. U moet de eerste keer dat u inlogt een captcha invullen

Optie 2:

 1. ga (terug) naar de homepage van Google Scholar
 2. linksboven vindt u een hamburger menu (drie streepjes of stipjes)
 3. klik op settings (instellingen)
 4. kies voor library links (bibliotheeklinks) in het linker menu
 5. zoek op Utrecht University
 6. vink de volgende boxen aan:
  1. Utrecht University Library-Fulltext @UBUlink
  2. Open WorldCat – Library Search

Volgende stap

De volgende pagina gaat over zoeksystemen.

De bibliotheek voor pedagogiek!

De papieren collectie (boeken en een paar tijdschriften) van pedagogiek bevindt zich op de derde verdieping in de bibliotheek op de Uithof. Hier vind je ook de collecties onderwijskunde, psychologie, sociologie en culturele antropologie plus een kleine collectie boeken op het gebied van methoden en statistieken.

Een extra service die de bibliotheek biedt voor studenten pedagogiek is de testotheek. Studenten pedagogiek hebben in principe automatisch toegang tot de collectie testen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kan je je melden bij de balie van de bibliotheek Uithof. Je moet dan wel een bewijs van inschrijving bij de opleiding pedagogiek mee nemen. Meer informatie over de testotheek vind je op de website van de universiteitsbibliotheek en in de LibGuide Bijzonder materiaal.