Als je straks zelf literatuur gaat zoeken voor een opdracht of je scriptie moet je ook zelf bepalen in welke zoekmachine of database je gaat zoeken. Wat je gaat zoeken bepaalt uiteraard ook waar je gaat zoeken. Hieronder wat algemene tips die je kunnen helpen:
1. Heb je al een titel en/of auteur van een boek of artikel dan zoek je het makkelijkst in Google Scholar (met UBUlink) of WorldCat (via de UU ingang);
2. Voor het bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht ga je voor boeken (papier en e-books), papieren tijdschriften (niet op artikelniveau) en e-journals (wel op artikel niveau) naar WorldCat (via de UU-ingang) en beperk je op 'Utrecht University Library'. Voor een overzicht (incl. toegang) van de e-journals waar de UB een abonnement op heeft is er de digitale tijdschriftenlijst;
3. Zoek je op een onderwerp, maak dan gebruik van de bij de bibliotheek aangeboden zoeksystemen. Er zijn algemene zoekmachines voor alle disciplines zoals Scopus en Web of Science, maar er zijn ook vakspecifieke systemen, zoals PsycInfo (psychologie) of ERIC (educatie). Kies de database die het beste past bij jouw onderwerp. En beperk je niet tot maar één zoeksysteem, ze zijn allemaal anders en geven dus ook andere resultaten. Voor een overzicht van voor pedagogiek relevante databases ga naar de LibGuide Zoekadvies pedagogiek. Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben toegang tot deze wetenschappelijke zoeksystemen met hun Solis-id. Zie: online toegang.
4. Bedenk ook of je op zoek bent naar puur wetenschappelijke bronnen of ook naar meer algemene informatie. Ook dat kan je keuze voor een zoeksysteem bepalen. Wil je ook andere informatie vinden, bijvoorbeeld beleidsstukken of statistieken, de zogenaamde grijze literatuur, dan moet je (ook) op andere plekken zoeken.
Zoek in de volgende zoeksystemen/databases:
op de volgende trefwoorden:
depression AND youth
Schrijf op hoeveel hits je krijgt Gebruik hierbij je formulier.