Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Premaster Pedagogische Wetenschappen: Zoeksystemen:

Opdracht 2

Opdracht 2

Lees eerst even de informatie op deze pagina.

Zoek in de volgende zoeksystemen:

  1. Google
  2. Google Scholar met UBUlink
  3. PsycINFO
  4. Scopus 

op de volgende trefwoorden:

depression AND youth

Schrijf op hoeveel hits je krijgt en welk type documenten je vindt (bijv. websites, tijdschriftartikelen, boeken, blogs, anders). Gebruik hierbij je formulier. Hieronder (nogmaals) de link naar het invulformulier.

Relevante zoeksystemen

Via de homepage van de Universiteitsbibliotheek  kun je rechtstreeks doorklikken naar zoeksystemen. Hier vind je een overzicht (met korte omschrijving van de inhoud) van de zoeksystemen waar de Universiteit Utrecht toegang toe biedt. Er is een complete lijst voor alle disciplines en daarnaast aparte lijsten per vakgebied. Helemaal onderaan de lijst met zoeksystemen per vakgebied vind je de lijst van Sociale Wetenschappen met daarin ook een aparte selectie voor Pedagogiek. Beperk je echter niet te snel, kijk ook eens bij andere vakgebieden!

Een selectie van voor sociale wetenschappen relevante zoeksystemen:

DSM library (DSM handboeken)
ERIC (Educational Resources Information Centre, op het gebied van opvoeding en onderwijs)
APA PsycInfo (hele gebied van psychologie en gedragswetenschappen)
Scopus (alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase)
Social Sciences Citation Index (SSCI) (sociale wetenschappen, onderdeel van de Web of Science)
Web of Science (alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase)
PubMed (met UBU-link) (biomedische en gedragswetenschappelijke tijdschriften)
Google Scholar (met UBU-link) (alle vakgebieden, meer dan 50 miljoen publicaties)


Bij het kiezen van een systeem is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van algemene zoeksystemen zoals Google en Google Scholar. Het voordeel is dat je er snel enorm veel in kunt vinden, het nadeel is echter dat er ook een heleboel niet bruikbare bronnen tussen zitten, je je zoekvraag niet altijd precies kunt formuleren en je een grotere kans hebt dat je resultaten niet voldoende wetenschappelijk verantwoord blijken te zijn.

NB In de speciale LibGuide Zoekstrategie vind je meer informatie over zoeksystemen, de kwaliteit van verschillende systemen en wanneer ze te gebruiken.

Een online zoeksysteem kiezen

Als je straks zelf literatuur gaat zoeken voor een opdracht of je scriptie moet je ook zelf bepalen in welke zoekmachine of database je gaat zoeken. Wat je gaat zoeken bepaalt uiteraard ook waar je gaat zoeken. Hieronder wat algemene tips die je kunnen helpen:

1. Heb je al een titel en/of auteur van een boek of artikel dan zoek je het makkelijkst in Google Scholar (met UBUlink) of WorldCat (via de UU ingang);

2. Voor het bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht ga je voor boeken (papier en e-books), papieren tijdschriften (niet op artikelniveau) en e-journals (wel op artikel niveau) naar WorldCat (via de UU-ingang) en beperk je op 'Utrecht University Library'. Voor een overzicht (incl. toegang) van de e-journals waar de UB een abonnement op heeft is er de digitale tijdschriftenlijst

3. Zoek je op een onderwerp maak dan gebruik van de bij de bibliotheek aangeboden zoeksystemen. Er zijn algemene zoekmachines voor alle disciplines, maar er zijn ook vakspecifieke systemen. Kies de database die het beste past bij het onderwerp. En beperk je niet tot maar één zoeksysteem, ze zijn allemaal anders en geven dus ook andere resultaten. Zie ook de box hierboven voor voorbeelden uit de Sociale Wetenschappen. Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben toegang tot deze wetenschappelijke zoeksystemen met hun Solis-id. Zie: online toegang.

4. Bedenk ook of je op zoek bent naar puur wetenschappelijke bronnen of ook naar meer algemene informatie. Ook dat kan je keuze voor een zoeksysteem bepalen; wetenschappelijke databases als Scopus, WoS en veel vakspecifieke databases bieden je de garantie dat je betrouwbare bronnen vindt.

Volgende stap

De volgende pagina gaat over de zoekvraag en zoektermen.

Hoe herken ik een artikel, boek of hoofdstuk in een literatuurlijst?

Hoe kun je nu zien of een bron een artikel is, een boek of een hoofdstuk uit een boek?

Een verwijzing naar een tijdschriftartikel bevat meestal:
Auteur(s), de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd en daarnaast het jaar van uitgave en de jaargang en/of aflevering en meestal ook paginering.

Een verwijzing naar een boek bevat meestal:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het boek, de plaats van uitgave en de naam van de uitgever.

Een verwijzing naar een artikel/hoofdstuk uit een samengesteld boek (elk hoofdstuk een andere auteur onder redactie van één of meerdere personen, ook wel bundel of edited volume genoemd) bevat zowel gegevens over het specifieke hoofdstuk als over het boek als geheel. De gegevens van het specifieke hoofdstuk worden als eerste vermeld:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het hoofdstuk, het woordje 'In' gevolgd door de gegevens van het boek als geheel en meestal ook de paginanummers van het hoofdstuk.

Als je meer wilt weten over (en oefenen met) het herkennen van bronnen in een literatuurlijst bekijk dan eens module 1 van de online informatievaardigheden training Compass: 'Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie' en maak de opdrachten bij 1.2 en 1.3.