Je hebt nu gericht leren zoeken naar relevantie informatie in verschillende systemen. Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt is het aanbod aan informatie erg groot. Een simpele search levert je duizenden resultaten op. Nadat je je zoekopdracht hebt verbeterd en vooral nog relevante informatie vindt (als het goed is) ga je nu bekijken of deze resultaten ook betrouwbaar zijn. Wat heb je precies gevonden, wie heeft het geschreven en gepubliceerd en wat vinden anderen daarvan?
Via de verschillende subpagina's ga je je eigen gevonden bronnen evalueren. Hoe relevant het ook lijkt, als de inhoud niet te vertrouwen is, is het beter om het niet te gebruiken voor je eigen werk.
Als laatste leer je een referentie-managment-programma gebruiken. Hiermee kun je je artikelen eenvoudig opslaan, een voor een, of meerdere tegelijk, direct vanuit je browser. Je kunt kiezen uit verschillende programma's en als je er al een gebruikt is dat ook prima. Via de libguide Referentiebeheer van de universiteitsbibliotheek vind je meer informatie.
Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen of een bron relevant is:
Bedenk dat je slechts zelden een bron vindt die je hoofd- en deelvragen geheel beantwoordt en die verslag doet van exact hetzelfde onderzoek of probleem als waar jij mee bezig bent.
Je gaat in dit onderdeel criteria leren toepassen voor het evalueren van de wetenschappelijkheid van publicaties.
Over de plaats van Wikipedia in het informatielandschap ten slotte kun je meer lezen in het onderdeel 'What about Wikipedia'.
De rest van dit onderdeel bestaat uit praktische opdrachten rond het beoordelen van publicaties:
Bij het bepalen van de kwaliteit en wetenschappelijkheid van bronnen kun je uitgaan van drie soorten controle: