Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Biologie: Academisch Schrijven: a. Gegeven artikel vinden

Informatievaardigheden voor biologen in drie werkcolleges

Hoe vind je vanuit een referentie de volledige tekst van het gegeven artikel?

Het zal in je studie regelmatig voorkomen dat je een bepaald wetenschappelijk artikel moet bestuderen, maar dat je dat zelf moet zien te vinden, aangezien je alleen een ´referentie´ krijgt aangereikt. Twee voorbeelden:

Citaat: (Vethaak et al., 2005)

Referentie:

Vethaak, A. D., Lahr, J., Schrap, S. M., Belfroid, A. C., Rijs, G. B. J., Gerritsen, A., … de Voogt, P. (2005). An integrated assessment of estrogenic contamination and biological effects in the aquatic environment of The Netherlands. Chemosphere, 59 (4), 511–524.

Citaat: (Osteen & Sierra-Rivera, 1997)

Referentie:

(1) Osteen, K. G.; Sierra-Rivera, E. Does Disruption of Immune and Endocrine Systems by Environmental Toxins Contribute to Development of Endometriosis? Semin. Reprod. Endocrinol. 1997, 15 (3), 301–308. https://doi.org/10.1055/s-2008-1068760.
.

Hoe ga je te werk  om zoiets te vinden?

Lees de informatie hieronder en voer de opdrachten uit.

OPDRACHT: volledige tekst via PubMed

Plak de titel van het eerste artikel (van DA Vethaak) in de zoekbox van PubMed.

In de rechterkolom zie je nu twee icoontjes, één van de uitgever en één van Universiteitsbibliotheek Utrecht (de UBU-link),

Vraag 1  Wie is in dit geval de uitgever?

Binnen de digitale omgeving van de UB krijg je in PubMed altijd bij elk artikel de UBU-link te zien, maar soms staat er géén doorklik-icoon van een uitgever bij. 

Vraag 2  Hoe zou dat dan kunnen komen?

Klik nu op de Uitgeverslink. Je komt dan (meestal) in één stap op de pagina met de volledige tekst van het artikel.

LET OP: niet alle uitgevers zijn zo behulpzaam, soms moet je zelf nog naar het juiste jaar, volume en bedoeld artikel bladeren. Er zijn zelfs uitgevers die je op hun homepage laten landen, zodat je ook zelf naar het tijdschrift moet bladeren...

Je kunt het artikel nu op twee manieren lezen, namelijk direct op deze ´full text´ pagina én via ´Download PDF´ (dan krijg je een PDF van het complete artikel zoals het ooit in gedrukte vorm is gepubliceerd in het betreffende tijdschrift). Bij oude artikelen krijg je een scan van de papieren versie. Probeer beide uit.

Vraag Wat is het voordeel van de full text online boven de PDF?


Plak de titel van het tweede artikel (Osteen & Sierra-Rivera) in de zoekbox van PubMed, en klik daar op de UBU-link.

Vraag Is de Full Text van dit aritkel via de UB beschikbaar?

Klik in de UBU-link pagina op 'Availability via Utrecht University Library'

Je wordt doorgeschakeld naar de UB Catalogus en op basis van het ISSN-nummer rechtstreeks naar het betreffende tijdschrift.

Vraag 5  Hoe luidt de naam van het tijdschrift voluit?

Klik in de tijdschrift-pagina op 'Exemplaren'

Vraag 6  Hoe kun je nu het hele artikel verkrijgen?

 

GA NAAR DE VOLGENDE OPDRACHT, MAAR klik PubMed NOG NIET WEG ( In onderdeel 2c ga je met bovenstaande resultaten verder!)

OPDRACHT: volledige tekst via Google Scholar

Plak de titel van het eerste artikel in de zoekbalk van Google Scholar

Net als in PubMed zie je (hoogstwaarschijnlijk) ook nu twee doorklik-links bij het artikel, namelijk één naar een pdf en één met de naam ´Fulltext@UBUlink´. Zie je die laatste niet, pas dan de Settings van Google Scholar aan via de Library links.

LET OP: Er zijn ook artikelen waarvan géén pdf bestaat maar wél een online versie; in dat geval zie je alléén de UBU-link.

En er zijn ook artikelen die helemaal niet online bestaan, die kun je dus ook niet vinden via Google scholar!

Vraag 7 Hoeveel resultaten vindt Google Scholar als je op de titel zoekt?

Voeg nu 'Vethaak' toe aan de search door het voor de titel te plakken.

Onder het artikel staan aanvullende gegevens, o.a. op hoeveel plekken Google scholar dit artikel heeft gevonden.

Vraag 8  Hoeveel verschillende versies van dit artikel heeft Google scholar gevonden?

Via de 'versies' van Google Scholar vind je vaak alsnog een PDF met de full-text, ook al is er geen abonnement.

Klik op ´Fulltext@UBUlink´ en bekijk de informatie die dan wordt getoond

Als de UB een licentie heeft voor het tijdschrift (zoals in dit geval) dan word je doorgestuurd naar de uitgever.

LET OP: soms is een licentie beperkt tot bepaalde jaargangen; dan kun je wel doorklikken naar het tijdschrift, maar niet naar alle artikelen!

Vraag 9  Zijn alle artikelen van dit tijdschrift full text beschikbaar?


Plak de titel van het tweede artikel in de zoekbalk van Google Scholar

Vraag 10 Welke doorklik-links (PDF, UBU-link, ..) staan er bij het artikel?

Vraag 11  Waar kom je terecht als je op de titel van het artikel klikt?

Vraag 12  Kun je hier de PDF downloaden?

 

GA NAAR DE VOLGENDE OPDRACHT, MAAR klik Google Scholar nog niet weg ( In onderdeel 2c ga je met bovenstaande resultaten verder!)

Collectie Universiteitsbibliotheek via WorldCat

De collectie van de Universiteitsbibliotheek vind je via WorldCat, zowel het digitale als het fysieke (papieren) aanbod. Voor het digitale aanbod vind je meteen de link, papieren edities kun je aanvragen op opzoeken in de UB.

 

LET OP: Ook op andere plekken (websites als Google Books, Amazon, Librarything) of nationale en internationale catalogi zoals Worldcat.org) kun je veel van deze boeken vinden, maar daar vind je niet de informatie die je nodig hebt om het papieren boek te kunnen lenen of het e-book te openen.

Wil je zeker weten dat je bij de volledige tekst kan, dan zul je vaak toch de catalogus UBU moeten gebruiken, ook al heb je het boek of e-book in een van deze andere sites ontdekt.

WorldCat is de handigste zoekmachine voor wetenschappelijke e-books waar je als UU-er toegang toe hebt!

  • Gebruik de suggestie "in title" om snel op de title te zoeken. Gebruik de advanced search om gericht naar een bekend boek te zoeken.
  • Heb je een ISBN, gebruik die dan.

Er wordt dan bij papieren boeken gezocht in de titel en in eventueel aanwezige  trefwoorden. Bij e-bookswordt óók gezocht in de inhoudsopgave en/of samenvatting.

Voor de grootst mogelijke 'oogst' is het wel belangrijk je woorden af te breken op de stam (= trunceren), om zo naar alle mogelijke varianten van het woord te zoeken. Als je dit niet doet mis je veel nuttige bronnen! Dus bijvoorbeeld: vaccin* = vaccin OR vaccines OR vaccination etc.

Nadat je op deze wijze eerst alle mogelijk relevante bronnen hebt verzameld kun je gaan Filteren en Aanpassen om de meest geschikte te vinden.

Zie voor meer informatie over het zoeken naar boeken ook de Libguide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken  

OPDRACHT: volledige tekst via 'Digitale tijdschriften'

Plak de naam van het tijdschrift waarin het eerste artikel (van DA Vethaak) is verschenen in de zoekbalk van Digitale tijdschriften (al meer dan 20.000!) van de Universiteitsbibliotheek.

Vraag 13  Is dit artikel gepubliceerd in een 'peer-reviewed' tijdschrift?
Wat is peer review eigenlijk? Uitleg vind je in het onderdeel Bronnen evalueren

Let OP: Om een artikel via deze routes te kunnen vinden moet je in ieder geval weten wat de exacte naam van het tijdschrift is!  In dit geval is dat niet zo moeilijk te bepalen, maar soms is het een stuk lastiger, vooral als je afkortingen moet interpreteren... Afkortingen kun je opzoeken via http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals (ook van de National Library of Medicine, net als PubMed!)

 Klik nu op de naam van het tijdschrift en klik door naar Science Direct.

Je landt altijd op de pagina van de meest recente aflevering van het tijdschrift; nu moet je zelf nog het bedoelde artikel zien te vinden. Dat kan via het archief, in de linkerkolom

Vraag 14  Naar welk Jaar, Volume, Issue klik je door?

Vraag 15 Kun je nog een andere manier bedenken om snel naar het gezochte artikel te gaan?

Deze route via de homepage van het tijdschrift vergt dus atijd meer dan twee stappen.

Toch is het nuttig om deze route te kennen, want soms zet de UBU-link je op het verkeerde been. Dat komt vooral voor bij artikelen in speciale uitgaven van tijdschriften, zoals themanummers, supplementen of congresverslagen ('Proceedings'). De UBU-link krijgt in zulke gevallen niet de juiste gegevens uit het zoeksysteem, zodat het niet lukt om de koppeling te maken met het UB-bezit. Dan meldt de UBU-link 'not available' maar dat klopt dan niet!


Hoe vind je snel artikelen via de UB?

Full-text of pdf van een artikel via de Universiteitsbibliotheek Utrecht

  1. via een zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen, zoals PubMed, Google scholar, Scopus, Web of Science
  2. via de lijst met Digitale tijdschriften van de UB Utrecht

Je krijgt altijd eerst alleen de titels en de abstracts van publicaties te zien. Om bij de full-text te komen, volg je de link naar het UB-bezit: Kleine UBU-link knop

LET OP! Binnen de campusgebouwen (op UU-pc of via Eduroam) heb je automatisch toegang door herkenning op IP-adres. Voor online toegang buiten de campus moet je apart inloggen,   (Zie ook de uitleg hieronder: Toegang thuis tot zoeksystemen, digitale boeken en digitale tijdschriften).

Artikel op papier via de Universiteitsbibliotheek Utrecht

  1. via een zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen, zoals PubMed, Scopus, Web of Science
  2. via de catalogus: Utrecht University on WorldCat

Online of op papier?

Wetenschappelijke artikelen worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Die tijdschriften zijn meestal niet gratis, maar wel in 'licentie' (abonnement) bij de Universiteitsbibliotheek. Als student (of medewerker) maak je daar gratis gebruik van via de link naar het UB-bezit: Kleine UBU-link knop

De eerste wetenschappelijke tijdschriften begonnen al voor 1900 met publiceren. Veel van deze oude artikelen kun je ook online vinden omdat deze gedigitaliseerd zjin. De pagina's zijn gescand en de tekst is doorzoekbaar gemaakt. Maar nog lang niet alles is volledig online te vinden, voor deze artikelen op papier kun je bij de bibliotheek terecht. Daar staan oude jaargangen die in te zien zijn, of op verzoek worden gescand en verstuurd. Deze oude jaargangen vind je via de WorldCat.

Voor e-Books kun je het beste zoeken in WorldCat, daarmee heb je dan ook meteen toegang via de UBU.

 

 

 

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

  1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
  2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
  3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
  4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
  5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
  6. Hulp vragen via X (Twitter) is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
  7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
  8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.