Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Biologie: Academisch Schrijven: g. Catalogusmethode: boeken zoeken

Informatievaardigheden voor biologen in drie werkcolleges

Boeken - digitaal en papier

De UB heeft miljoenen boeken, daar zijn allerlei types in te onderscheiden.

  • papieren boeken en e-books
  • naslagwerken (encyclopedie, lexikon, woordenboek) en monografieën (studies).
  • monografieën (tekst van één of meerdere auteurs) en bundels (verzameling van artikelen door diverse auteurs).

Ook heeft elk vakgebied specifieke soorten publicaties.

  • Kunstgeschiedenis: tentoonstellingscatalogi, museum- of bezitscatalogi
  • Geschiedenis: historische atlassen, archiefinventarissen
  • Letterkunde: bloemlezingen, primaire werken
  • Taalkunde: concordanties, taalcorpora

Boeken kun je vinden in verschillende zoeksystemen, die elk voor- en nadelen hebben. Je hebt via de UB toegang tot zeer veel e-books, meer info vind je op de website ↓

Proefschriften uit Nederland: Narcis!

Dutch dissertations in NarcisIn Narcis staan alle online proefschriften van Nederlandse universiteiten, met doorzoekbare samenvattingen. Proefschriften zijn een heel rijke bron van goede kwaliteit literatuurverwijzingen. Als je een recent proefschrift kunt vinden op jouw onderwerp kan dat veel tijd schelen bij het ontdekken van relevante literatuur.

Meer dan 80% van de proefschriften in Narcis zijn vrij beschikbaar. Narcis is de nationale toegangspoort tot de onderzoeksoutput van Nederlandse universiteiten. Je kunt het ook gebruiken voor het vinden van lopend onderzoek, datasets en onderzoekers.

Moderne proefschriften van de Universiteit Utrecht staan niet in WorldCat.

Google Books

Google Books is een zoekmachine waarin je (gegevens over) meer dan 20 miljoen boeken kunt vinden. Boeken in Google Books komen daarin via het scanprogramma dat Google bij >20 grote bibliotheken uitvoert en via uitgevers die hun boeken zelf uploaden. Zo kun je  met Google de volledige tekst van boeken doorzoeken. Echter lang niet altijd is die volledige tekst ook bij Google Books zelf te lezen. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn ook in hun geheel te lezen bij Google Books.

Gebruik Google Books naast de Utrechtse ingang van WorldCat (waar zowel Utrechts als wereldwijd bezit kan worden gevonden) voor:

  • Achterhalen van titel/auteur van boeken waarin je onderwerp slechts een deel (hoofdstuk, paragraaf) van de inhoud is;
  • (Met wat geluk) lezen van de gehele tekst van (delen van) boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft (maar je kunt de UB ook verzoeken een boek aan te schaffen: dat gaat soms erg snel);
  • Via de extra gegevens die Google Books bij een boek vermeldt (citaties, related titles) op het spoor komen van meer boeken over hetzelfde onderwerp.

Als je relevante titels in Google Books hebt gevonden kun je deze vervolgens met de titel in de Utrechtse ingang van WorldCat opzoeken om de volledige tekst in handen te krijgen.

De Libguide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken   biedt meer informatie over het werken met Google Books.

Boeken en eBooks via UU WorldCat

Alle boeken die de Universiteitsbibliotheek heeft staan genoemd in Utrecht University on WorldCat zowel de papieren boeken als de tienduizenden e-books.

LET OP: Ook op andere plekken (websites als Google Books, Amazon, Librarything) of nationale en internationale catalogi zoals Picarta) kun je veel van deze boeken vinden, maar daar vind je niet de informatie die je nodig hebt om het papieren boek te kunnen lenen of het e-book te openen.

Wil je zeker weten dat je bij de volledige tekst kan, dan zul je vaak toch via WorldCat moeten zoeken ook al heb je het boek of e-book in een van deze andere sites ontdekt.

Zoek in de WorldCat naar Engelstalige boeken over klimaatverandering.

Voer climate change in als zoekopdracht.

Vraag 48  Hoeveel treffers krijg je?

Zoek nogmaals met deze woorden, maar nu op "climate change" met dubbele aanhalingstekens en  in Title.

Vraag 49  Hoeveel vind je nu?

Filtrer nu linksboven op het aanbod beschikbaar in de Universiteitsbibliotheek Utrecht bij Library.

Vraag 50  Hoeveel treffers krijg je nu?

Binnen deze resultaten kun je zoeken op eBooks,

Vraag 51  Hoeveel  e-books zijn er voor de UU beschikbaar? Tip: Filter op Format het resultaat op het gewenste materiaaltype.

 

Zie voor meer tips ook Libguide Zoekstrategie>Waar zoek ik boeken