Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Schrijfcursus Biologie: Introductie

Informatievaardigheden voor biologen in drie werkcolleges

Training informatievaardigheden bij de schrijfcursus Biologie

Drie werkcolleges in deze cursus academisch schrijven zijn gemaakt door de Universiteitsbibliotheek. De Universiteitsbibliotheek verzorgt de toegang tot artikelen en boeken waar je als UU student recht op hebt.

In deze drie werkcolleges leer je aan de hand van zogenaamde ‘LibGuides’ onder andere waar je kan zoeken, hoe je zoekt en hoe je gevonden literatuur zelf beoordeelt, bewaart en daarna gebruikt in je eigen werk.

De vaardigheden die je leert; zoals het goed gebruik van informatiesystemen en referentie software kunnen je veel tijd schelen bij het maken van je eigen schrijfsels. Daarnaast zijn vaardigheden zoals het op waarde kunnen schatten van informatie van cruciaal belang hiervoor omdat dit bepalend is voor het niveau van je werk.

Tijdens de drie werkcolleges werk je toe naar goede strategieën die je kan gebruiken voor de schrijfopdrachten in deze cursus en daarna.

Instructies bij de Werkcolleges LibGuides

Deze LibGuide bestaat uit drie hoofdpagina's, een voor ieder werkcollege. Tijdens de werkcolleges werk je zelfstandig aan de opdrachten die je vindt in de verschillende tabbladen. Voor veel opdrachten heb je een tweede tabblad of browser pagina nodig. Overleggen mag uiteraard!

Per werkcollege heb je een hoofdpagina met verschillende subpagina's. Tijdens het werkcollege begin je op de hoofdpagina, je leest de teksten en voert de opdrachten uit. Je kunt naar de volgende pagina navigeren via de zwarte menubalk, of met de knoppen onderin. De vragen zijn bedoeld om je wegwijs te maken in de verschillende systemen. Je krijgt de antwoorden om jezelf te kunnen controleren.


Opdrachten voor thuis

Als je je de basiskennis eigen hebt gemaakt ga je dit vervolgens toepassen op je eigen ‘review opdracht’ in de cursus. Na afloop van deze drie werkcolleges moet je een aantal dingen inleveren. De details vind je op Blackboard en in deze LibGuide telkens bij het handje staat een opdracht die je of voor het volgende college nodig hebt, en uiteindelijk op Blackboard moet inleveren.

TIPS

TECHNISCH

  • Houd de LibGuide die je nu leest  tijdens de hele training open.
  • Open andere sites (bijvoorbeeld zoeksystemen) in een apart venster of browsertab.
  • Links in deze Libguide zijn in het rood weergegeven en openen doorgaans in een nieuw venster.

INHOUDELIJK

  • Lees eerst de uitleg die bovenaan de meeste pagina's staat.
  • De opdrachten en vragen zijn in groen weergegeven
  • Voer de opdrachten in de gegeven volgorde uit.