Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Pedagogische Wetenschappen bachelor Pedagogisch Practicum: Bibliotheek

ONLINE PRIKBORD VOOR VRAGEN

Heb je een vraag? Ga naar het online prikbord!

De bibliotheekwebsite

Op de website van de bibliotheek vind je praktische informatie over openingstijden, het lenen van boeken en andere bibliotheekdiensten.

Meer specifiek vind je op de website informatie voor studenten, met onder andere informatie over trainingen informatievaardigheden, referentiebeheer, verantwoord gebruik van bronnen en het uploaden van je scriptie.

Daarnaast is de bibliotheekwebsite een geschikt startpunt voor je zoekacties. Je vindt hier o.a. informatie over het opzetten van een goede zoekstrategie, diverse zoeksystemen en verschillende soorten publicaties.

Wil je een online artikel of digitaal boek lezen, of wil je zoeken in een bepaalde database?
Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen op verschillende manieren direct toegang krijgen tot digitaal materiaal waar de bibliotheek een licentie voor heeft. 

Opdracht 1

Lees de informatie in de boxen hiernaast.

  1. Installeer de Lean Library browser extensie!
  2. Ga vervolgens naar de website van de bibliotheek en maak een bookmark van de startpagina c.q zet bij je favorieten

https://www.uu.nl/universiteitsbibliotheek/advies-ondersteuning-voor/studenten
of de Engelstalige pagina
https://www.uu.nl/en/university-library/advice-support-to/students

De bibliotheekcollectie

De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht vind je in WorldCat UU (ook voor lenen en reserveren van papieren boeken en tijdschriften). Hier vind je (en krijg je toegang tot) de e-journals en de (meeste) artikelen uit deze tijdschriften, de boeken (papier en e-books) en de papieren tijdschriften (niet op artikelniveau) waar de UB een abonnement op heeft. Binnen WorldCatUU wordt Utrechts bezit standaard bovenaan de pagina getoond, indien gewenst kun je je zoekresultaat beperken tot 'Utrecht University Library'.

Voor een overzicht (incl. toegang) van de e-journals waar de UB een abonnement op heeft is er de digitale tijdschriftenlijst.

Voor hulp bij het zoeken in WorldCat is er een online handleiding.

Fysieke collectie
De papieren collectie (boeken en een paar tijdschriften) van pedagogiek bevindt zich op de derde verdieping in de bibliotheek op het Utrecht Science Park.

Utrecht University Library USP

 Hier vind je ook de collecties onderwijskunde, psychologie, sociologie en culturele antropologie plus een kleine collectie boeken op het gebied van methoden en statistieken.

Testotheek
Een extra service die de bibliotheek biedt voor studenten pedagogiek is de testotheek. Studenten pedagogiek hebben in principe automatisch toegang tot de collectie (diagnostische) testen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kan je je melden bij de balie van de bibliotheek Uithof. Je moet dan wel een bewijs van inschrijving bij de opleiding Pedagogiek mee nemen. Meer informatie over de testotheek vind je op de website van de universiteitsbibliotheek en in de libguide Bijzonder materiaal.

Online toegang en Open Access

Op het moment dat je studeert of werkt aan een universiteit heb je toegang tot al het materiaal waar de universiteit voor betaalt (bijvoorbeeld via abonnementen en licenties). Mensen die niet zijn aangesloten bij een universiteit of bijvoorbeeld bij een universiteit die niet de middelen heeft al deze bronnen aan te schaffen, kunnen vaak niet bij de inhoud van de boeken of artikelen die ze nodig hebben.

De Open Access (OA) beweging streeft ernaar wetenschappelijke informatie openbaar toegankelijk te maken, zonder kosten voor de lezer/gebruiker. Een belangrijk doel hiervan is om onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd ten goede te laten komen aan de gehele samenleving.

Inmiddels worden veel publicaties van de Universiteit Utrecht in een vorm van open access gepubliceerd. Bijvoorbeeld als gratis beschikbaar artikel in een 'gewoon' online tijdschrift, als artikel in een volledig open access tijdschrift of ze worden opgenomen in het Utrecht University Repository (te doorzoeken via het Netherlands Research Portal (Open Aire).

Open access artikelen (en boeken, maar die zijn er veel minder) vind je terug in meerdere databases, bijvoorbeeld Scopus en Google Scholar. Er bestaan ook databases die zich specifiek richten op open access materiaal. Daarnaast zal de Lean Library browserextensie je attenderen op open access versies van de bron waar je naar op zoek bent.

Online toegang via Lean Library

De Lean Library browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen, of je nu on campus of off-campus bent.

Elke keer als je een website bezoekt met een publicatie waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht een licentie voor heeft, wordt je gevraagd in te loggen (een keer per browsersessie). Daarna heb je direct toegang. Als gevolg van het gebruik van de extensie kom je ook direct in Google Scholar en PubMed met UBUlink.

Kom je uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn dan probeert Lean Library een open access versie voor je te vinden.

Je downloadt de extensie eenmalig, geeft aan van welke instelling je bent en je logt vervolgens in met je Solis-id of je UMC-account en wachtwoord.

Meer weten? Ga naar de pagina Online Toegang via Lean Library van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.