Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Pedagogische Wetenschappen bachelor Pedagogisch Practicum: Zoeksystemen:

Opdracht 2

ONLINE PRIKBORD VOOR VRAGEN

Heb je een vraag? Ga naar het online prikbord!

Opdracht 2

Zoek in de in de volgende zoeksystemen (gebruik deze link om naar de databases te gaan):

  1. Google
  2. Google Scholar met UBUlink
  3. APA PsycInfo
  4. Scopus

op de volgende trefwoorden:

depression AND youth

Je kunt op het formulier invullen hoeveel hits je krijgt en welk type documenten je vindt (bijv. websites, tijdschriftartikelen, hoofdstukken, boeken, blogs, anders).

Bekijk de antwoorden.

Een online zoeksysteem kiezen

Als je straks zelf literatuur gaat zoeken voor een opdracht of je scriptie moet je ook zelf bepalen in welke zoekmachine of database je gaat zoeken. Wat je gaat zoeken bepaalt uiteraard ook waar je gaat zoeken. Hieronder wat algemene tips die je kunnen helpen:

1. Heb je al een titel en/of auteur van een boek of artikel dan zoek je het makkelijkst in Google Scholar (met UBUlink) of WorldCat (via de UU ingang);

2. Voor het bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht ga je voor boeken (papier en e-books), papieren tijdschriften (niet op artikelniveau) en e-journals (wel op artikel niveau) naar WorldCat (via de UU-ingang) en beperk je op 'Utrecht University Library'. Voor een overzicht (incl. toegang) van de e-journals waar de UB een abonnement op heeft is er de digitale tijdschriftenlijst;

3. Zoek je op een onderwerp, maak dan gebruik van de bij de bibliotheek aangeboden zoeksystemen. Er zijn algemene zoekmachines voor alle disciplines zoals Scopus en Web of Science, maar er zijn ook vakspecifieke systemen. Kies de database die het beste past bij jouw onderwerp. En beperk je niet tot maar één zoeksysteem, ze zijn allemaal anders en geven dus ook andere resultaten. Zie ook de box hierboven voor voorbeelden uit de Sociale Wetenschappen. Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben toegang tot deze wetenschappelijke zoeksystemen met hun Solis-id. Zie: online toegang.

4. Bedenk ook of je op zoek bent naar puur wetenschappelijke bronnen of ook naar meer algemene informatie. Ook dat kan je keuze voor een zoeksysteem bepalen. Wil je ook andere informatie vinden, bijvoorbeeld beleidsstukken of statistieken, de zogenaamde grijze literatuur, dan moet je (ook) op andere plekken zoeken.

Relevante zoeksystemen

Via de homepage van de Universiteitsbibliotheek  kun je rechtstreeks doorklikken naar zoeksystemen. Hier vind je een overzicht (met korte omschrijving van de inhoud) van de zoeksystemen waar de Universiteit Utrecht toegang toe biedt. Er is een complete lijst voor alle disciplines en daarnaast aparte lijsten per vakgebied. Helemaal onderaan de lijst met zoeksystemen per vakgebied vind je de lijst van Sociale Wetenschappen met daarin ook een aparte selectie voor Pedagogiek.
Beperk je echter niet te snel tot een collectie en kijk ook eens bij andere vakgebieden! Bijvoorbeeld bij geesteswetenschappen vind je o.a. databases over vrouwenstudies, gender, linguistiek en geschiedenis. Bij rechten vind je bijvoorbeeld databases over criminaliteit en bij geowetenschappen over sociale geografie of milieu.

Hieronder vind je een selectie van specifiek voor sociale wetenschappen/pedagogiek relevante databases:

  • APA PsycInfo (hele gebied van psychologie en gedragswetenschappen), incl links naar full text indien aanwezig en UBUlink
  • Cotan documentatie met daarin de beoordelingen van in Nederland verkrijgbare tests en instrumenten
  • DSM library (DSM handboeken)
  • ERIC (Educational Resources Information Centre, op het gebied van opvoeding en onderwijs) LET OP, er is een gratis toegankelijke versie van ERIC en er is de ERIC die wij aanbieden via het platform van Ovid. Deze laatste heeft meer zoekmogelijkheden en bevat de UBUlink naar publicaties die wij bij de Universiteitsbibliotheek in de collectie hebben)
  • Google Scholar (met UBU-link) (alle vakgebieden, meer dan 50 miljoen publicaties), ook hier is natuurlijk een algemene versie van zonder UBU link, maar dus zonder links naar onze collectie.
  • Overton voor rapporten en beleidsdocumenten
  • PubMed (met UBU-link) (biomedische en gedragswetenschappelijke tijdschriften). Er is ook een algemeen toegankelijke versie van PubMed, zonder UBUlink naar onze collectie, te vinden via Google 
  • PubPsych is een gratis (meta) zoeksysteem met een focus op Europa, voor het ophalen van informatie over psychologische bronnen om te voldoen aan de behoeften van psychologen uit zowel de academische als professionele hoek. PubPsych bevat ook datasets en biedt, indien beschikbaar, full-text links en links naar aanvullende informatie, maar geen UBUlink
  • Scopus (alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase), incl UBUlink
  • Social Sciences Citation Index (SSCI) (sociale wetenschappen, onderdeel van de Web of Science), zie hieronder
  • Social Science Research Network (SSRN) voor preprints en de eerste fases van onderzoek
  • Web of Science (alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase), incl. UBUlink


Bij het kiezen van een database is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van algemene zoeksystemen zoals Google en Google Scholar. Het voordeel is dat je er snel enorm veel in kunt vinden, het nadeel is echter dat...

  • je er vaak veel te veel in vindt
  • het lastig is de juiste titels eruit te halen
  • er ook een heleboel niet bruikbare bronnen tussen zitten
  • je je zoekvraag niet altijd precies kunt formuleren
  • je een grotere kans hebt dat je resultaten niet voldoende wetenschappelijk verantwoord blijken te zijn

NB In de speciale LibGuide Zoekstrategie vind je meer informatie over zoeksystemen, de kwaliteit van verschillende systemen en wanneer ze te gebruiken.

Volgende stap

De volgende pagina gaat over zoekmethoden.

Hoe herken ik een artikel, boek of hoofdstuk in een literatuurlijst?

Hoe kun je nu zien of een bron een artikel is, een boek of een hoofdstuk uit een boek?

Een verwijzing naar een tijdschriftartikel bevat meestal:
Auteur(s), de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd en daarnaast het jaar van uitgave en de jaargang en/of aflevering en meestal ook paginering en in geval van een online artikel een doi (digital object identifier).

Voorbeeld: Viana, A. G., Beidel, D. C., Rabian, B. (2009). Selective Mutism: A review and integration of the last 15 years. Clinical Psychology Review, 29, 57-67.‚Äč https://doi.org/10.1016/j.cpr.2008.09.009

Een verwijzing naar een boek bevat meestal:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het boek en de naam van de uitgever.

Voorbeeld: Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association.

Een verwijzing naar een artikel/hoofdstuk uit een samengesteld boek (elk hoofdstuk een andere auteur onder redactie van één of meerdere personen, ook wel bundel of edited volume genoemd) bevat zowel gegevens over het specifieke hoofdstuk als over het boek als geheel. De gegevens van het specifieke hoofdstuk worden als eerste vermeld:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het hoofdstuk, het woordje 'In' gevolgd door de gegevens van het boek als geheel en meestal ook de paginanummers van het hoofdstuk.

Voorbeeld: Kirschner, P.A. & Kester, L. (2016). Towards a research agenda for educational technology research. In N. Rushby & D.W. Surry (Eds.), The Wiley handbook of learning technology (pp. 523-541). John Wiley & Sons, Ltd.

Als je meer wilt weten over (en oefenen met) het herkennen van bronnen in een literatuurlijst bekijk dan eens module 1 van de online informatievaardigheden training Compass: 'Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie' en maak de opdrachten bij 1.2 en 1.3.