Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Pedagogische Wetenschappen bachelor Pedagogisch Practicum: Bibliotheek:

Opdracht 1

ONLINE PRIKBORD VOOR VRAGEN

Heb je een vraag? Ga naar het online prikbord!

Opdracht 1

De website van de bibliotheek is het ideale startpunt voor een zoekactie naar literatuur.

Lees de informatie in de boxen hiernaast. Ga vervolgens naar de website van de bibliotheek en bekijk de verschillende opties daar.

Werk je op je eigen laptop, maak dan meteen een bookmark van de startpagina.

https://www.uu.nl/universiteitsbibliotheek

of de Engelstalige pagina als dat je voorkeur heeft

https://www.uu.nl/en/university-library

Bibliotheekwebsite en online toegang tot digitale bronnen en full text bestanden

Op de website van de bibliotheek vind je praktische informatie over openingstijden het lenen van boeken en andere bibliotheekdiensten.

De pagina Ondersteuning voor studenten bevat veel informatie over alles wat de bibliotheek voor studenten kan betekenen, van online informatievaardighedentrainingen tot het publiceren van je scriptie.

Daarnaast is de bibliotheekwebsite een geschikt startpunt voor je zoekacties. Je vindt hier informatie over literatuur zoeken en online toegang tot de digitale bronnen waar de bibliotheek een abonnement op heeft (tijdschriften, e-books, zoeksystemen):

De bibliotheekcollectie

De papieren collectie pedagogiek (boeken en een paar tijdschriften) bevindt zich op de derde verdieping in de bibliotheek op de Uithof. Hier vind je ook de collecties onderwijskunde, psychologie, sociologie en culturele antropologie plus  een kleine collectie boeken op het gebied van methoden en statistieken.

De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht vind je (ook voor lenen en reserveren) in WorldCat (via de UU-ingang): boeken (papier en e-books), papieren tijdschriften (niet op artikelniveau) en e-journals (wel op artikel niveau). Utrechts bezit wordt standaard bovenaan vertoond, indien nodig kun je beperken op 'Utrecht University Library'.

Voor een overzicht (incl. toegang) van de e-journals waar de UB een abonnement op heeft is er de digitale tijdschriftenlijst.

Voor hulp bij het zoeken in WorldCat is er een online handleiding.

Een extra service die de bibliotheek biedt voor studenten pedagogiek is de testotheek. Studenten pedagogiek hebben in principe automatisch toegang tot de collectie testen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kan je je melden bij de balie van de bibliotheek Uithof. Je moet dan wel een bewijs van inschrijving bij de opleiding Pedagogiek mee nemen. Meer informatie over de testotheek vind je op de website van de universiteitsbibliotheek en in de libguide Bijzonder materiaal.

Volgende stap

De volgende pagina gaat over zoeksystemen.

Online toegang tot digitale publicaties

Wil je een online artikel of digitaal boek lezen, of wil je zoeken in een bepaalde database?

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht kunnen op verschillende manieren direct toegang krijgen tot digitaal materiaal waar de bibliotheek een licentie voor heeft.

Lees hier meer over op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Online toegang via Lean Library

De Lean Library browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen, of je nu on campus of off-campus bent.

Elke keer als je een website bezoekt met een publicatie waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht een licentie voor heeft, wordt je gevraagd in te loggen (een keer per browsersessie). Daarna heb je direct toegang. Als gevolg van het gebruik van de extensie kom je ook direct in Google Scholar en PubMed met UBUlink.

Kom je uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn dan probeert Lean Library een open access versie voor je te vinden.

Je downloadt de extensie eenmalig, geeft aan van welke instelling je bent en je logt vervolgens in met je Solis-id of je UMC-account en wachtwoord.

Meer weten? Ga naar de pagina Online Toegang via Lean Library van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.