Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Evidence Based Practice (EBP) in de praktijk: Cochrane Library

Cochrane Library

Cochrane Library

De Cochrane Library bevat een compleet overzicht van alle Cochrane Systematic Reviews. Daarnaast kun je binnen de Cochrane Library zoeken in nog 5 databases, waaronder DARE (systematic reviews die niet ontwikkeld zijn door Cochrane) en CENTRAL (de door Cochrane samengestelde database van RCT's/clinical trials).

De Cochrane Library richt zich met name op de effectiviteit van interventies, dus is vooral geschikt als je een therapie-vraag hebt.

Zoeken in Cochrane Library

De Cochrane Library staat standaard ingesteld op zoeken in ‘title, abstract or keyword’.

Als je een uitgebreidere zoekactie wilt doen, of zoekacties voor meerdere onderdelen van je vraag wilt combineren, kun je gebruik maken van de optie ‘Advanced Search’.

In 'Advanced Search' kun je de termen meerdere termen op één zoekregel invoeren (gecombineerd met OR). Met het +-teken vooraan de zoekregel kun je een nieuwe regel toevoegen. De verschillende onderdelen van je vraag (P, I, O) kun je combineren door de termen voor elk onderdeel op een aparte regel in te voeren, en de onderdelen vervolgens te combineren met AND (standaardinstelling).

Hoe je meerdere zoekacties kunt combineren lees je in het onderdeel 'Combineren van zoekacties'.

 

 

(klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Om een woordgroep te zoeken gebruik je in Cochrane - net als in PubMed - dubbele aanhalingstekens (bv. “amyotrophic lateral sclerosis”). Ook truncatie met een asterisk (*) is mogelijk.

Tips & Trucs

  • In de resultaten vind je niet alleen ‘Cochrane reviews’, maar ook resultaten uit vijf andere databanken. De resultaten onder ‘Other reviews’ en ‘Trials’ zijn zeker de moeite waard om te bekijken – vaak vind je hier extra referenties die niet in PubMed te vinden zijn!

    Cochrane - results