Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Evidence Based Practice (EBP) in de praktijk: Google Scholar

Wat is Google Scholar

Google Scholar

Google Scholar is een grote gratis multidisciplinaire zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen (en in mindere mate boeken). Belangrijke kenmerken zijn de full text doorzoekbaarheid van artikelen en dat de zoekmachine vrijwel geheel automatisch gevuld wordt.

Google Scholar: kies de goede versie

Gebruik Google Scholar met UBU-link. De UBUlink leidt je snel naar de full text.

Zie je geen UBU-link bij de artikelen staan? Doe dan het volgende:

 1. Ga (terug) naar de homepage van Google Scholar
 2. Klik rechtsboven op settings
 3. Kies voor library links in het linker menu
 4. Zoek op Utrecht
 5. Vink Universiteit Utrecht aan en klik op Save

Voorkeursinstellingen in Google Scholar

Als je zoekt op 'wondverzorging' of een andere Nederlandse term in Google Scholar, dan zal je veel of vrijwel alleen maar Nederlandse referenties vinden.

Het is ook mogelijk om via de instellingen (ofwel de 'settings', naast het knopje My Citations rechtsbovenaan de pagina van Google Scholar), je taalvoorkeur op Nederlands te zetten.

Maar: er is natuurlijk heel wat meer informatie beschikbaar dan alleen in de Nederlandse taal!

Vanuit Google Scholar naar de full text

Er zijn verschillende manieren om in Google Scholar bij de full text van een artikel te komen. Probeer wat in jouw geval werkt.

Boven de beschrijving:

 • Klik op de titel

Naast de beschrijving in de rechterkolom:

 • Klik op de PDF/HTML-link of de Fulltext @ UBUlink

Onder de beschrijving:

 • Check op de aanwezigheid van de Full View link of de UBUlink via de blauwe regel met links onderaan, klik op het >> icoontje (mouseover: 'meer')
 • Check ook “Alle x versies”. Hiermee kun je andere versies van het artikel zichtbaar maken.

gebruik de UBUlink om vanuit Google Scholar naar de full text te gaan. De UBU link vind je meestal rechts naast de omschrijving van de bron, soms onder het knopje All n versions/alle n versies

eenenkele keer vind je de UBUlink in Google Scholar door op het icoontje van de twee pijltjes te klikken, helemaal rechts onder de titelbeschrijving. Hier vind je ook de library search/zoek in bibliotheek optie die je kunt gebruiken voor boeken/e-books

 • Gebruik voor e-books, de optie Library Search (instellingen > bibliotheeklinks > Open WorldCat - In bibliotheek zoeken) om te checken of het boek beschikbaar is in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

 

NB. Als er al een directe [PDF], [DOC] of [HTML] link naar de full text is toont Google Scholar de UBUlink niet altijd, maar die heb je dan ook niet nodig.