Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Evidence Based Practice (EBP) in de praktijk: NAZ Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg

NAZ

De NAZ is de Nederlandse Artikelendatabank voor de zorg. In deze database zijn Nederlandstalige artikelen uit de zorg opgenomen uit circa 200 tijdschriften. Het bestand is relevant voor verplegenden en verzorgenden.

De databank gaat terug tot 2000, een aantal verpleegkundige kerntijdschriften nog verder.

Zoeken in de NAZ

Met één of meerdere zoektermen kun je eenvoudig zoeken in alle publicaties.
Hierbij zoek je meteen in alle velden. Corresponderende hoofdletters en kleine letters worden beschouwd als hetzelfde teken. Hetzelfde geldt voor letters met of zonder diakrieten (accent, trema, enz.).
Met een * (=wildcard)  direct achter een zoekterm vind je publicaties met woorden die beginnen met de gegeven zoekterm. Zo geeft protocol* ook artikelen over 'protocollen' en 'protocollair'. 

Wanneer je meerdere zoektermen opgeeft, worden alleen publicaties gevonden die al deze termen bevatten (AND).
Om te zoeken naar een combinatie van woorden die in die vorm bij elkaar moeten staan, kun je deze tussen aanhalingstekens (") plaatsen.
Met een minteken (-) voor een zoekterm worden publicaties met die term uitgesloten van het zoekresultaat.
Een zoekvraag kan bovendien worden samengesteld met behulp van de expliciete operatoren AND, OR en NOT (maar niet in combinatie met het minteken). Samengestelde zoekvragen kunnen worden gecombineerd met ronde haakjes.

Om te zoeken binnen een aantal specfieke velden, kun je het uitgebreide zoekpaneel openen door op het knopje te klikken.