Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Premaster Pedagogische Wetenschappen: Citeren en verwijzen

APA stijl

Als je eenmaal de juiste literatuur hebt gevonden en gaat gebruiken dan moet je gaan verwijzen naar je bronnen.
Wanneer je bijvoorbeeld een opdracht of paper schrijft, verwijs je in de tekst naar de literatuur waaruit je jouw informatie hebt gehaald. Ook maak je altijd een bijbehorende literatuurlijst waar alle door jouw gebruikte bronnen in terug te vinden zijn.

Voor pedagogisch wetenschappers zijn er regels over hoe ze moeten verwijzen, deze zijn opgesteld door de American Psychological Association (APA). Om te voorkomen dat je plagiaat pleegt en om serieus genomen te worden als wetenschapper moet je altijd verwijzen volgens deze stijl.

Kenmerken van de APA-citatiestijl zijn:

  • in de lopende tekst wordt veelal naar de bron verwezen met auteur en jaar van publicatie tussen haakjes, soms aangevuld met een paginanummer van een citaat
    voorbeeld:
    (Ünlüsoy & de Haan, 2020)
  • de aangehaalde bronnen worden in een lijst aan het einde van de publicatie in alfabetische volgorde weergegeven
    Voorbeeld:
    Ünlüsoy, A., & de Haan, M. (2020). Expanding the notion of global learning: Turkish-Dutch teens’ networked configurations for learning. Frontline Learning Research, 8(2), 109 - 130. https://doi.org/10.14786/flr.v8i2.423 

Tijdens dit practicum kan je gebruik maken van de LibGuide Citeren, ga naar de pagina citeren in APA stijl voor meer informatie en voorbeelden.
Raadpleeg voor een volledig overzicht van de APA stijl de gedrukte handleiding (in de bibliotheek ter inzage aanwezig, zie: Publication Manual of the American Psychological Association, Seventh Edition).

Opdracht 6

Maak een literatuurlijst in APA stijl op basis van de 5 bronnen die je hebt gevonden

Noteer je literatuurlijst op het invulformulier.
Krijg je dit niet af tijdens het practicum, geen nood, je kunt gewoon verder in je eigen tijd. Het formulier moet ingeleverd worden op 10 september voor 12.00.

Parafraseren, citeren en samenvatten

Parafraseren is het in eigen woorden weergeven (en dan ook echt in eigen woorden, niet alleen een paar woorden veranderen, of de zinsvolgorde omgooien) van de ideeën van anderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen als de oorspronkelijke passage erg lang of ingewikkeld is. Parafraseren is toegestaan, mits aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • De bron is op de juiste manier vermeld (ook als het een internetbron is);
  • Duidelijk aangegeven is wat jouw eigen ideeën zijn en wat je van een ander hebt overgenomen.

Ook bij samenvatten (het verkort en (zoveel mogelijk) in eigen woorden weergeven van de strekking van een tekst) moet je je bron vermelden.

Citeren is het letterlijk overnemen van (kort gedeelte uit) een tekst, bijvoorbeeld een definitie of een uitspraak van een auteur. Citeren wordt in het pedagogisch onderzoeksveld niet gestimuleerd, maar het is wel toegestaan, mits aan alle onderstaande voorwaarden is voldaan:

  • De bron is op de juiste manier vermeld (ook als het een internetbron is);
  • Het citaat is letterlijk overgenomen en in de oorspronkelijke taal;
  • Het begin en einde van het citaat is duidelijk aangegeven (bijv. door het citaat tussen aanhalingstekens te plaatsen of als een blok tekst te laten inspringen).

Meer informatie over citeren en parafraseren (en citatiestijlen) vind je in de speciale LibGuide Citeren .

Bronvermelding en plagiaat

Bij het schrijven van een scriptie of paper maak je bijna altijd gebruik van werk van anderen. Het is belangrijk correct te verwijzen naar de bronnen die je aanhaalt.

Het hergebruik van materiaal zonder bronvermelding wordt plagiaat genoemd.
Het is binnen de wet toegestaan delen van teksten aan te halen zonder dat het als plagiaat wordt gezien mits je dat doet met een een correcte bronvermelding.

Let op: Onder plagiaat wordt ook verstaan: "door software laten maken van (delen van) een studieopdracht en het aanbieden als ware het eigen werk."

Wat is plagiaat en hoe kan ik het voorkomen?

Bekijk deze video van de Universiteit van Bolton (3 minuten) over plagiaat en hoe je het kunt voorkomen.

Zie ook de UU studentensite voor meer informatie.

Note: De UU gebruikt de plagiaatchecker Urkund

Tot slot nog doen!

Op de laatste pagina van deze libguide vind je een samenvatting van de training en een feedbackformulier. Wij stellen het zeer op prijs als je even een minuutje de tijd neemt om de vragen te beantwoorden. Alvast bedankt.

Doe de Escaperoom om jezelf te testen (kan ook thuis). Weet jij uit het klaslokaal te ontsnappen!