Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Inleiding Letterkunde/Literatuurwetenschap: Zoekmachines

Get Access (toegang thuis)

Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben ook buiten de Universiteit Utrecht toegang tot de zoeksystemen, digitale boeken en digitale tijdschriften van de Universiteitsbibliotheek, o.a. met de speciale bookmarklet:

UBU-link: snel naar de volledige tekst en meer opties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

UBUlink: snel naar de publicatie

Je kunt in verschillende zoeksystemen publicaties vinden die je in handen wilt krijgen. Op veel van deze plekken kun je hiervoor de UBUlink gebruiken.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

De belangrijkste algemene zoeksystemen voor dit college

Meer gespecialiseerde zoeksystemen zijn te vinden in deze Libguide onder de tab: Informatie per vakgebied.

  • Is het onderwerp nieuw voor je? Gebruik een encyclopedie of Wikipedia om je eerst te oriënteren en zoektermen te bedenken.
  • WorldCat voor het bezit van de Universiteitsbibliotheek, voor het ontdekken van boeken en e-books en het localiseren/opvragen/lenen van via Google Books gevonden boektitels. 
  • PiCarta , de Nederlandse centrale catalogus of WorldCat, de internationale catalogus.
  • MLA, de bibliografie van de Modern Language Association. Voor tijdschriftartikelen, boeken en hoofdstukken uit boeken. De kans dat gevonden publicaties (boeken) niet in Utrecht beschikbaar zijn, is groot. Wil je snel zoeken, beperk je dan tot (peer reviewed) tijdschriften.
  • Google Scholar met UBUlink , naast Scopus  vooral voor wetenschappelijke artikelen (ook die waarin het onderwerp slechts zijdelings ter sprake komt), en voor proefschriften.
  • Google Books , vooral voor het ontdekken van boeken en hoofdstukken/papers in boeken. 
  • Digitale tijdschriftenlijst: alle tijdschriften waar de UB Utrecht een digitaal abonnement op heeft. Minder geschikt voor het zoeken naar artikelen vanuit een onderwerp. Gebruik hiervoor bibliografieën, zoals de MLA.
  • Nexis Uni : full text inhoud van de Nederlandse en internationale pers. 

Nexis Uni

Nexis Uni is een database met daarin de volledige tekst van artikelen in Nederlandse en buitenlandse kranten en nieuwsmagazines van 1992 tot en met de krant van vanochtend. Daarnaast biedt Nexis Uni ook bedrijfsinformatie.

Nexis Uni is veel completer in dekking van krantenberichten dan bijvoorbeeld Google News. Ook gaat het veel verder terug. Het is uitstekend geschikt om (oud) nieuws te vinden en achtergrondartikelen die in de loop der jaren zijn verschenen in de kranten. Voor Nederland zijn ook de meeste regionale kranten opgenomen.

Voor meer informatie en hulp bij het zoeken zie de Nexis Uni webpagina van de bibliotheek