Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Inleiding Letterkunde/Literatuurwetenschap: Zoekmachines

UBU-link: snel naar de volledige tekst en meer opties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van digitale publicaties via de universiteitsbibliotheek. De UBUlink verschijnt soms in de vorm van een gele knop, maar kan ook een tekstlink zijn.

Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.

Online toegang via Library Access

De Library Access browserextensie biedt je snel en simpel toegang tot een groot aantal digitale wetenschappelijke bronnen, of je nu on campus of off-campus bent.

Elke keer als u een website bezoekt met een publicatie waar de Universiteitsbibliotheek Utrecht een licentie voor heeft, wordt u gevraagd in te loggen (een keer per browsersessie). Daarna heeft u direct toegang. Als gevolg van het gebruik van de extensie kom je ook direct in Google Scholar en PubMed met UBUlink.

Kom je uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn dan probeert Library Access een open access versie voor je te vinden.

Je downloadt de extensie eenmalig, geeft aan van welke instelling je bent en je logt vervolgens in met je Solis-id of je UMC-account en wachtwoord.

Meer weten? Online Toegang via Library Access.

De belangrijkste algemene zoeksystemen voor dit vakgebied

Meer gespecialiseerde zoeksystemen zijn te vinden in deze Libguide onder de tab hierboven: Bronnen per vakgebied.

  • Is het onderwerp nieuw voor je? Gebruik dan een encyclopedie uit onze collectie online bronnen of wellicht ook Wikipedia om te oriënteren en zoektermen te verzamelen.
  • WorldCat (bezit van de Universiteitsbibliotheek): ontdek boeken/e-books, of vind titels die je Google Books niet (compleet) toegankelijk zijn. In WorldCat kun je het bezit zien van andere bibliotheken (Nederlandse en internationaal): tegen betaling (Interbibliothecair leenverkeer) kun je die boeken lenen of scans van artikelen aanvragen. Informeer over IBL bij de servicebalie.  
  • MLA International Bibliography (Modern Language Association): tijdschriftartikelen, boeken en hoofdstukken uit boeken. De publicaties zijn deels niet in Utrecht te verkrijgen. Wil je snel zoeken, beperk je dan tot (peer reviewed) tijdschriften.
  • Google Scholar met UBUlink , naast Scopus  vooral voor wetenschappelijke artikelen (ook die waarin het onderwerp slechts zijdelings ter sprake komt), en voor proefschriften.
  • Google Books: ontdekken van boeken en hoofdstukken/papers in boeken. 
  • Digitale tijdschriftenlijst: tijdschriften waar de UB Utrecht een digitaal abonnement op heeft. Eerder te doorzoeken op tijdschrifttitel dan op artikelniveau vanuit een onderwerp. Daarvoor zijn bibliografieën, zoals de MLA International Bibliography, beter geschikt.
  • Nexis Uni: full text inhoud van de Nederlandse en internationale pers. 

Nexis Uni

Nexis Uni is een database met daarin de volledige tekst van artikelen in Nederlandse en buitenlandse kranten en nieuwsmagazines van 1992 tot en met de krant van vanochtend. Daarnaast biedt Nexis Uni ook bedrijfsinformatie.

Nexis Uni is veel completer in dekking van krantenberichten dan bijvoorbeeld Google News. Ook gaat het veel verder terug. Het is uitstekend geschikt om (oud) nieuws te vinden en achtergrondartikelen die in de loop der jaren zijn verschenen in de kranten. Voor Nederland zijn ook de meeste regionale kranten en een aantal opiniebladen opgenomen.

Voor meer informatie en hulp bij het zoeken zie de Nexis Uni webpagina van de bibliotheek