Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Inleiding Letterkunde/Literatuurwetenschap: Publicaties vinden

Publicatievormen: elk zijn eigen rol

In de wetenschap worden vele verschillende soorten publicatievormen passief (als bron) en actief (als manier om informatie te verspreiden) gebruikt. Actief gaat het vooral om tijdschriftartikelen en boeken, passief wordt een veel breder scala gebruikt. Een overzicht van de verschillende vormen met welke soorten informatie je daarin gemiddeld kunt aantreffen of waarvoor je het kunt gebruiken:

Boek (monografie):        onderscheidt zich door theorie, diepgang, contemplatie, context, (historisch) overzicht      
Boek (bundel/'edited volume'):  case studies, plaatsing nieuwe theorie
Proefschrift:   resultaat van uitgebreid onderzoek, met vaak uitputtende literatuurlijst
Wetenschappelijk artikel:  onderzoeksresultaten, actuele wetenschappelijke discussie
Naslagwerken (encyclopedie/vakwoordenboek): definities, feiten, geaccepteerde theorie en beschrijvingen
Handboeken:        theorie, overzicht belangrijkste inzichten, plaatsing binnen discipline
Kranten, online media: nieuws(analyse), opinie, recensies
Blogs, sociale media: (bespreking van) nieuws, ideeën, discussie
Statistieken: bron voor kwantitatief empirisch onderzoek
Video: meestal als bron voor verhalen, discussie en visuele waarneming

Voor sommige soorten bronnen zijn er zelfs aparte LibGuides:

Boeken zoeken

Een boek is vaak een diepgaande, wetenschappelijke studie over een bepaald onderwerp. Een dergelijke monografie bevat vaak overzichten en theorie en is het resultaat van jarenlang onderzoek. Het is zeer geschikt als eerste ingang voor een bepaald onderwerp, maar bevat niet altijd de laatste actualiteit of nuance van de wetenschappelijke discussie (in tegenstelling tot een wetenschappelijk artikel).

Boeken zijn te vinden via:

Er bestaan verschillende soorten boeken, zoals bijvoorbeeld: grijze literatuur, handschriften, jaarboeken, proefschriften, seriewerken, woordenboeken of een liber amicorum.

Wil je meer weten? Kijk dan in de LibGuide Boeken zoeken UBU LibGuide artikelen zoeken.

Artikelen zoeken

Wetenschappelijke artikelen zijn, met boeken, de belangrijkste publicatievorm in de wetenschap. De belangrijkste artikelzoekmachines zijn:

Alle zoekmachines hebben hun eigen sterktes en zwaktes en elk vakgebied heeft zijn eigen set van beste zoeksystemen. Je zoekt efficiënter en je zoekresultaat is completer als je die leert kennen. Bij het verkennen van de dekking en zoekopties van zoeksystemen heb je veel aan de hulpschermen van het systeem zelf maar ook aan tutorials en LibGuides. Kijk voor die laatste op de LibGuides-homepage of zoek ze met Google.

Artikelen kun je ook heel goed vinden door literatuurverwijzingen en citaties te volgen uit en naar reeds gevonden publicaties.

Tijdschriften zoeken

Tijdschriften op het gebied van letterkunde zijn op verschillende plekken in de UB te vinden:

In de UB Binnenstad:

  • De recente nummers van papieren tijdschriften in de Grande Galerie: handig om bij te blijven. Ga eens kijken: welke literatuurwetenschappelijke tijdschriften zijn er? Welke tijdschriften zijn specifiek voor jouw taalgebied?
  • De collectie gebonden tijdschriften van de afgelopen 10 jaar is te vinden in de Kapel. Niet echt handig om er doelloos rond te struinen: maar hier kun je wel gericht een artikel opzoeken als je al een titel hebt.

In de UB Uithof en digitaal: 

  • In het magazijn staan alle jaargangen van de papieren tijdschriften die ouder zijn dan 10 jaar. Hier staan ook de tijdschriften waarvan de UB het abonnement heeft opgezegd. Wanneer je op zoek bent naar een specifiek artikel kun je de titel van het tijdschrift in WorldCat opzoeken, het nummer/de jaargang aanvragen en deze vervolgens lezen/kopieren/scannen.
  • De UB heeft ook een grote collectie digitale tijdschriften. Rondstruinen in deze e-journals? Dat kan helaas niet echt. Je kunt wel gericht zoeken op één titel of je oriënteren op tijdschriften binnen een bepaald vakgebied. Let op: de indeling in vakgebieden komt niet overeen met de facultaire of departementale indeling zoals we die in Utrecht hebben.

Vrijwillige opdracht: maak voor jezelf een lijstje van tijdschriften die je voor je studie wilt bijhouden.

LexisNexis Academic: 15000 kranten, alle landen, 1992-vanochtend

LexisNexis AcademicLexisNexis Academic is een gigantische database met de volledige tekst van artikelen uit bijna 15000 kranten uit alle landen, van ongeveer 1992 tot en met de krant van vanochtend. Vrijwel alle bekende kranten zitten er in. Het is een puur tekstbestand, zonder opmaak. Er zijn dus er zijn geen foto's of graphics opgenomen. Ook ontbreken advertenties, familieberichten e.d. Je zoekt naar losse artikelen over een onderwerp. Virtueel bladeren door een krant van een bepaalde dag gaat minder makkelijk.

LexisNexis Academic is veel completer in dekking van kranteberichten dan bijvoorbeeld Google News. Ook gaat het veel verder terug. Het is uitstekend geschikt om (oud) nieuws te vinden en achtergrondartikelen die in de loop der jaren zijn verschenen in de kranten. Voor Nederland zijn ook de meeste regionale kranten opgenomen.

LexisNexis Academic heeft zeer geavanceerde zoekmogelijkheden, zoals het zoeken op minimale lengte van een artikelen. Die opties zijn wel wat anders dan je elders gewend bent. LexisNexis Academic ondersteunt export van titelgevens e.d. naar RefWorks.

In de speciale LexisNexis Academic LibGuide UBU LibGuide LexisNexis Academic staat uitgebreide informatie over de mogelijkheden van dit unieke bestand.

 

Boekbesprekingen

Inhoud:

  • Beschrijving en beoordeling van (nieuwe) boeken. De verhouding van beschrijving en beoordeling loopt sterk uiteen. Bij literatuur (fictie) speelt een rol welke schrijver/journalist de boekbespreking heeft geschreven. Een boekbespreking is dus geenszins een objectief stuk. Ze worden ook recensies genoemd.

Gebruiken voor:

  • Erachter komen welke nieuwe boeken belangrijk worden gevonden
  • Je eigen mening over een boek toetsen aan die van een ander
  • Kennis nemen van het belang en, heel beperkt, van de inhoud van een boek zonder het zelf te lezen

Te vinden in:

  • Kranten
  • Opiniebladen
  • Literaire tijdschriften
  • Wetenschappelijke tijdschriften
  • Vakbladen

sommige bladen (zoals de New York Review of Books) bevatten heel veel boekbesprekingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Zoeken met:

  • vakspecifieke bibliografische databases (wetenschappelijke tijdschriften)
  • Web of Science (wetenschappelijke tijdschriften)
  • LexisNexis (kranten, opiniebladen)
  • Google Scholar (wetenschappelijke tijdschriften)
  • Google
  • Google Books (besprekingen door gespecialiseerde sites en door lezers)
  • Amazon (besprekingen door gespecialiseerde sites en door lezers)
  • LiteRom/LiteRom Wereldliteratuur (besprekingen van literatuur en auteursinterviews)