Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Inleiding Letterkunde/Literatuurwetenschap: ALW

Woordenboeken/lexica

Algemeen Letterkundig Lexicon: lexicon met meer dan 4000 termen op het gebied van de letteren in brede zin: literaire stromingen, periodes en genres; klassieke retorica en metriek; hedendaagse literatuurtheorie, populaire vormen van literatuur, editietechniek en boekwetenschap.

Oxford dictionary of literary terms: definities van literaire temen, in brede zin, met uitvoerige kruisverwijzingen. (Voorheen: Concise Oxford dictionary of literary terms)

Zoeksystemen voor Literatuurwetenschap

Encyclopedieën

Bibliografie

  • MLA International Bibliography: Internationale bibliografie van de Modern Language Association op het gebied van moderne taal- en literatuurwetenschap, met verwijzingen vanaf 1926. Geen recensies

Boekbesprekingen

  • LiteRom Wereldliteratuur: Recensies van in het Nederlands vertaalde buitenlandse literatuur. LiteRom Wereldliteratuur wordt elke twee weken aangevuld met de nieuwste recensies en auteursinterviews. Bevat artikelen die sinds 1976 in Nederlandse dag- en weekbladen zijn opgenomen.

De talencollecties in de UB Binnenstad

Waar?

De talencollecties staan in de vleugel D/Keizerstraat van de Universiteitsbibliotheek binnenstad

  • De collecties NED, DUI, en ENG zijn te vinden op de begane grond
  • De collecties ALW, FRA, ITA, SPA en KEL staan op de eerste verdieping  

In de collectie Literatuurwetenschap (ALW, 1e verdieping) zijn boeken te vinden over theoretische en empirische literatuurwetenschap. De vergelijkende literatuurwetenschap is op periode ingedeeld.

Wil je precies weten hoe de boeken in jouw collectie gerangschikt zijn, onder welke rubriekcodes ('signaturen' genoemd)? Kijk dan naar de specifieke 'plaatsingssystematiek' voor jouw collectie: NederlandsLiteratuurwetenschapEngelsKeltischDuitsFransItaliaans en Spaans.
 

Basisstructuur van de talencollecties

  • algemene studies over de taal- en letterkunde van een bepaald taalgebied. Hier staan bijvoorbeeld veel woordenboeken. 
  • taalkunde (van respectievelijk het Nederlands, Duits, Engels, Keltisch, Frans, Italiaans en Spaans) 
  • letterkunde (grootste gedeelte van de talencollecties). Dit onderdeel is op periode ingedeeld. Per periode vind je algemene studies en daarna de literaire auteurs uit die periode, alfabetisch gerangschikt, met primair werk (van de auteur), vertalingen en secundair werk (studies over die auteur).