In een onderzoeksopzet werk je het plan uit voor een onderzoek dat je gaat uitvoeren. Dit plan vormt de leidraad voor de uitvoering en rapportage van je onderzoek. Centraal in een onderzoeksvoorstel is de probleemstelling. Een goede probleemstelling vormt het raamwerk van elk wetenschappelijk onderzoek. In principe komt elke probleemstelling voort uit een specifieke vraag die je over een bepaald fenomeen of proces wilt stellen en een idee van wat het antwoord op je vraag zou kunnen zijn. Jouw interesse in het fenomeen en de probleemstelling vormen het vertrekpunt voor het uitwerken van een onderzoeksopzet.
Schrijf voordat je aan de daadwerkelijke opzet begint je voorlopige probleemstelling en hypothese op een kladje en ga daarna je probleemstelling uitwerken. Aan de hand van het onderstaande stappenplan kun je tot een goede probleemstelling komen:
Een onderzoeksopzet is in feite niets anders dan het vertalen van een abstract onderzoeksthema naar iets wat concreet onderzoekbaar is. Het helpt je de mogelijkheden en beperkingen van het onderzoek te doorgronden. Een onderzoeksopzet schrijf je ter voorbereiding op een onderzoek. Het zorgt ervoor dat er een gedegen plan ligt voor het onderzoek en biedt je houvast tijdens de uitvoering en verslaglegging van je onderzoek.
In de bibliografie staat de literatuur opgesomd die je gebruikt hebt ter oriëntatie op het thema en de uitwerking van de onderzoeksopzet. Beperk je tot die titels die relevant zijn en die je ook aantoonbaar gebruikt hebt. Zorg ten slotte dat je literatuurverwijzingen in overeenstemming zijn met de in de opleiding gehanteerde bibliografische conventies.