Deze schrijfwijzer is geschreven voor Bachelorstudenten van het Departement Talen, Literatuur en Communicatie. Het oefenen met de vier genoemde tekstsoorten stelt de student in staat om op gerichte wijze toe te werken naar het gewenste BA eindniveau, ook met het oog op doorstroom naar een (R)MA. Deze uiteenlopende tekstsoorten komen in verschillende cursussen van de opleidingen DMT terug.
Er bestaat geen eenduidige definitie van wetenschappelijk schrijven. Verschillende academische disciplines gebruiken verschillende genres, en elk vakgebied hanteert zijn eigen regels en eisen. Wel geldt dat voor alle wetenschappelijke teksten dat argumentatie, inhoudelijk niveau en een heldere structuur van belang zijn.
De schrijfwijzer kan op verschillende manieren gebruikt worden:
Het Vademecum Literatuurwetenschap biedt informatie voor studenten Literatuurwetenschappen, aanvullend op de Schrijfwijzer. Daarbij worden ook een aantal producten toegelicht die niet in de Schrijfwijzer aan bod komen.
De schrijfwijzer is tot stand gekomen dankzij bijdragen van Ineke van den Berg, Luuk Dijkstra, Rick de Graaff, Ewout van der Knaap, Els Rose, Elma Zijderveld (Department Talen, Literatuur en Communicatie in samenwerking met het Centrum voor Onderwijs en Leren). (November 2011).
Om de schrijf- of taalvaardigheid van iemand op een eenduidige manier in te schatten en te beoordelen, zijn de feedbackformulieren van de ERK-niveaus een handig hulpmiddel. Wil je meer weten over dit Europees Referentiekader talen, over de verschillende ERK-niveaus en de hiervoor ontwikkelde feedbackformulieren, ga dan naar de tab 'ERK Beoordeling'.