Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Boeken zoeken: Verdieping

Algemeen

Rol in de wetenschap

Je vindt in een wetenschappelijk boek een grondige studie met overzichten, theorieën, overzichten e.d. over een bepaald onderwerp. Het is vaak het resultaat van jarenlang onderzoek. Het is zeer geschikt als eerste orientatie op een bepaald onderwerp, maar het bevat niet de laatste actualiteit of kleinste nuance van de wetenschappelijke discussie.

Ter vergelijking: een tijdschriftartikel is meestal meer op de actualiteit gericht. Het besproken onderwerp is vaker specialistisch van aard en bestemd voor een specifieke doelgroep.

Full text boeken

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een bepaald onderwerp, is het handig om in de full-text van boeken te kunnen zoeken. Google Books is met miljoenen gescande boeken de meest bekende full text database.

Andere handige zoeksystemen zijn: 

Soorten boeken

Er bestaan verschillende soorten boeken. Een kleine greep:

 • Grijze literatuur
  • Documenten die niet officieel geregistreerd staan en geen ISBN- of ISSN-nummer hebben. Men noemt deze documenten (rapporten, vlugschriften etc.) grijze literatuur. Voor het zoeken naar Grijze literatuur in Nederland is er de Nederlandse Bibliografie Online.
    
 • Handschrift
  • Een handgeschreven boek. Vaak zijn dit documenten die verschenen vóór de uitvinding van de boekdrukkunst. Handschriften zijn te vinden in de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. 
    
 • Jaarboek
  • Jaarlijkse publicatie van een vereniging of genootschap.
    
 • Liber Amicorum
  • Een liber amicorum (Latijn voor 'vriendenboek') is een bundel met persoonlijke teksten en illustraties die door vrienden en/of collega's aan iemand wordt aangeboden ter gelegenheid van een jubileum of afscheid.
    
 • Proefschrift
  • Een proefschrift of dissertatie, ook wel (doctoraats)thesis genoemd, is een boek geschreven door een promovendus met daarin een originele wetenschappelijke verhandeling over een bepaald onderwerp.
   Kijk voor het zoeken naar proefschriften op de webpagina proefschriften.
    
 • Seriewerk
  • Een deel van een seriewerk verschijnt regelmatig (als een tijdschrift), maar heeft de vorm van een boek. Er is een overkoepelende titel, maar elk afzonderlijk deel heeft ook zijn eigen titel.
    
 • Woordenboek
  • Een woordenboek is een naslagwerk dat de woordbetekenis uit een taal of een aspect van een taal geeft. Er bestaan verschillende soorten woordenboeken. Voor meer informatie zie de pagina Woordenboeken op de website van de universiteitsbiblliotheek.

Boeken zoeken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht

Je vindt de titels van de boeken van de Universiteitsbibliotheek Utrecht in WorldCat. Hier krijg je informatie over waar je het boek vindt en of je het kan lenen.

Je hebt meer manieren om te zoeken in WorldCat. Van papieren boeken zijn meestal alleen de titel en soms  trefwoorden doorzoekbaar. Bij e-books doorzoek je meestal óók de inhoudsopgave  of samenvatting. Meer hulp nodig bij zoeken? Gebruik hiervoor de Libguide zoekstrategie .

Meer informatie over boeken staat onder meer op Google Books, de sites van uitgevers en op commerciële sites van bij voorbeeld Amazon, bol.com en Bruna.

Info elders

Artikelen gepubliceerd als hoofdstuk in een boek

Artikelen verschenen als hoofdstuk in boeken ('edited volumes', 'bundels', 'readers') zijn vrij lastig te vinden. Opties:

 • Met Google Books doorzoek je vaak de full tekst van >20 miljoen boeken en kun je er achter komen dat een artikel/hoofdstuk in een bepaald boek staat.
 • In de Utrechtse ingang voor WorldCat doorzoek je bij e-books vaak ook de inhoudsopgave van die boeken, waarin titels van hoofdstukken en opgenomen artikelen staan. Hier kun je na een zoekactie filteren op artikelen en daarbinnen op hoofdstukken.
 • Scopus is begonnen met indexeren van Engelstalige wetenschappelijke met voor elk hoofdstuk een apart record; kies als document type hiervoor book chapter. .