Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Citeren: Citatiestijlen

Verdieping

Wat zijn citatiestijlen?

Citeerregels geven aan hoe gebruikte literatuur in de tekst, eventuele voet- of eindnoten en de literatuurlijst moet worden genoteerd. De regels liggen vaak vast in een zogenaamde citatiestijl.

Citatiestijlen per vakgebied en opleiding

Veel vakgebieden hebben een voorkeur voor een bepaalde citatiestijl. Er zijn:

 1. Citatiestijlen die worden voorgeschreven voor een geheel vakgebied, generieke stijlen dus (voorbeelden: APA, Chicago, Harvard, MLA, Vancouver).

 2. Citatiestijlen die speciaal gemaakt zijn voor een bepaald tijdschrift of publicaties van een bepaalde uitgever (voorbeelden: Nature, Science).

 3. Citatiestijlen die speciaal voor één publicatie worden gemaakt, maatwerk dus.

Sommige citatiestijlen van een tijdschrift, bijvoorbeeld die van Nature, zijn zo invloedrijk, dat ze ook een generieke stijl zijn geworden die buiten dat tijdschrift veel wordt gebruikt.

In Utrecht worden de volgende stijlen van citeren in elk geval geaccepteerd en soms ook voorgeschreven:

Bètawetenschappen

Diergeneeskunde

 • Geen voorgeschreven citatiestijl. Raadpleeg de richtlijnen voor citatie van je opleiding of neem contact op met je docent.

Geesteswetenschappen

 • Binnen de Geesteswetenschappen wordt een groot aantal verschillende citatiestijlen gehanteerd, waaronder MLA en APA. Raadpleeg de richtlijnen van je opleiding of neem contact op met je docent

Geneeskunde

Geowetenschapen

 • Aardwetenschappen: American Society of Agronomy Style handbook (bv. Journal of Agronomy)

 • Milieukunde: normen uit reader Academische Vaardigheden

 • Innovatiestudies: reader Academische Vaardigheden

 • Sociale Geografie & Planologie: APA

Recht, bestuur, economie

Sociale Wetenschappen

 • Educatie & Pedagogiek: APA

 • Maatschappijwetenschappen: APA (uitzondering Culturele Antropologie AAA - Chicago)

 • Psychologie: APA

Info elders

Een citatiestijl kiezen

Informeer bij je opleiding of docent welke stijl je moet gebruiken of eventueel welke stijl het meest geschikt is voor jouw situatie. Je kunt ook zelf op zoek naar een specifieke citatiestijl, bijvoorbeeld die van een bepaald tijdschrift.

Gebruik je een literatuurmanagementtool dan selecteer je, uit de in de tool aangeboden keuzelijst, de door jou gewenste citatiestijl zodat deze in je hele document consequent wordt toegepast.

Vind je de door jou gewenste stijl niet in de lijst dan bestaat (soms) de mogelijkheid een stijl te importeren, zelf te maken of zelf aan te passen (bijvoorbeeld de Output Style Editor in RefWorks). Citatiestijlen die zijn gemaakt met de Citation Style Language (CSL), zijn (het makkelijkst) te vinden via het overzicht van (>7000) stijlen voor Zotero. Deze stijlen zijn ook te installeren bij andere tools, zoals Mendeley.