Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Juridische literatuur: Snel aan de slag

Waarover gaat deze LibGuide?

Juridische literatuurIn de juridische literatuur gaat het om uitleg, interpretatie en evaluatie van wet- en regelgeving en jurisprudentie. Een groot deel van die informatie is toegankelijk via de zoeksystemen van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Op de eerste tab schetsen we de grote lijnen, op de tab Meer Weten gaan we in op specifieke zoeksystemen en zoektips daarbij.
Voor een efficient en effectief zoekproces kun je het beste beginnen met het lezen van de libguide  Zoekstrategie.

Wetenschappelijkheid van informatie

Lees meer over de betrouwbaarheid van bronnen in de LibGuide Evalueren van bronnen

Gedigitaliseerde boeken

Van steeds meer auteursrechtenvrije boeken komt een gedigitaliseerde versie beschikbaar:

  • De Koninklijke Bibliotheek en de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam hebben in een samenwerkingsproject met Google 335.000 Nederlandse boeken uit de periode 1600-1900 gedigitaliseerd, waaronder ook Nederlandse juridische boeken. Deze boeken zijn te vinden met Google Books en Delpher.
  • Ook de Universiteitsbibliotheek Utrecht digitaliseert juridische boeken uit haar collectie. Deze boeken zijn te vinden in WorldCat en via de lijst van gedigitaliseerde titels van Bijzondere Collecties.  Deze zijn te vinden met Google Books.

Zoeken naar tijdschriftartikelen

Algemene zoeksystemen:

Specifiek juridische zoeksystemen

  • Artikelen over het Nederlandse recht vind je in Rechtsorde of Legal Intelligence.
  • Artikelen over het Europese recht vind je in Find-eR. Met Find-eR zoek je in de catalogus van de bibliotheek van de Europese Commissie. In Find-eR vind je verwijzingen naar en samenvattingen van papieren en elektronische artikelen en boeken.
  • Artikelen over het internationale recht vind je in de catalogus van de bibliotheek van het Vredespaleis. Deze catalogus bevat beschrijvingen van boeken én verwijzingen naar tijdschriftartikelen.
  • Artikelen over het buitenlandse recht vind je in
    • Westlaw is een database voor m.n. Amerikaanse, Engelse en Canadese artikelen.
    • de Index to foreign legal periodicals is een bibliografie van juridische tijdschriftartikelen, gepubliceerd in niet-Angelsaksische landen ("civil law") landen) vanaf 1985. Met UBUlink-klein
    • de Karlsruher Juristische Bibliographie is een bibliografie van juridische tijdschriftartikelen, gepubliceerd in voornamelijk Duitstalige tijdschriften vanaf 1965 tot 2014. De bibliografie is alleen in papieren editie beschikbaar.
    • Duitse tijdschriftartikelen vind je ook in Beck-online.

Een volledig overzicht van alle juridische bibliografische zoeksystemen.

 

Zoeken naar boeken

  1. Zoek in WorldCat voor papieren, elektronische en gedigitaliseerde boeken van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
  2. Tevens vind je in WorldCat het bezit van alle wetenschappelijke bibliotheken in Nederland. De publicaties zijn tegen betaling aan te vragen via het interbibliothecair leenverkeer (IBL)
  3. Google books voor het doorzoeken van boeken die beschikbaar zijn bij uitgeverijen en in bibliotheken.
  4. Nederlandse digitale proefschriften en andere academische publicaties kun je opzoeken in Netherlands Research Portal (voorheen: NARCIS). Voor Europese proefschriften gebruik je Dart-Europe.

Zoeken naar krantenartikelen en artikelen uit opiniebladen

Nederlandse en buitenlandse artikelen uit dag- en opiniebladen vind je in Nexis Uni.

Gedigitaliseerde nederlandse historische kranten vind je in Delpher.

Zoeken naar rapporten en adviezen

Rapporten en adviezen van juridische - en overheidsorganisaties, NGO's e.d. zijn veelal openbaar. Je kunt ze vinden met Google (gebruik dan wel de geavanceerde zoekopties zoals filetype .pdf en site .org). 

Library Access

Met heeft u ook buiten de universiteit toegang tot de digitale collectie.

Beschikbaarheid tijdschriften in UU controleren met de tijdschriftenlijst

Meestal zoek je op onderwerp artikelen in wetenschappelijke zoekmachines, maar soms wil je gewoon checken of de UB toegang biedt tot een bepaald jaar van een bepaald tijdschrift. Gebruik daarvoor het overzicht Digitale Tijdschriften of zoek naar het tijdschrift in de Utrechtse ingang voor WorldCat. Je kunt daar alle bij de UU beschikbare digitale tijdschriften zien, op:

  • titel
  • vakgebied (´Subject´)
  • uitgever (Advanced Search > 'Vendor')

Je kunt zien welke jaren beschikbaar zijn, en er worden links naar de (uitgevers)sites gegeven waar je de full-text kunt vinden. Ook staan er links naar gegevens over papieren versies van het tijdschrift. Wil je helemaal zeker zijn of een bepaald tijdschrift in gedrukte vorm aanwezig is, zoek het dan op in de Utrechtse ingang voor WorldCat.

Hoe kom je aan de tekst van een tijdschriftartikel?

Er zijn verschillende mogelijkheden

  1. Westlaw, Heinonline, Beck, Rechtsorde en de Krantenbank bieden de volledige tekst online aan.
  2. Een aantal databanken (Google Scholar, Index to (foreign) legal periodicals) hebben de UBUlink-klein De Ubulink is de koppeling tussen vindplaats en de volledige tekst in de collecties van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.
  3. Een artikel uit de Karlsruher Juristische Bibliographie, de catalogus van het Vredespaleis, Data Juridica en FindEr kun je vinden door de titel van het tijdschrift op te zoeken in het overzicht van digitale tijdschriften en WorldCat voor papieren tijdschriften.
  4. Als de Universiteit Utrecht het artikel niet heeft, kun je bij een andere bibliotheek een kopie bestellen via het interbibliothecair leenverkeer

Citeren, opslaan en afkortingen

Gebruik de Leidraad voor juridische auteurs voor het maken van correcte verwijzingen.

Om je literatuur te bewaren kun je een literatuurmanagementtool gebruiken. Hiermee kun je ook literatuurlijsten en noten in je tekst maken.