Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Juridische literatuur: Nederlands recht

Zoeken naar Nederlandse literatuur

Het zoeken en vinden van Nederlandse juridische en fiscale literatuur is vereenvoudigd door de komst van de zogenaamde contentintegratie-systemen, Met Rechtsorde en Legal intelligence zoek je in alle belangrijke Nederlandse juridische en fiscale databanken, zoals Kluwer Navigator en Opmaat. Daarnaast zoek je ook in de databanken van andere  juridische uitgevers. 

Met deze zoeksystemen vind je alleen digitaal beschikbaar materiaal.

Het grote voordeel van Rechtsorde en Legal intelligence is dat je met één zoekprogramma een groot aantal databanken kunt doorzoeken. Ook kun je je zoekactie opslaan en worden nieuwe artikelen die aan je zoekopdracht voldoen toegevoegd aan je dossier.

De inhoud van Rechtsorde en Legal Intelligence is nagenoeg hetzelfde.

Data Juridica

Data Juridica (te raadplegen met Rechtsorde of Legal Intelligence) is een zoeksysteem met korte samenvattingen van en verwijzingen naar nederlandse juridische tijdschriftartikelen vanaf 1972. Met behulp van deze verwijzingen kun je kijken of het artikel full text in Rechtsorde of Legal Intelligence aanwezig is, zo niet, dan kun je in WorldCat kijken of het tijdschrift op papier in de bibliotheek staat.

Voor afkortingen van de tijdschrifttitels zie de Citeerwijzer.

Recente ontwikkelingen

Recente ontwikkelingen vind je onder meer in:

  • Kwartaalsignalen van Ars aequi. Hierin vind je elk kwartaal de nieuwe wetgeving, jurisprudentie en literatuur, verdeeld in 34 rechtsgebieden.
  • Kronieken van het Nederlands Juristenblad. Hierin vind je 1 of 2x per jaar de recente ontwikkelingen, verdeeld in 32 rechtsgebieden.
  • Juridische blogs

 

Rechtsorde

Rechtsorde

Met Rechtsorde kun je vrijwel alle  digitaal beschikbare Nederlandse juridische tijdschriften, wetgeving en jurisprudentie vinden.
Met "Attendering instellen" (te zien na een zoekactie) kun je per email op de hoogte gehouden worden van nieuwe literatuur op basis van je zoekopdracht.
Resultaten van je zoekacties kun je opslaan in een leeslijst. Klik daarvoor op 
 

 

Legal intelligence

Met Legal Intellligence kunt u zoeken in vrijwel alle digitale beschikbare Nederlandse juridische tijdschriften, wet- en regelgeving en jurisprudentie.
Via attendering kun je per email op de hoogte gehouden van nieuwe literatuur op basis van je zoekopdracht of de inhoud
van nieuwe tijdschriftafleveringen.
Met Dossiers kun je gevonden literatuur opslaan.
Kijk voor alle mogelijkheden en uitleg bij Help.
 
 

Nederlands Juristenblad

Het Nederlands Juristenblad is hét toonaangevende weekblad voor juristen. Het NJB is een belangrijk platform voor juridische discussies en wordt regelmatig geciteerd in de algemene publieksmedia. Het NJB verschijnt vanaf 1926 op papier. Het NJB is elektronisch te lezen op de volgende manieren:

  • Vanaf 1980. Dit bestand is doorzoekbaar.
  • Vanaf 1996 in PDF. Dit bestand is niet doorzoekbaar.
  • Vanaf 1926 tot 2007 op papier.