Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

NE2V13003 Letterkunde Nederlands III: Middeleeuwen (NL): Boeken

Bibliografie van Nederlandse en Friese Taal- en Literatuurwetenschap (BNTL)

Deze bibliografie is cruciaal voor iedereen die onderzoek wil doen naar Nederlandse literatuur of taalkunde. De BNTL bevast alle titels van boeken en artikelen over deze onderwerpen vanaf 1940. Bij elke boekbeschrijving staan links naar recensies van het betreffende boek. De website biedt de mogelijkheid om zoekresultaten op te slaan. Een volledig overzicht van title over een bepaald onderwerp kun je krijgen door te:

- klikken op 'advanced search'

- het intypen van de titel van de publicatie en te klikken op: zoek in 'trefwoordthesaurus'

- op het volgende scherm: kies het meest geschikte zoekwoord

- tot slot: klik op 'alle publicaties' om een volledige lijst met titels te genereren vanaf 1940

Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL)

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (http://www.dbnl.org) is een website met een zeer uitgebreide verzameling gedigitaliseerde publicaties over Nederlandse taal en literatuur (zowel primaire als secundaire literatuur, en ook literatuurgeschiedenissen). Let op bij het gebruik van deze website: de handboeken die worden aangeboden kunnen oud zijn niet het meest up-to-date. Wees altijd kritisch op de boeken die je raadpleegt en lees de 'verantwoording' in het linkermenu. De DBNL geeft geen compleet overzicht van publicaties en het is dus aan te raden aanvullend onderzoek in een bibliografie te doen.

Als je iets uit de DBNL aanhaalt, geef dan een titelbeschrijving en vermeld de beschikbaarheid op DBNL. Bijvoorbeeld:

Gerritsen, W.P. "Hoofsheid herbeschouwd." Beschaving. Een geschiedenis van de begrippen hoofsheid, heusheid, beschaving en cultuur. P. den Boer (ed.), Amsterdam: Amsterdam University Press, 2001. 81-106 (ook op DBNL).

 

WorldCat

De Universiteitbibliotheek Utrecht heeft een geoptimaliseerde toegang tot WorldCat, inclusief extra zoekfuncties en filteropties, via: https://utrechtuniversity.on.worldcat.org

Hier vind je:

  • De collecties van meer dan duizend bibliotheken wereldwijd (en mogelijkheden om deze te lenen).
  • De collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Raadpleeg de Libguide over WorldCat om je zoekstrategie te verbeteren.

 

Let op: WorldCat heeft ook een algemene ingang zonder deze extra opties, te vinden op: WorldCat.org.

Google Books

Google Books is een zoekmachine waarin je (gegevens over) meer dan 20 miljoen boeken kunt vinden. Boeken in Google Books komen daarin via het scanprogramma dat Google bij >20 grote bibliotheken uitvoert en via uitgevers die hun boeken zelf uploaden. Zo kun je  met Google de volledige tekst van boeken doorzoeken. Echter lang niet altijd is die volledige tekst ook bij Google Books zelf te lezen. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn ook in hun geheel te lezen bij Google Books.

Gebruik Google Books naast de Utrechtse ingang van WorldCat (waar zowel Utrechts als wereldwijd bezit kan worden gevonden) voor:

  • Achterhalen van titel/auteur van boeken waarin je onderwerp slechts een deel (hoofdstuk, paragraaf) van de inhoud is;
  • (Met wat geluk) lezen van de gehele tekst van (delen van) boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft (maar je kunt de UB ook verzoeken een boek aan te schaffen: dat gaat soms erg snel);
  • Via de extra gegevens die Google Books bij een boek vermeldt (citaties, related titles) op het spoor komen van meer boeken over hetzelfde onderwerp.

Als je relevante titels in Google Books hebt gevonden kun je deze vervolgens met de titel in de Utrechtse ingang van WorldCat opzoeken om de volledige tekst in handen te krijgen.

De speciale LibGuide Google Books biedt meer informatie over het prettige en het lastige van werken met Google Books.

UBUlink:beschikbaarheid van publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

UBUlink: snel naar de publicatie

Je kunt in verschillende zoeksystemen publicaties vinden die je in handen wilt krijgen. Op veel van deze plekken kun je hiervoor de UBUlink gebruiken.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Materiaal lenen bij andere Nederlandse bibliotheken

Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van het boek te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". 

‚Äč

Lees meer hoe je boeken en (tijdschrift)artikelen aanvraagt.