Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

NE2V13003 Letterkunde Nederlands III: Middeleeuwen (NL): Artikelen

Zoeken naar artikelen

Als je zoekt naar literatuur over een specifiek onderwerp dan raden we altijd aan om meer dan één zoekmachine of naslagwerk te gebruiken, want onderzoek naar de middeleeuwen is meestal interdisciplinair en gaat dus verder dan één terrein van onderzoek. 

Je startpunt zou altijd de  BNTL moeten zijn, aangevuld met DBNL, WorldCat en/of Google Scholar.

Daarnaast kun je gebruikmaken van een specifiek zoekmachine over Nederlandse Literatuur en de Middeleeuwen waar de bibliotheek toegang toe geeft.

De meeste tijdschriften kun je vinden en bekijken via WorldCat, maar als je moeite hebt om een bepaald elektronisch tijdschrift te vinden kun je ook kijken in de volledige lijst van elektronische tijdschriften in de bibliotheekcollectie.

Bekijk ook de speciale LibGuide Artikelen zoeken UBU LibGuide artikelen zoeken.

Google Scholar: snel en met full text search

Google Scholar is een grote zoekmachine voor wetenschappelijke publicaties. Hij doorzoekt primair tijdschriftartikelen en doet dat in tegenstelling tot vrijwel alle andere zoeksystemen full text. Vanuit Google Books zijn ook de gegevens van een grote hoeveelheid wetenschappelijke boeken in Google Scholar terechtgekomen. Daarin  wijkt Google Scholar af van bijvoorbeeld Web of Science en sommige andere artikelzoeksystemen.

>> Zoeken in Google Scholar

De bijzondere kenmerken van Google Scholar op een rij:

  • je doorzoekt zowel artikelen als (een selectie van) boeken
  • de zoekactie is full text, dus je vindt ook bronnen waarin je termen slechts terloops genoemd worden
  • Google Scholar vertelt niet wat er wel of niet wordt opgenomen: daar moet je proefondervindelijk achterkomen
  • de selectie van tijdschriften bij Google Scholar is minder streng dan bij Web of Science of Scopus: je komt ook niet peer reviewed materiaal tegen
  • er zijn ook veel boeken opgenomen (als die worden aangehaald in de opgenomen tijdschriftartikelen)
  • de resultatenvolgorde is ook gebaseerd op aantallen ontvangen citaties; nieuwere publicaties zijn hierdoor lastiger te vinden: filter op jaar
  • voor links naar RefWorks moet je in de voorkeuren de Bibliography Manager opgeven
  • als je naar Google Scholar gaat via de website van de UBU krijg je de UBUlink te zien bij publicaties. Zie je de UBUlink toch niet kijk dan onder settings op de homepage van Google Scholar: kies daar library links, zoek op Utrecht en klik save.

Artikelen in papieren tijdschriften in de UBU

In WorldCat vind je (ook) de papieren (niet-digitale) collectie van de Universiteitsbibliotheek. De actuele informatie over aanwezigheid van dit materiaal zie je op de pagina met zoekresultaten. Ook kun je zien op welke locatie in de bibliotheek het tijdschrift staat.‚Äč

Als je niet meteen ziet waar het tijdschrift staat, klik dan op de titel voor meer informatie.

Aanvragen en lenen

Niet alle papieren tijdschriften worden uitgeleend. De laatste tien jaargangen zijn alleen beschikbaar op de planken in de bibliotheek in de binnenstad, om kopieën van te kunnen maken. Papieren tijdschriften ouder dan tien jaar staan in het depot en moeten aangevraagd worden in WorldCat. Als een tijdschrift uitgeleend is kun je een reservering aanmaken.

UBUlink:beschikbaarheid van publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de universiteitsbibliotheek, zowel digitaal als op papier.

UBUlink: snel naar de publicatie

Je kunt in verschillende zoeksystemen publicaties vinden die je in handen wilt krijgen. Op veel van deze plekken kun je hiervoor de UBUlink gebruiken.

De UBUlink geeft in het geval van digitale publicaties meestal directe toegang. Bij papieren publicaties geeft de link informatie over de beschikbaarheid bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht.