Voor het maken van de opdrachten is het belangrijk om Zotero te installeren – een gratis, onafhankelijk en openbaar bronneninstrument dat helpt de verwerking van onderzoeksresultaten. Als je geen laptop hebt, kun je Zotero op je PC installeren. Werk in dat geval samen met een student die een laptop ter beschikking heeft wanneer jullie de voortgang van jullie project in college of met de docent bespreken.
- Vind iemand om mee samen te werken en maak een groep aan in Zotero. Voeg daar je projectpartner en docent aan toe.
- Maak een nieuwe collectie aan in Zotero (bijvoorbeeld ‘onderzoeksvoorstel Middelnederlands’)
Let op
Zotero is een behulpzame tool - niet alleen voor deze opdracht, maar ook voor onderzoeksopdrachten bij andere cursussen en uiteindelijk zelfs voor je bachelorthesis. Overweeg om je Zotero-account gebruik te maken met een persoonlijk e-mailades. Zo kun je Zotero blijven gebruiken nadat je e-mailadres van de Universiteit Utrecht wordt opgeheven, aan het eind van je BA/MA.
Voordat je Zotero kunt gebruiken moet je de volgende dingen doen:
Gebruik Zotero met Chrome, Firefox of Safari!
Verder kun je
De makkelijkste manier om publicaties toe te voegen aan Zotero is met behulp van de browserextentie. Zoek een publicatie op en klik op de Zotero button in je browser.
Dit werkt in:
Meer informatie, ook over hoe handmatig publicaties toe te voegen, op de Zotero support page.
Door middel van Zotero Groups kun je samenwerken met anderen en je bibliotheek delen
Misschien is je groep niet meteen zichtbaar in de desktop-applicatie. Los dit op door op de sync-knop in de rechterbovenhoek te klikken.
De interface van de Zotero browserextentie kan er verschillend uit zien, afhankelijk van welke browser je gebruikt. De Zotero desktop applicatie werkt iets anders op een Mac-systeem dan op een Windowsapparaat. De aanwijzigen op deze pagina gaan uit van een Chrome browser in combinatie met Windows.
Voor Mac gebruikers:
Je kan full text pdf's toevoegen in Zotero.
Je kan literatuur in Zotero standalone ordenen en verrijken:
Kijk op de Zotero support pages voor aanvullende hulp.
Je kan automatisch een bibliografie (literatuurlijst) laten genereren in een bepaalde citatiestijl:
Onthoud: Zotero is maar software. Als de referenties in je bibliotheek onvolledig zijn dan zal de bibliografie ook incompleet zijn.
Er betaan tientallen tools voor literatuurmanagement. De meest bekende en meest gebruikte zijn:
Om te bepalen welke tool het beste aansluit bij jouw wensen kijk in deze vergelijkingstabel.
Als je problemen hebt met Zotero, vraag een medestudent om advies of stuur een email naar de vakspecialist Margriet Fokken. Veelvoorkomende problemen worden toegevoegd aan deze lijst.