Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Premaster Pedagogische Wetenschappen: Zoeken:

opdracht 5

Op deze pagina

Opdracht 5 voor studenten CCFES

(opdracht voor studenten YES in rechter kolom)

Citatiezoeken en sneeuwbalzoeken zijn handige manieren om aan relevante literatuur te komen.

Viana, A. G., Beidel, D. C., Rabian, B. (2009). Selective Mutism: A review and integration of the last 15 years. Clinical Psychology Review, 29, 57-67.‚Äč https://doi.org/10.1016/j.cpr.2008.09.009

A. Ga in PsycINFO op zoek naar bovenstaand artikel: Kijk of er artikelen zijn die dit artikel citeren. Hoeveel zijn dit er? 

B. Zoek het artikel van Viana vervolgens op in Web of Science en bekijk daar de artikelen die dit artikel geciteerd hebben. Hoeveel vind je er hier?  Kies er een paar en kijk of die ook zelf weer geciteerd worden.

C. Zoek dit artikel ook in Scopus. Hoeveel citerende artikelen vind je daar? Wat zijn de verschillen met Web of Science?

Noteer de aantallen op het invulformulier.

D. Bekijk nu de bronnen die in de literatuurlijst van dit artikel staan. Herken je de verschillende publicatievormen, zoals boeken, tijdschriftartikelen, rapporten of hoofdstukken uit boeken? 

Zoekmethodes

‚ÄčSystematisch zoeken is met (zelfbedachte) zoektermen gaan zoeken in zoekmachines die literatuur op een bepaald vakgebied (of alle vakgebieden) doorzoekbaar maken (ongeacht de beschikbaarheid), met de bedoeling zo veel mogelijk literatuur over dat onderwerp te vinden.Je kunt hierbij uitbreiden (zoektermen die je tegenkomt toevoegen) en beperken (zoektermen laten vervallen of filteren op bijv. publicatiejaar).

Sneeuwbalmethode: je zoekt op basis van een geschikt artikel dat je al gevonden hebt. Dus je zoekt bijvoorbeeld andere artikelen van diezelfde auteur of op trefwoorden die je in dat artikel tegen komt. Meest voorkomend is het zoeken in de literatuurlijst van een artikel dat je als geschikt beoordeeld hebt. Dit referentiezoeken gaat terug in de tijd naar oudere publicaties.

Citatiezoeken: hierbij zoek je op bij een geschikt artikel of dit geciteerd is en, zo ja, bekijk je die artikelen en ga je (indien mogelijk) ook van die artikelen kijken wie dit artikel geciteerd heeft, etc. Met deze methode ga je vooruit in de tijd naar nieuwere artikelen. Hou er dan wel rekening mee dat een recent gepubliceerd artikel waarschijnlijk nog geen of weinig citaties heeft.

Hoe herken ik een artikel, boek of hoofdstuk in een literatuurlijst?

Hoe kun je nu zien of een bron een artikel is, een boek of een hoofdstuk uit een boek?

Een verwijzing naar een tijdschriftartikel bevat meestal:
Auteur(s), de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd en daarnaast het jaar van uitgave en de jaargang en/of aflevering en meestal ook paginering.

Een verwijzing naar een boek bevat meestal:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het boek, de plaats van uitgave en de naam van de uitgever.

Een verwijzing naar een artikel/hoofdstuk uit een samengesteld boek (elk hoofdstuk een andere auteur onder redactie van één of meerdere personen, ook wel bundel of edited volume genoemd) bevat zowel gegevens over het specifieke hoofdstuk als over het boek als geheel. De gegevens van het specifieke hoofdstuk worden als eerste vermeld:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het hoofdstuk, het woordje 'In' gevolgd door de gegevens van het boek als geheel en meestal ook de paginanummers van het hoofdstuk.

Als je meer wilt weten over (en oefenen met) het herkennen van bronnen in een literatuurlijst bekijk dan eens module 1 van de online informatievaardigheden training Compass: 'Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie' en maak de opdrachten bij 1.2 en 1.3. 

Volgende stap

In de volgende opdracht gaan jullie de relevantie van de gevonden bronnen bekijken

Opdracht 5 voor studenten YES

Sneeuwbalzoeken en citatiezoeken zijn handige manieren om aan relevante literatuur te komen.

Rena F. Subotnik, Paula Olszewski-Kubilius & Frank C. Worrell (2011). Rethinking giftedness and gifted education: a proposed direction forward based on psychological science. Psychological Science in the Public Interest 12(1), 3-54. https://doi.org/10.1177/1529100611418056

A. Ga in PsycINFO op zoek naar bovenstaand artikel. Kijk of er artikelen zijn die het gevonden artikel citeren. Hoeveel zijn dit er?

B. Kijk in Web of Science. Hoeveel citerende artikelen vind je daar bij dit artikel? Kies er een paar en kijk of die ook zelf weer geciteerd worden.

C. Zoek het artikel van Subotnik (et al.) in Scopus en bekijk de artikelen die dit artikel geciteerd hebben. Hoeveel vind je er hier? Wat zijn de verschillen met Web of Science?

Noteer de aantallen op het invulformulier.

D. Bekijk nu de bronnen die in de literatuurlijst van dit artikel staan. Herken je de verschillende publicatievormen, zoals boeken, rapporten, tijdschriftartikelen of hoofdstukken uit boeken?