Je manier van zoeken is persoonlijk, maar het is altijd een combinatie van een zoekmethode en de opbouw van je zoekactie. Misschien doe je dit al onbewust, maar het is handig als je weet waartussen je kunt kiezen.
Zoekmethodes
Opbouw van je zoekactie
In de speciale LibGuide zoekstrategie lees je meer over zoekmethodes en zoektechnieken.
Boeken en artikelen zul je lang niet altijd aangereikt krijgen via een digitale reader, Blackboard of op de collegeplank. Vaak zul je papers schrijven over een eigen onderwerp, waar jij zelf literatuur bij gaat zoeken.
Vooraf: baken je onderwerp af (in overleg met je docent)
Preciseer je onderwerp: hoe specifieker je je onderwerp kunt benoemen, hoe gerichter je kunt zoeken en hoe beter je kunt selecteren of gevonden artikelen relevant zijn of niet. Begin bijvoorbeeld met het beantwoorden van de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe.
Stappen
1. Zoektermen combineren
2. Relevante zoeksystemen kiezen
Een paar algemene, multidisciplinaire zoekmachines naast een paar vakspecifieke zoeksystemen afhankelijk van jouw vakgebied.
3. Zoekresultaten evalueren
Is de gevonden literatuur relevant? Is deze bron betrouwbaar?
Algemene tip: corrigeer je zoektermen naar aanleiding van wat je ziet in de zoekresultaten. Als je dit aan het begin van het zoeken doet zie je snel wat werkt en wat niet. Herhaal dit eventueel enkele keren.
Denk aan mogelijke variaties op je eerste gevonden zoektermen:
Je hoeft niet alles zelf te verzinnen. Maak gebruik van hulpmiddelen:
In de speciale LibGuide Zoekstrategie-pagina zoektermen bedenken vind je meer over zoektermen bedenken.
Hier staan technieken op een rijtje die in veel verschillende zoeksystemen gelden (let wel: vaak niet in Google Scholar).
Voor details over de zoekmogelijkheden van één specifiek zoeksysteem, kun je de betreffende LibGuide raadplegen, of anders de door het systeem aangeboden hulpfunctie.
De belangrijkste multidisciplinaire zoekmachines voor het zoeken naar literatuur zijn:
Alle zoekmachines hebben hun eigen sterktes en zwaktes. Je zoekresultaat is completer als je die allemaal naast elkaar leert gebruiken. Voor details over de werking van elk zoeksysteem, raadpleeg de hulpschermen van het systeem zelf, soms is daar ook een aparte LibGuide over. Bezoek de LibGuides voor WorldCat, Google Scholar,. Web of Science en Scopus op de LibGuides homepage.
Voor alle wetenschappelijke disciplines heeft de Universiteitsbibliotheek een aantal zoeksystemen geselecteerd.
De meeste daarvan zijn licenties en daarom alleen toegankelijk van thuis uit voor studenten en medewerkers van de UU.
Binnen elk vakgebied is er een lijst zoeksystemen, allemaal kort omschreven. Naast een vakgebied kun je ook filteren op een type database (b.v. bibliografieën). Wanneer je literatuur zoekt, is het type 'bibliografie' het meest geschikt. Bibliografieën bevatten titels van boeken en artikelen, vaak toegespitst op een vakgebied. Ze bevatten literatuurverwijzingen, niet de artikelen zelf. Hiervoor moet je of de UBU-link knop gebruiken of je toegang krijgt via de UB, of in Google Scholar de titel tussen aanhalingstekens opzoeken.
Een paar grote bibliografische zoeksystemen van de Geesteswetenschappen.
Buiten de Geesteswetenschappen, maar mogelijk toch relevant voor jouw onderwerp, zijn de volgende zoeksystemen:
Je moet in de opdracht van de gevonden artikelen aangeven hoeveel keer ze geciteerd zijn, en of ze uit een peer-reviewed tijdschrift afkomen. Dit zijn twee belangrijke methodes om de invloed van een artikel en dienst wetenschappelijk betrouwbaarheid te peilen.
Wetenschappelijke boeken kennen trouwens geen citaties, maar worden door deskundigen besproken in boekrecensies of book reviews (wat eigenlijk een eigen vorm van artikelen zijn). Boekrecensies vind je in de meeste zoeksystemen waarmee je artikelen kunt vinden.
Hier alle mogelijke methodes op een rijtje
In de speciale LibGuide Evalueren van bronnen staat hoe je dit soort zaken achterhaalt.