Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Bibliotheektraining voor eerstejaars Taal- en cultuurstudies: Hoe vind je artikelen?

Deze LibGuide is gemaakt voor het eerste jaar van Taal- en Cultuurstudies, en ondersteunt de bibliotheekinstructies van TOC1 en TOC2.

Artikelen in alle soorten en maten

Er bestaan allerlei soorten artikelen. De meest voorkomende zijn de artikelen uit tijdschriften. Hoe weet je, of een tijdschrift wetenschappelijk is? Dit ga je in de loop van je carrière als student ontdekken. Om te beginnen kun je gerust uitgaan van de honderden tijdschriften uit de UBU collectie, want die worden aangeschaft ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek in Utrecht. Titels van artikelen uit tijdschriften (digitaal of niet) zijn te vinden via algemene zoeksystemen als Google Scholar, of specifieke zoeksystemen per vakgebied, die je later dit jaar zult leren kennen.

Er zijn een aantal vormen van artikelen die je daarnaast zult tegenkomen:

Artikel uit een bundel
Naast artikelen in tijdschriften bestaan er ook artikelen in bundels. In het Engels spreekt men vaak van 'part of book' of 'chapter of book', in het Nederlands van 'hoofdstukken' of 'bijdragen'. Bundels zijn eigenlijk boeken, maar samengesteld door een redactie in plaats van door één enkele auteur. Het herkenbaarste kenmerk van zo’n bijdrage: in een voetnoot staat er 'in:' en wordt er geen jaargang of aflevering vermeld. De naam van de samensteller van de bundel wordt gevolgd door: (ed.), voor 'editor'.
In welk zoeksysteem vind je die? Overal waar artikelen in voorkomen worden ook artikelen uit bundels opgenomen. Natuurlijk zoek je niet bewust naar dit soort artikelen, maar het is wel handig, als je ze kunt herkennen. Want wil je het in handen krijgen, dan is het slim om in de WorldCat of Google Books te zoeken naar de titel van het boek.

Boekrecensie
Om een oordeel te vellen over de kwaliteit van het boek is het vaak handig om recensies van deskundigen te lezen.
In welk zoeksysteem vind je die? Waar artikelen zijn, vind je vaak ook recensies: in WorldCat, Google Scholar of Nexis Uni krantenbank. Let wel dat boekbesprekingen uit de krant een andere waarde hebben dan uit een wetenschappelijk tijdschrift. Zoektip: gebruik de titel van het boek tussen haakjes, of combineer woorden uit de titel met variaties op het woord, zoals "book review" of 'boekbespreking".

Krantenartikel

Krantenartikelen zijn geen wetenschappelijke artikelen, ook al is de auteur soms wel een wetenschapper. Toch kan het handig zijn om krantenartikelen te gebruiken, als dat van nut kan zijn voor jouw onderwerp. En als je daarnaast wel artikelen uit wetenschappelijke tijdschriften gebruikt. Je vindt krantenartikelen digitaal (volledige tekst, nationaal en internationaal) in Nexis Uni krantenbank, te vinden in de lijst zoeksystemen.

Checklist

  • Google Scholar (met UBU-link)
  • Digitale tijdschriftenlijst
  • WorldCat Utrecht
  • Bibliografieën per vakgebied

UBU-link: snel naar de volledige tekst en meer opties

De UBU-link is een link die de UB bij alle zoekresultaten van veel zoeksystemen laat plaatsen. Als je er op klikt krijg je een lijst mogelijkheden om de publicatie (online of gedrukt) in handen te krijgen. De beste optie staat altijd bovenaan.

De UBU-link is herkenbaar aan dit icoon: UBUlink-klein.
Klopt iets niet in de UBU-link? Help ons dit op te lossen en geef dit door via de 'feedback form' onderin het UBU-link menu!

Let op:

  • Google Scholar toont geen icoon maar de tekst 'UBU-link' onder de knop 'More':

UBU-link in Google Scholar onder de knop 'More'

  • In de rechterkolom toont Google Scholar ook nog 'Fulltext@UBUlink' als de UB de volledige tekst online kan aanbieden:

lange UBUlink

  • In sommige zoeksystemen (bv. Google Books) kan de UBU-link nog niet getoond worden. In die gevallen zul je handmatig moeten controleren of de bibliotheek toegang biedt tot het boek of artikel. Kopieer simpelweg de gevonden titel in WorldCat of de tijdschriftenlijst (digitale tijdschriften).
  • Een bestand met volledige teksten, zoals de krantenbank Nexis Uni, heeft vaak ook geen UBU-link.
  • Digitaal materiaal is in WorldCat, direct toegankelijk vanuit het zoekresultaat. Klik op de blauwe knop met "view full text", "view eBook", "Access journal", "Listen to audio", "View now" of "Access online".

Google Scholar: 4 tips (1/2)

De meeste studenten en onderzoekers gebruiken Google Scholar als het startpunt van hun onderzoek.

  1. Gebruik dan, onder de Zoeksystemen, Google Scholar met UBUlink.
  2. Gebruik veel en specialistische zoektermen (LibGuide Zoekstrategie LibGuide zoektermen). Daar kan ook een auteursnaam bij zitten, als je die al weet.
  3. Beperk het zoekresultaat tot de gewenste jaren.
  4. Vind verwante en soms recentere artikelen via de knoppen cited by en related

Google Scholar: zo krijg je de full text in handen (2/2)

Er zijn verschillende manieren om in Google Scholar bij de full text van een artikel te komen. Probeer wat in jouw geval werkt.

Boven de beschrijving:

  • Klik op de titel

Naast de beschrijving in de rechterkolom:

  • Klik op de PDF/HTML-link of de Fulltext @ UBUlink

Onder de beschrijving:

  • Check op de aanwezigheid van de Full View link of de UBUlink via de blauwe regel met links onderaan, klik op het >> icoontje (mouseover: 'meer')
  • Check ook “Alle x versies”. Hiermee kun je andere versies van het artikel zichtbaar maken.

gebruik de UBUlink om vanuit Google Scholar naar de full text te gaan. De UBU link vind je meestal rechts naast de omschrijving van de bron, soms onder het knopje All n versions/alle n versies

eenenkele keer vind je de UBUlink in Google Scholar door op het  icoontje van de twee pijltjes te klikken, helemaal rechts onder de titelbeschrijving. Hier vind je ook de library search/zoek in bibliotheek optie die je kunt gebruiken voor boeken/e-books

  • Gebruik voor e-books, de optie Library Search (instellingen > bibliotheeklinks > Open WorldCat - In bibliotheek zoeken) om te checken of het boek beschikbaar is in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht.

 

NB. Als er al een directe [PDF], [DOC] of [HTML] link naar de full text is toont Google Scholar de UBUlink niet altijd, maar die heb je dan ook niet nodig.

Digitale tijdschriftenlijst

Meestal zoek je op onderwerp artikelen in wetenschappelijke zoekmachines, maar soms wil je gewoon checken of de UB toegang biedt tot een bepaald jaar van een bepaald tijdschrift. Gebruik daarvoor het overzicht Digitale Tijdschriften of zoek naar het tijdschrift in de Utrechtse ingang voor WorldCat. Je kunt daar alle bij de UU beschikbare digitale tijdschriften zien, op:

  • titel
  • vakgebied (´Subject´)
  • uitgever (Advanced Search > 'Vendor')

Je kunt zien welke jaren beschikbaar zijn, en er worden links naar de (uitgevers)sites gegeven waar je de full-text kunt vinden. Ook staan er links naar gegevens over papieren versies van het tijdschrift. Wil je helemaal zeker zijn of een bepaald tijdschrift in gedrukte vorm aanwezig is, zoek het dan op in de Utrechtse ingang voor WorldCat.

Bezit van de UB Utrecht - WorldCat

Niet alleen boeken vind je via WorldCat: een deel van de artikelen uit papieren en digitale tijdschriften waar de UB een abonnement op heeft, is hier ook in te vinden. Alleen met deze link krijg je toegang tot de UU-versie met de filteroptie 'Utrecht University Library'.

Filter na een zoekactie op zowel Utrecht University Library als op Format "Article/Chapter".

  • De digitale artikelen hebben een link naar de 'full text'.
  • Van papieren artikelen zie je de locatie waar het tijdschrift wordt bewaard.
    - Recente tijdschriften staan mogelijk in de open opstelling van de UB: je kunt ze zelf uit de kast halen en een kopie/scan/foto maken.
    - Is het tijdschrift in het depot, vraag hem dan aan met de knop ""Request item@UU". Na 1 werkdag staat het tijdschrijft voor je klaar in de afhaalkast van de locatie die je bij het aanvragen hebt gekozen (Binnenstad of Uithof). Je kunt het artikel ter plekke kopiëren/scannen/fotograferen.

Voor meer details over hoe WorldCat werkt, er is een aparte LibGuide over WorldCat UBU LibGuide Google Books.

Artikelen zoeken op een specifiek vakgebied: bibliografieën

De UB heeft voor elk vakgebied een verzameling zoeksystemen beschikbaar. In de lijst  van elk vakgebied staan verschillende soorten zoeksystemen. Je kunt verder filteren op Type (b.v. bibliotheekcatalogi elder, encyclopedieën, bibliografieën etc...). 

Een belangrijk type zoeksysteem als je literatuur zoekt is de bibliografie. In elke vakgerichte bibliografische databases vind je een selectie literatuurverwijzingen op dat vakgebied, geselecteerd door deskundigen op kwaliteit. De beschrijving is soms summier, soms uitgebreider. De selectie geeft weer wat op dat vakgebied is gepubliceerd, los van de lokale beschikbaarheid. Om de beschikbaarheid te checken, gebruik de UBU-link (als die er is). Check anders te titel (tussen aanhalingtekens) in Google Scholar (met UBU-link). Waarschuwing: je zult niet 100% van de artikelen full-text in handen kunnen krijgen, maar probeer hem wel eerst op verschillende manieren voor je je zoektocht staakt. 

Probeer het uit. Ga naar de lijst zoeksystemen op een voor jou relevante discipline binnen de Geesteswetenschappen. Filter op 'Type: bibliografieën' en lees voor je er één uitkiest eerst goed de beschrijving. Zoek binnen één database een relevant artikel over jouw onderwerp en kijk of je aan de full-text kunt komen.