Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Bibliotheektraining voor eerstejaars Taal- en cultuurstudies: Hoe vind je boeken?

Deze LibGuide is gemaakt voor het eerste jaar van Taal- en Cultuurstudies, en ondersteunt de bibliotheekinstructies van TOC1 en TOC2.

Soorten boeken

De UB heeft miljoenen boeken, daar zijn allerlei types in te onderscheiden.

 • papieren boeken - e-books
 • monografieën (studies) - naslagwerken (encyclopedie, lexikon, woordenboek) 
 • monografieën (studies) -  bundels (bundeling artikelen van diverse auteurs).

Ook heeft elk vakgebied specifieke soorten publicaties.

 • Kunstgeschiedenis: tentoonstellingscatalogi, museumcatalogi
 • Geschiedenis: historische atlassen, archiefinventarissen
 • Letterkunde: bloemlezingen, primaire werken
 • Taalkunde: concordanties, taalcorpora

Boeken kun je vinden in verschillende zoeksystemen, die elk voor- en nadelen hebben. Hieronder een paar op een rijtje.

Papieren boekencollectie

De papieren boekencollectie vind je op verschillende plekken op de UB:

 • In zogenaamde "open opstelling" (waar je zelf bij kunt): UB Binnenstad (GW- en REBO-collecties) en UB Uithof (de rest)
 • In het depot (alleen aan te vragen via WorldCat)

Boeken uit de open opstelling kun je in de kast vinden en zelf pakken om ze in te zien of te lenen. Haal je zelf een interessante titel uit de kast, kijk er vooral omheen: we hebben de boeken op onderwerp bij elkaar gezet. Het voordeel van deze methode: je vindt titels die je anders niet had kunnen bedenken. En het voordeel van voor de kast staan: je kunt de boeken meteen inzien en beoordelen of ze binnen jouw onderwerp passen (inhoudsopgave, inleiding, index en bibliografie).

Nieuwsgierig hoe elke collectie is ingedeeld? Dat staat online op elke collectiepagina van de collecties voor de Geesteswetenschappen. Onder Wat vindt u in de collectie? vind je een link naar alle codes voor dat vakgebied.

Toegang tot e-books

Toegang Thuis
Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben binnen de Universiteit Utrecht en thuis toegang tot de e-books van de Universiteitsbibliotheek. Wanneer je een e-book opent, krijg je een inlogscherm waarop je je Solis-ID en Solis-wachtwoord kunt invullen.

De e-books in bezit van de UB Utrecht

 • De meeste e-books vind je via WorldCat. Met geavanceerd zoeken kun je selecteren of een titel digitaal beschikt baar is (of op materiaaltype 'e-books'). In lijsten met resultaten, hebben zij als type 'online'. In de titelbeschrijving van e-books staat een regel 'full text' gevolgd door de link.
 • Een aantal e-books koopt de bibliotheek in pakketten, waardoor deze niet als losse titels in WorldCat staan, maar bij elkaar, onder de Zoeksystemen (beperk tot soort "e-books").


Hoe anders werken e-books dan papieren boeken?
Veel e-books hebben beperkingen wat betreft het gebruik. Soms mogen e-books maar door één persoon tegelijkertijd gelezen worden, soms zijn er beperkingen op het printen of downloaden. De bibliotheek probeert zoveel mogelijk e-books te kopen die deze beperkingen niet hebben.

Meer weten over e-books?

Bezit van de UB Utrecht - WorldCat

Alle boeken in het bezit van de Universiteitsbibliotheek vind je via WorldCat: papieren boeken èn e-books. Voor wetenschappelijke boeken is Worldcat nu de beste zoekmachine waar je als UU-student toegang toe hebt. Bewaar deze link naar Worldcat (met proxy) goed: alleen hiermee krijg je toegang tot de UU-versie met de filteroptie 'Utrecht University Library'.
Voor meer details over hoe WorldCat werkt, er is een aparte LibGuide over WorldCat UBU LibGuide Google Books.

Via Worldcat kun je papieren boeken aanvragen, maar vaak ook locatiegegevens vinden waarmee je het boek zelf uit de kast kunt pakken.
Wil je het boek ook lenen, dan heb je een lenerspas nodig. De eerste keer laat je aan de servicebalie van de bibliotheek een persoonlijke lenerspas aanmaken.


Heb je haast of wil je het boek als eerste hebben?

1. Verzeker je in Worldcat dat het boek in Utrechts bezit is en niet is uitgeleend.
2. Noteer in Worldcat collectie en plaatsnummer van het boek.
3. De collecties Geesteswetenschappen vind je in de locatie UB binnenstad. Met de digitale plattegrond kun je direct naar de juiste collectie.
4. Lukt het niet meteen, vraag gewoon even hulp aan de balie!

Google Books

In Google Books doorzoek je meer dan 20 miljoen boeken. Soms is de volledige tekst aanwezig, vaak is het boek gedeeltelijk in te zien (partial view). En het komt ook veel voor dat Google Books alleen de titelgegevens en inhoudsopgave toont. Het hangt af van auteursrechten en toestemming van uitgevers. Vooral oudere boeken waarvan het auteursrecht is verlopen zijn in hun geheel te lezen in Google Books.

Gebruik Google Books naast WorldCat voor het lezen van boeken die de Universiteitsbibliotheek niet heeft of voor papieren boek waarvan het expemplaar net is uitgeleend. Andersom kun je titels die je opspoort via Google Books opzoeken in de collectie van de UB Utrecht via WorldCat om de volledige tekst te kunnen lezen (als papieren boek of e-book).

De LibGuide Google Books UBU LibGuide Google Books biedt meer informatie over het gemak en de nadelen van werken met Google Books.