Skip to main content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training BMW Project 1: Introductie

Training Literatuur zoeken voor 1e jaars Biomedische Wetenschappen

Méér LibGuides

PubMed_logo

Algemene informatie over PubMed (zonder opdrachten) vind je in de LibGuide PubMed UBU Libguide PUBMED

Voor hulp bij het zoeken naar (medische) literatuur zijn mogelijk ook deze LibGuides interessant:

Personal Library: zoeksystemen en databases vastleggen

Als het je duizelt van de vele verschillende zoeksystemen en databases is het een goed idee deze als favoriet vast te leggen. Dat kun je heel makkelijk doen met je Personal Library.

Na inloggen met Solis-ID kies je jouw vakgebied met een selectie van relevante databases en tijdschriften. Je kunt deze persoonlijke bibliotheek zelf verder inrichten met databases, boeken, artikelen, attenderingen en zoekresultaten.

Richtlijnen: hoe werkt deze training?

Voor het zoeken en vinden van betrouwbare wetenschappelijke informatie kun je terecht bij de Universiteitsbibliotheek. In deze training leer je hoe je gericht kunt zoeken naar relevante wetenschappelijke informatie, o.a. in PubMed.

De training bestaat uit 5 onderdelen, deze vind je ook in de tabbladen bovenaan deze LibGuide.

 • Google / Google Scholar
 • PubMed
 • E-books
 • Verwijzen naar literatuur
 • Citeren, parafraseren en plagiaat

Voor de opdrachten in deze tutorial maak je gebruik van je eigen onderwerp in Project 1.

 

Tips bij het doorlopen van de training:

 • Open PubMed en evt. andere bronnen in een apart scherm / aparte tab in je browser.
 • In de rechterkolommen van deze LibGuide staan telkens uitleg en voorbeelden.
 • In de linkerkolom staan de opdrachten.

 Veel succes!     

 

 

De website van de Universiteitsbibliotheek

De website van de Universiteitsbibliotheek is: www.uu.nl/nl/universiteitsbibliotheek.

Hier vind je onder het kopje Literatuur zoeken alle nuttige bronnen bij elkaar: de catalogus, een ingang voor al onze elektronische tijdschriften en ook al onze zoeksystemen etc. In het snel naar-menu van de zoeksystemen (linker kolom)  zie je bijvoorbeeld direct het veel gebruikte PubMed staan.

Alle elektronische tijdschriften, e-books en zoeksystemen van de Universiteitsbibliotheek zijn ook vanaf thuis te raadplegen, mits je de tijdschriften/bestanden benadert via de website van de Universiteitsbibliotheek. Bij het aanklikken van een bestand waarvoor ingelogd moet worden, krijg je dan automatisch een inlogscherm te zien. Je kunt daar inloggen met je Solis-id. Je kunt vooraf eenmalig inloggen via de homepagina.

De Universiteitsbibliotheek verzorgt een automatische koppeling (de UBUlink) tussen de resultaten in bijvoorbeeld PubMed en het bezit van de Universiteitsbibliotheek. Je kunt vanuit PubMed dus direct doorklikken naar de full-text artikelen uit tijdschriften waar de Universiteitsbibliotheek een abonnement op heeft. Dit werkt alleen als je PubMed benadert via de website van de Universiteitsbibliotheek!

 

 

UBU-link: snel naar de volledige tekst en meer

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBU-link tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van de publicatie via de Universiteitsbibliotheek.

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

 

 1. Toont de UBU-link misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in de catalogus (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
 2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
 3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? In Picarta staat bij je zoekresultaten in de tab 'beschikbaar bij' het antwoord op deze vraag. De publicatie is tegen betaling aan te vragen via het interbibliothecair leenverkeer (IBL). Wil je kopieën of een scan tegen betaling, dat kan ook. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
 4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
 5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
 6. Hulp vragen via Twitter is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
 7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Probeer WorldCat. Bestellen uit het buitenland werkt via IBL.
 8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.