Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training BMW Project 1: Introductie

Training Literatuur zoeken voor 1e jaars Biomedische Wetenschappen

Méér libguides

PubMed_logo

 

Algemene informatie over PubMed (zonder opdrachten) vind je in de LibGuide PubMed UBU Libguide PUBMED

Voor hulp bij het zoeken naar (medische) literatuur zijn mogelijk ook deze LibGuides  interessant:

Richtlijnen: hoe werkt deze training?

Voor het zoeken en vinden van betrouwbare wetenschappelijke informatie kun je terecht bij de Universiteitsbibliotheek. In deze training leer je hoe je gericht kunt zoeken naar relevante wetenschappelijke informatie, via algemene interbronnen (waaronder ook Wikipedia), in e-books, en in PubMed.

De training bestaat uit 5 onderdelen, deze vind je ook in de tabbladen bovenaan deze LibGuide.

  • Google / Google Scholar (en Wikipedia)
  • E-books
  • PubMed
  • Verwijzen naar literatuur
  • Citeren, parafraseren en plagiaat

De opdrachten in deze tutorial kun je direct toepassen om meer informatie te vinden voor Project 1, bijvoorbeeld over bepaalde tumorsoorten. 

 

Tips bij het doorlopen van de training:

  • Open PubMed en evt. andere bronnen in een apart scherm / aparte tab in je browser.
  • In de rechterkolommen van deze LibGuide staan telkens uitleg en voorbeelden.
  • In de linkerkolom staan de opdrachten.

 Veel succes!     

 

 

De website van de Universiteitsbibliotheek

De website van de Universiteitsbibliotheek is: www.uu.nl/nl/universiteitsbibliotheek.

Hier vind je onder het kopje Literatuur zoeken veel nuttige bronnen bij elkaar: veelgebruike zoeksystemen (waaronder PubMed), zoeksystemen per vakgebied, Worldcat (met daarin onze catalogus), een ingang voor al onze elektronische tijdschriften, etc. 

Alle elektronische tijdschriften, e-books en zoeksystemen van de Universiteitsbibliotheek zijn ook vanaf thuis te raadplegen, mits je de tijdschriften/bestanden benadert via de website van de Universiteitsbibliotheek. Bij het aanklikken van een bestand waarvoor ingelogd moet worden, krijg je dan automatisch een inlogscherm te zien. Je kunt daar inloggen met je Solis-id. Je kunt vooraf eenmalig inloggen via de homepagina.

UBUlink: beschikbaarheid van digitale publicaties

In je zoektocht naar wetenschappelijke literatuur kom je soms de UBUlink tegen. Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van digitale publicaties via de universiteitsbibliotheek. De UBUlink verschijnt soms in de vorm van een gele knop, maar kan ook een tekstlink zijn.

Meer weten over alle vormen van toegang tot digitale publicaties? Ga naar de pagina Online Toegang.

De universiteitsbibliotheek heeft het niet, wat nu?

  1. Toont de UBUlink misschien niet de correcte aanwezigheidsinformatie? Controleer deze handmatig in WorldCat (op titel boek of gedrukt tijdschrift) en/of de tijdschriftenlijst (op titel tijdschrift).
  2. Is een boek misschien gratis online beschikbaar? Check Google Books. Is een tijdschriftartikel misschien gratis online beschikbaar? Check Google Scholar (de links in de rechterkolom).
  3. Is de publicatie in een andere Nederlandse bibliotheek? Materiaal bij andere Nederlandse bibliotheken vraag je aan vanuit WorldCat door op de titel van de publicatie te klikken. Onder "Availability" vind je bij "Libraries Worldwide" de knop "Interlibrary request". Je komt dan in een aanvraagscherm waar je je verzoek kunt plaatsen. Deze dienst is niet gratis. Lees meer over hoe je aanvraagt en leent bij andere bibliotheken op de website van de bibliotheek. Lenen bij andere universiteitsbibliotheken is voor studenten in Nederland kostenloos: eerst een pasje laten maken, dan zelf ophalen en terugbrengen. Je kunt natuurlijk ook iemand die je kent een kopie laten maken in een andere bibliotheek.
  4. Zou deze publicatie ook in de Universiteitsbibliotheek Utrecht moeten zijn? Je mag een aanschafsuggestie indienen. Of neem contact op met de vakspecialist.
  5. Auteur mailen: de auteur van het artikel verzoeken het stuk toe te sturen. Op uitgeverssites en in bestanden als Scopus staan vaak de mailadressen van auteurs genoemd.
  6. Hulp vragen via X (Twitter) is handig bij artikelen uit tijdschriften waar de UU geen abonnement op heeft en die niet Open Access zijn. Verstuur een tweet met de URL en voeg daar de hashtag #icanhazpdf aan toe. De kans is groot dat je dan in contact komt met iemand die je (een PDF of andere versie van) het stuk rechtmatig kan toesturen.
  7. Is de publicatie misschien in een buitenlandse bibliotheek beschikbaar? Als je het in WorldCat vindt kun je het bestellen via IBL.
  8. Zelf aanschaffen? Online toegang tot een artikel kan meestal via de uitgeverssite van het tijdschrift worden gekocht (met een creditcard); boeken kun je uiteraard kopen via de (online) boekhandel.