Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training BMW Project 1: Inperken van zoekresultaten

Training Literatuur zoeken voor 1e jaars Biomedische Wetenschappen

Leerdoel

Als je ondanks het gebruik van goede zoektermen toch te veel treffers krijgt, zijn  er verschillende manieren om je zoekactie verder in te perken.
In dit onderdeel leer je hoe je dat kunt doen.

OPDRACHT 19

Lees de tekst in de blokken hiernaast.

OPDRACHT 20

Herhaal één van je eerdere zoekacties. Ga hiervoor naar ‘Advanced search’, zoek de zoekactie op in ‘Search history‘ en klik op het aantal resultaten aan het einde van de regel. 

Beperk vervolgens via de filters het aantal zoekresultaten op een manier die zinvol lijkt voor je vraagstelling. Selecteer hiervoor de relevante filters. 

Hoeveel treffers krijg je nu?

DE VOLGENDE SUBTAB

Ga nu verder met het vierde onderdeel onder de tab van PubMed: 'Méér vinden - het sneeuwbaleffect'

Filters - het beperken van het aantal zoekresultaten

Als je ondanks het gebruik van goede zoektermen toch te veel treffers krijgt, kun je via filters je zoekactie verder inperken. Hiervoor voer je eerst een zoekactie uit. In de resultatenlijst zie je vervolgens in de linkerzijbalk een aantal filters die je aan kunt klikken (je kunt op de afbeelding klikken om het groter te maken).

Je kunt nu bijvoorbeeld instellen dat PubMed alleen zoekt binnen bepaalde soorten publicaties, of binnen een bepaalde tijdsperiode. Via de optie ‘Additional filters‘ zijn nog meer filters beschikbaar, bv. voor leeftijdsgroep (‘Ages‘) en talen ('Languages'). Ook een tijdsperiode instellen kan heel makkelijk door met de bolletjes te slepen in het staafdiagram!

Wees in het algemeen voorzichtig met het gebruik van filters: je krijgt al snel een té sterke inperking van je zoekresultaten. Bovendien verlies je in veel gevallen de recente, nog niet geïndexeerde artikelen. Dit komt doordat de meeste filters (behalve die voor taal en publicatiedatum!) gebaseerd zijn op MeSH-termen.

Let op: Eenmaal ingestelde filters blijven gelden voor alle volgende zoekacties, totdat je ze verwijdert.

Reviews

In het resultatenscherm van PubMed staan in de linker kolom allerlei filters waarmee je je resultaten kunt inperken. Je kunt inperken op bijvoorbeeld ‘Article types', waarbij je kunt kiezen voor ‘Review‘ ofwel overzichtsartikelen over je onderwerp. 

Recente reviews bieden een samenvatting van de actuele kennis over je onderwerp en kunnen een handig startpunt zijn in je zoektocht naar literatuur.