Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training BMW Project 1: 3. PubMed

Training Literatuur zoeken voor 1e jaars Biomedische Wetenschappen

Leerdoel

In dit onderdeel leer je efficiënt te zoeken in PubMed.

START

Open PubMed.  Lees de tekst in de boxen 'Zoeken in PubMed' en 'Wat is de handigste ingang voor PubMed' hiernaast.

DE EERSTE SUBTAB

Ga nu verder naar de eerste subtab van PubMed: 'Goede zoektermen kiezen'.

Zoeken in PubMed

PubMed geeft gratis toegang tot MEDLINE, een databank met meer dan 34 miljoen referenties uit 5200 (bio)medische tijdschriften uit 80 landen vanaf 1948.

Om efficiënt te zoeken in PubMed, moet je een zoekactie goed voorbereiden. Als je zomaar begint met zoeken, krijg je vaak veel te veel treffers, die lang niet allemaal relevant zijn. Efficiënt zoeken kan veel tijd besparen!

Dit tabblad heeft  4 onderdelen:

  • Goede zoektermen kiezen
  • Een zoekactie opzetten
  • Inperken van zoekresultaten
  • Méér vinden: het sneeuwbaleffect

Als je de opdrachten volgt, word je automatisch door deze onderdelen geleid!

Toegang: UBULINK en Library Access

De toegang tot PubMed is gratis, maar om gebruik te kunnen maken van de koppelingen naar de volledige tekst, vaak in betaalde tijdschriften, moet je de PubMed ingang via de Universiteitsbibliotheek gebruiken. Dan zie je bij elke referentie de UBUlink-klein. Hiermee krijg je de full-text, ook in betaalde tijdschriften, indien deze beschikbaar zijn. Je krijgt de beschikbaarheid te zien van zowel de online artikelen als ook de oudere jaargangen die nog niet online zijn en in het magazijn van de UB staan. Deze oude  jaargangen kun je - indien aanwezig - direct opvragen als je lid bent van de bibliotheek. Klik hiervoor op 'Availability via Utrecht University Library ' - 'Exemplaren' en selecteer daarna het juiste jaar. Zie ook: Lenen en meer.

Het WorldCat tussenscherm: (klik op de afbeelding om deze te vergroten):

Via het UBU link menu krijg je nog meer opties aangeboden. Zoeken in WorldCat en indien nodig kun je artikelen bestellen. Via 'Check Holdings in WorldCat' zoek je zowel in het digitale als in het papieren bezit van de universiteitsbibliotheek. Ook kan worden doorgeklikt naar IBL, om het bij een andere bibliotheek aan te vragen. Aan deze laatste optie zijn wel kosten verbonden. Alle informatie over de UBULINK vind je hier.

Voor eenvoudige toegang tot de meeste digitale bronnen is er ook de Lean Library browser plugin, deze geeft vaak toegang tot betaalde bronnen zonder extra inlog, ook buiten het netwerk van de UU of UMCU. Zie hiervoor informatie op de website van de bibliotheek over Lean Library.