Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training BMW Project 1: Een zoekactie opzetten

Training Literatuur zoeken voor 1e jaars Biomedische Wetenschappen

Leerdoel

Als je zoektermen hebt verzameld, kun je een efficiënte zoekactie opzetten. Dit doe je door je zoektermen te combineren.
In dit onderdeel leer je hoe je dat kunt doen.

OPDRACHT 15

Lees de tekst in het blok 'Zoektermen combineren' hiernaast.

De bibliotheek van de Universiteit van Sydney heeft een online game ontwikkeld om te oefenen met het gebruik van haakjes en Booleaanse operatoren. Je vindt het spel hier:

http://www.library.usyd.edu.au/elearning/learn/topic/gamenesting/

NB. Het spel werkt niet goed in oudere versies van Internet Explorer - als alternatief kun je Firefox gebruiken.

OPDRACHT 16

Kijk nog eens naar de zoektermen die je hebt verzameld over je onderwerp.

Doe afzonderlijke zoekacties voor:

  1. de aandoening zelf.
  2. het aspect van de aandoening waar je literatuur over wilt zoeken (bv. therapie, diagnose, etc).

Combineer bij elke zoekactie de gevonden synoniemen met OR.

OPDRACHT 17

Combineer de losse zoekacties die je in de vorige opdracht hebt uitgevoerd met behulp van ‘Search History‘.

Denk goed na of je de losse onderdelen moet combineren met AND of OR, en denk waar nodig aan het gebruik van haakjes.

Hoeveel treffers krijg je? Bekijk de resultaten. Zijn ze relevant?

OPDRACHT 18

Klik in de resultatenlijst op een veelbelovende titel. De referentie wordt nu weergegeven als ‘Abstract’.

Rechts bovenaan zie je zogenaamde UBULINK . Deze link geeft informatie over de beschikbaarheid van het artikel bij de Universiteitsbibliotheek.

Klik op de Kleine UBU-link knop en kijk of dit artikel full-text beschikbaar is.

DE VOLGENDE SUBTAB

Ga nu verder met het derde onderdeel onder de tab van PubMed: 'Inperken van de zoekresultaten'

Zoektermen combineren

In PubMed kun je zoektermen combineren met behulp van de zogenoemde ‘Boolean operators’ OR, AND en NOT. Bij OR zoekt PubMed naar alle treffers waar één of beide zoektermen in voorkomen (zie afb. 1 hieronder). Als twee zoektermen gecombineerd worden met AND, zoekt PubMed alleen naar die treffers waar beide zoektermen in voorkomen (afb. 2).  NOT geeft alle treffers waar de eerste term wel, maar de tweede term niet in voorkomt (afb. 3).

Figure on Boolean logic

Als je meer dan twee zoektermen wilt combineren, is het aan te raden haakjes te gebruiken. Zonder haakjes voert PubMed de commando’s OR, AND en NOT namelijk uit in de volgorde waarin ze aangeboden worden. Dit levert soms ongewenste resultaten op!

Stel dat je op zoek bent naar artikelen over vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Als je nu de zoekactie als volgt opstelt:

vaccination AND swine flu OR H1N1

zul je artikelen vinden waarin de woorden ‘vaccination’ en ‘swine flu’ beide voorkomen, én artikelen waarin de term ‘H1N1’ voorkomt (maar die misschien helemaal niet over vaccinatie gaan).

De juiste manier om deze zoekactie te formuleren is dan ook:

vaccination AND (swine flu OR H1N1)

History

Om losse zoekacties met elkaar te combineren kun je gebruik maken van ‘Advanced search’ : de uitgebreide zoekfunctie van PubMed.

Je vindt de link naar ‘Advanced search’ onder het standaard zoekscherm van PubMed.

In het onderdeel ‘History’ vind je een lijst met alle zoekacties die je in deze sessie hebt uitgevoerd. Je kunt zoekacties combineren door de nummers van de zoekacties in te typen in de bovenste zoekregel (klik hiervoor eerst op Edit‘), gescheiden door AND of OR. Bijvoorbeeld: #1 AND #2. Als je eerst wil zien hoeveel treffers een gecombineerde zoekactie oplevert, kun je klikken op ‘Add to History

Zoeken in velden

Standaard zoekt PubMed zowel op de letterlijk ingevoerde zoektermen als op MeSH-termen Je kunt de manier waarop PubMed zoekt aanpassen door zelf aan te geven binnen welke velden PubMed moet zoeken. Enkele mogelijkheden zijn: auteursnaam [au], tijdschrifttitel [ta] en titel/abstract [tiab].

Lijst met alle doorzoekbare velden en betekenis

Je kunt zelf de veldnaam tussen vierkante haken achter de zoekterm zetten. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van de ‘Search Builder‘ in ‘Advanced search’.

Met de ‘Search Builder’ kun je voor elke zoekterm aangeven binnen welk veld deze gezocht moet worden. Standaard staat ‘All Fields’ ingesteld, maar je kunt dit zelf wijzigen.

Screenshot searchbuilder

 

Om een zoekactie op te bouwen kun je in elke regel van de ‘Builder’ een  zoekterm invoeren (en kiezen in welk veld de term gezocht moet worden). De ingevoerde zoektermen verschijnen automatisch in de zoekregel bovenaan het scherm.  Voor elke nieuwe zoekterm geef je aan hoe je deze met de eerder toegevoegde zoektermen wilt combineren: met AND, OR of NOT (voor meer uitleg zie het onderdeel Zoektermen combineren‘). Er verschijnt automatisch een nieuwe zoekregel indien nodig.

Ten slotte klik je op ‘Search‘ of ‘Add to history‘ om de zoekactie uit te voeren. Kies je voor ‘Search‘, dan ga je naar het scherm met zoekresultaten. Kies je voor ‘Add to history‘ dan blijf je  in het ‘Advanced Search‘ scherm en kun je direct een nieuwe zoekactie uitvoeren of zoekacties combineren (meer hierover in het onderdeel ‘History‘).

 

Searchbuilder_adding search

 

Let op: combineer nooit meerdere zoektermen met AND of OR in één regel van de ‘Builder‘. In dat geval wordt nl. alléén de laatste term gezocht in het aangegeven veld, alle andere termen worden zonder veldnaam gezocht.

PubMed - Builder example