Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Training BMW Project 1: Méér vinden - het sneeuwbaleffect

Training Literatuur zoeken voor 1e jaars Biomedische Wetenschappen

Leerdoel

Als je een veelbelovend artikel hebt gevonden, kun je dat als uitgangspunt gebruiken om meer relevante artikelen te vinden.
In dit onderdeel zie je hoe dat in zijn werk gaat.

OPDRACHT 21

Lees de tekst in het blok 'Similar articles' hiernaast.

Herhaal één van je eerdere zoekacties. Gebruik hiervoor ‘Advanced Search’, zoek de zoekactie op in ‘Search History’ en klik op het aantal resultaten aan het einde van de regel – je komt dan in het resultatenscherm.

Klik nu op een veelbelovende titel.

Hoeveel ‘Similar articles’ heeft dit artikel? Wat is de maand en het jaar van het meest recente artikel?

DE VOLGENDE TAB

Dit is het einde van het onderdeel PubMed.

Ga verder met de rest van de training via de tabbladen bovenaan deze LibGuide.

Similar articles

Als je in PubMed op een treffer in de resultatenlijst klikt, zie je rechts in beeld een blok met ‘Similar articles’. Dit zijn artikelen over hetzelfde onderwerp, vaak ook van meer recente datum. Standaard worden 5 artikelen getoond. Via de  link ‘See all’ onderin het blok zie je ook de andere ‘Similar articles’ die bij de geselecteerde treffer horen.

PubMed vindt deze artikelen door via een gewogen algoritme te zoeken op woorden uit de titel, het abstract en de MeSH-termen van het oorspronkelijke artikel. Meer informatie hierover kun je vinden via de Help-functie van PubMed. De artikelen die volgens PubMed het meest relevant zijn, staan bovenaan de lijst. Je kunt de artikelen ook op datum sorteren (‘Sort By’).

Via ‘Similar articles’ kun je artikelen vinden die waardevolle aanvullingen bevatten op het oorspronkelijke artikel. Soms vind je ook artikelen die het oorspronkelijke artikel volledig onderuit halen. Dat is nuttige informatie die je eigenlijk niet mag missen!