De belangrijkste bron van ons recht is de wet.
De overheid legt algemene regels vast in wetgeving (wetten, besluiten, regelingen). In Nederland maakt de regering wetten samen met het parlement. Zij hebben de wetgevende macht.
Ook internationale verdragen of besluiten van internationale organisaties (zoals de Europese Unie) kunnen algemeen verbindende voorschriften bevatten.
In de Wetgevingskalender op de website Overheid.nl vind je informatie over de totstandkoming en inwerkingtreding van nationale wetgeving.
Geldende wet- en regelgeving:
Parlementaire geschiedenis:
Wetteksten en commentaren:
Wetgevingsadviezen:
Zie ook Nederlandse wet- en regelgeving bij Meer weten.
Zie ook Buitenlandse wetgeving onder Meer weten.
EUR-Lex : is een vrij toegankelijke databank met juridische documenten van de EU. Het systeem biedt uitgebreide zoekfuncties voor het raadplegen van het Publicatieblad van de EU en omvat met name de teksten van verdragen, de wetgeving, de voorbereidende besluiten en de jurisprudentie. De meerwaarde van EUR-Lex is dat het Publicatieblad en de andere documenten vrijwel direct na verschijning zijn te raadplegen. EUR-Lex bevat zowel geldende als vervallen regelgeving.
Zie ook Europese wetgeving onder Meer weten.
Internationale rechtsregels zijn te vinden in verdragen (soms ook aangeduid als internationale overeenkomsten of conventies) en Resoluties van de Verenigde Naties.
Verdragen waarbij Nederland partij is:
Verdragen van de Raad van Europa:
Verdragen wereldwijd:
Resoluties VN:
Zie ook Internationale wetgeving onder Meer weten.