De keuze van je databases hangt duidelijk af van de aard van je onderzoeksvraag. Gebruik altijd meerdere databases, maar er is geen regel die zegt hoeveel precies. Het is belangrijk dat je kunt aangeven welke databases je hebt gebruikt en waarom, en misschien voor sommige waarom je ze NIET geraadpleegd hebt.
Wat voorbeelden: voor psycholigsche studies zou een goede keuze zijn een combinatie van een grote (bio)medische database (zoals PubMed of Embase), een grote algemene kennis/interdisciplinaire database (zoals Scopus of OpenAlex) en de onderwerpsgerichte database PsycInfo. Zorg ervoor dat je altijd kunt uitleggen waarom je die keuzes hebt gemaakt, met andere woorden: schrijf het op in je logboek!
Op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht vind je een overzicht van zoeksystemen/zoekmachines/databases waar de bibliotheek toegang tot aanbiedt.
NB. Je kunt Google Scholar op veel manieren en in veel fases van je zoektocht gebruiken, bijvoorbeeld voor verkennend zoeken, het zoeken naar citaties of voor een laatste check. Ook als je naar bronnen in het Nederlands zoekt, kan Google Scholar beter geschikt zijn.
Maar Google Scholar heeft ook zijn nadelen. Het heeft maar beperkte mogelijkheden voor Geavanceerd Zoeken. Ook is er een gebrek aan transparantie over de ranking van de resultaten, hoe getrunceerd wordt en personalisatie (filter bubbel), dus het zoeken is moeilijk te herhalen. En daarnaast geeft Google Scholar je alleen de eerste 1000 resultaten, en niet meer. Dus gebruik Google Scholar bij voorkeur niet als je enige of belangrijkste database. En als het niet hoeft, probeer dan Google Scholar helemaal niet in je systematic search te gebruiken.
Tip!
Creëer (gratis) accounts in alle zoekmachines die je gebruikt (je hebt maar één account nodig voor alle Ovid databases, dit geld ook voor Ebsco en Proquest) om je zoekvragen op te slaan. Je zoekgeschiedenis bewaren scheelt je heel veel werk.
Open Alex: OpenAlex is een bibliografische catalogus van wetenschappelijke papers, auteurs en instituten, open access toegankelijk. Doe een simpele zoekactie om bij de zoekinterface te komen.
The Lens: vrij toegankelijke zoekmachine voor patenten en wetenschappelijke literatuur.
Dimensions (free version): deze database biedt een verzameling linked data die de gehele onderzoekscyclus in kaart brengt, van financiering tot output en impact. Je vindt er informatie over beurzen, publicaties, datasets en clinical trials, patenten en beleidsdocumenten.
DOAJ: Directory of open access journals
en andere open access databases.
Voor je onderzoek kan het belangrijk of noodzakelijk zijn om ook naar grijze literatuur te kijken. Doorgaans vind je die niet of nauwelijks in de 'normale' databases. Er zijn andere bronnen voor grijze literatuur, bijvoorbeeld Overton of Policy Commons, de Open Gray database in Europa, en de GreyLit en GreyNet databases. Je hebt ook nog de Netherlands Research Portal voor Nederlandse wetenschappelijke output. Je kunt het ookook in Google of Google Scholar proberen.
Er zijn nog veel meer plekken waar je op zoek kunt naar grijze literatuur. Denk bijvoorbeeld aan websites van voor jou belangrijke instituten en organisaties.
En denk ook eens aan open access bronnen en preprint archieven.
Voor meer informatie over grijze literatuur (wat het is en waar je het kunt vinden) raadpleeg dan de Libguide Zoekstrategie.