Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Pedagogische Wetenschappen bachelor Pedagogisch Practicum: Zoeksystemen:

Opdracht 2

ONLINE PRIKBORD VOOR VRAGEN

Heb je een vraag? Ga naar het online prikbord!

Opdracht 2

Zoek in de in de volgende zoeksystemen (gebruik deze link om naar databases te gaan):

  1. Google
  2. Google Scholar met UBUlink
  3. PsycINFO (te vinden via zoeksystemen per vakgebied en dan helemaal onderaan naar psychologie)
  4. Scopus

op de volgende trefwoorden:

depression AND youth

Je kunt op het formulier invullen hoeveel hits je krijgt en welk type documenten je vindt (bijv. websites, tijdschriftartikelen, hoofdstukken, boeken, blogs, anders).

Een online zoeksysteem kiezen

Als je straks zelf literatuur gaat zoeken moet je ook zelf bepalen in welk zoeksysteem je gaat zoeken. Wat je gaat zoeken bepaalt uiteraard ook waar je gaat zoeken. Hieronder wat algemene tips die je kunnen helpen:

1. Het bezit van de Universiteitsbibliotheek Utrecht vind je in WorldCat (via de UU-ingang): boeken (papier en e-books), papieren tijdschriften (niet op artikelniveau) en e-journals (wel op artikel niveau). Utrechts bezit wordt standaard bovenaan vertoond, indien nodig kun je beperken op 'Utrecht University Library'. Voor een overzicht (incl. toegang) van de e-journals waar de UB een abonnement op heeft is er de digitale tijdschriftenlijst

2. Heb je al een titel en/of auteur van een boek of artikel dan zoek je het makkelijkst in Google Scholar (met UBUlink) of WorldCat (via de UB ingang);

3. Zoek je op een onderwerp maak dan gebruik van de bij de bibliotheek aangeboden zoeksystemen. Er zijn algemene zoekmachines voor alle disciplines, maar er zijn ook vakspecifieke systemen. Kies de database die het best past bij de onderwerp. En beperk je niet tot maar één zoeksysteem, ze zijn allemaal anders en geven dus ook andere resultaten. Zie ook de box hieronder voor voorbeelden uit de Sociale Wetenschappen. Studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht hebben toegang tot deze wetenschappelijke zoeksystemen met hun Solis-id. Zie: online toegang.

Relevante zoeksystemen

Via de homepage van de Universiteitsbibliotheek  kun je rechtstreeks doorklikken naar zoeksystemen, hier vind je een overzicht (met een korte beschrijving van de inhoud) van de zoeksystemen waar de Universiteit Utrecht toegang toe biedt. Er is een complete lijst voor alle disciplines en daarnaast aparte lijsten per vakgebied. Helemaal onderaan de lijst met zoeksystemen per vakgebied vind je de lijst van Sociale Wetenschappen. Beperk je niet te snel, kijk ook eens bij andere vakgebieden.

Een selectie van voor sociale wetenschappen relevante zoeksystemen:

DSM library (DSM handboeken)
ERIC (Educational Resources Information Centre, op het gebied van opvoeding en onderwijs)
APA PsycInfo (Hele gebied van psychologie en gedragswetenschappen)
Scopus (Alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase)
Social Sciences Citation Index (SSCI) (Sociale wetenschappen, onderdeel van de Web of Science)
Web of Science (Alle wetenschapsgebieden, citatiedatabase)
PubMed (met UBU-link) (Biomedische tijdschriften)
Google Scholar (met UBU-link) (Alle vakgebieden, meer dan 50 miljoen publicaties, met citaties)

Ook interessant voor pedagogiek, maar niet echt een zoeksysteem is de Cotan documentatie met daarin de beoordelingen van in Nederland verkrijgbare tests en instrumenten.

Bij het kiezen van een systeem is het goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van algemene zoeksystemen zoals Google en Google Scholar. Het voordeel is dat je er snel enorm veel in kunt vinden, het nadeel is echter dat er ook een heleboel niet bruikbare bronnen tussen zitten, je je zoekvraag niet altijd precies kunt formuleren en je een grotere kans hebt dat je resultaten niet voldoende wetenschappelijk verantwoord blijken te zijn.

NB In de speciale LibGuide Zoekstrategie vind je meer informatie over zoeksystemen, de kwaliteit van verschillende systemen en wanneer ze te gebruiken.

Volgende stap

De volgende pagina gaat over zoekmethoden.

Hoe herken ik een artikel, boek of hoofdstuk in een literatuurlijst?

Hoe kun je nu zien of een bron een artikel is, een boek of een hoofdstuk uit een boek?

Een verwijzing naar een tijdschriftartikel bevat meestal:
Auteur(s), de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd en daarnaast het jaar van uitgave en de jaargang en/of aflevering en meestal ook paginering.

Een verwijzing naar een boek bevat meestal:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het boek, de plaats van uitgave en de naam van de uitgever.

Een verwijzing naar een artikel/hoofdstuk uit een samengesteld boek (elk hoofdstuk een andere auteur onder redactie van één of meerdere personen, ook wel bundel of edited volume genoemd) bevat zowel gegevens over het specifieke hoofdstuk als over het boek als geheel. De gegevens van het specifieke hoofdstuk worden als eerste vermeld:
Auteur(s), jaar van uitgave, de titel van het hoofdstuk, het woordje 'In' gevolgd door de gegevens van het boek als geheel en meestal ook de paginanummers van het hoofdstuk.

Als je meer wilt weten over (en oefenen met) het herkennen van bronnen in een literatuurlijst bekijk dan eens module 1 van de online informatievaardigheden training Compass: 'Zoeken naar en toegang krijgen tot informatie' en maak de opdrachten bij 1.2 en 1.3.