Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Zoekadvies Engelse taal en letterkunde: Meer weten

Vuistregels bij selectie van bronnen

 1. Gebruik boeken geschreven door wetenschappers (staat vaak in het boek), liefst gepubliceerd door wetenschappelijke uitgeverijen.
 2. Gebruik zoveel mogelijk tijdschriftartikelen uit peer reviewed tijdschriften (staat in het tijdschrift, zoek via de tijdschriftenlijst).

Bij gebruik van ander materiaal is het extra belangrijk zelf te controleren wat het niveau is. Dit alles uiteraard onder voorwaarde dat de bron inhoudelijk relevant is.

Schrijfwijzer Moderne Talen

Je zult niet alleen publicaties willen zoeken, je gaat uiteindelijk ook zelf via een paper, scriptie of artikel een wetenschappelijke bijdrage leveren. De Schrijfwijzer voor Moderne Talen helpt bij het academisch schrijven. Ook de Chicago Manual of Style is een handig hulpmiddel.

Cartoon over schrijven

Zoekstrategie: wat, waar, hoe?

Voor een effectieve zoekstrategie kun je jezelf 4 vragen stellen:

1.    Wat zoek ik?
a. Over welk onderwerp zoek je informatie?
b. In welk type document kun je die informatie vinden?
Formuleer dan een goede zoekvraag met de meest geschikte zoektermen.

2.    Waar zoek ik
Kies de geschikste databank/catalogus/website en die keuze is weer afhankelijk van het antwoord op vraag 1a en b. De bibliotheek geeft per vakgebied toegang tot zoeksystemen.

3.    Hoe zoek ik?
a. Zoek efficiënt: gebruik relevante zoektermen in de juiste combinatie en benut de functionaliteit van de databank/zoekmachine;
b. Er zijn verschillende zoekmethodes. De bibliografische/systematische methode (met zoektermen zoeken in wetenschappelijke zoekmachines) en de sneeuwbal/citatiemethode (uitgaan van iets wat je al hebt) zijn de belangrijkste. Hoe je deze methodes precies kunt inzetten, hangt af van de mogelijkheden die het zoeksysteem biedt.

In de LibGuide Zoekstrategie lees je meer over het opzetten van een zoekstrategie.

4.    Hoe selecteer/beoordeel ik?
a. Geeft de gevonden informatie antwoord op je onderzoeks(deel)vraag en
b. Is de kwaliteit van deze informatie goed?
Ga voor antwoorden op deze vragen naar de LibGuide Bronnen evalueren.

 

Belangrijkste zoeksystemen voor Engels

 • Is het onderwerp nieuw voor je? Gebruik een encyclopedie of Wikipedia  om je eerst te verdiepen en zoektermen te bedenken.
 • Wetenschappelijke publicaties zoek je in bibliografieën zoals de MLA en LLBA
 • Teksten, met name oudere, vind je in tekstverzamelingen als EEBO en ECCO, of gewoon via Google.

Of ga naar het volledige overzicht van zoeksystemen voor Engels.

MLA International Bibliography

De MLA International Bibliography bevat beschrijvingen van tijdschriftartikelen, essays en boeken op het gebied van taal, literatuur en linguistiek.

Je kunt eenvoudig zoeken, resultaten beperken op bijvoorbeeld jaar van uitgave en materiaalsoort of doorklikken naar vergelijkbare resultaten.

Lang niet alle titels die je vindt zijn in de Universiteitsbibliotheek Utrecht beschikbaar. Gebruik de UBU-link om dit te controleren.

nieuwe UBUlink MLA

Wil je snel zoeken naar publicaties die bijna zeker beschikbaar zijn? Beperk je dan tot de materiaalsoort journal article of peer reviewed publicaties.

De MLA biedt allerlei handige opties, bijvoorbeeld om titels op te slaan in Refworks of een gevonden artikel correct te citeren.

Google Scholar: snel en met full text search

Google Scholar is een grote zoekmachine voor wetenschappelijke publicaties. Hij doorzoekt primair tijdschriftartikelen en doet dat in tegenstelling tot vrijwel alle andere zoeksystemen full text. Vanuit Google Books zijn ook de gegevens van een grote hoeveelheid wetenschappelijke boeken in Google Scholar terechtgekomen. Daarin wijkt Google Scholar af van bijvoorbeeld Web of Science en sommige andere artikelzoeksystemen.

>> Zoeken in Google Scholar

De bijzondere kenmerken van Google Scholar op een rij:

 • je doorzoekt zowel artikelen als (een selectie van) boeken
 • de zoekactie is full text, dus je vindt ook bronnen waarin je termen slechts terloops genoemd worden
 • Google Scholar vertelt niet wat er wel of niet wordt opgenomen: daar moet je proefondervindelijk achterkomen
 • de selectie van tijdschriften bij Google Scholar is minder streng dan bij Web of Science of Scopus: je komt ook niet peer reviewed materiaal tegen
 • er zijn ook veel boeken opgenomen (als die worden aangehaald in de opgenomen tijdschriftartikelen)
 • de resultatenvolgorde is ook gebaseerd op aantallen ontvangen citaties; nieuwere publicaties zijn hierdoor lastiger te vinden: filter op jaar
 • voor links naar RefWorks moet je in de voorkeuren de Bibliography Manager opgeven
 • als je naar Google Scholar gaat via de website van de UBU krijg je de UBUlink te zien bij publicaties. Zie je de UBUlink toch niet kijk dan onder settings op de homepage van Google Scholar: kies daar library links, zoek op Utrecht en klik save.

Anytime, anywhere?

In de Engelse taal en cultuur is bij de UU nu ongeveer

 • 95% van de tijdschriften online
 • 30% van de recente boeken een ebook

en zodanig altijd en overal direct beschikbaar.

Open Access?

Open Access logoOpen Access verzorgt direct, gratis en online toegang tot wetenschappelijk onderzoek. 

Onderzoekers plaatsen hun artikelen op een eigen profielpagina of publiceren in een tijdschrift dat voor iedereen vrij toegankelijk is.

Helaas is Open Access binnen de Geesteswetenschappen nog niet gemeengoed.

Voor het vinden van wetenschappelijke publicaties en de toegang tot dat onderzoek ben je daarom vaak afhankelijk van abonnementen van de bibliotheek.

Boeken beperkt beschikbaar


De Engelse taal en literatuur wordt wereldwijd bestudeerd, waardoor het aanbod aan boeken en artikelen ontzettend groot is. De bibliotheek kan maar een klein percentage van de boeken aanschaffen. Daardoor grijp je vaak mis.

Wij proberen op allerlei manieren precies die boeken aan te bieden die onze studenten en onderzoekers nodig hebben.

Matej Kren's 'Idiom', Book Tower in Prague Municipal Library

Mis je toch iets, dien dan een aanschafverzoek in bij de vakspecialist. Bijvoorbeeld voor een boek dat essentieel is voor je scriptie of belangrijk voor jou en je vakgenoten.

Is het boek digitaal beschikbaar, dan kunnen wij het snel voor je regelen.

Tijdschriften in overvloed

Het wereldwijde aanbod aan tijdschriften voor Engelse taal en literatuur is groot. Van gerenommeerde 'peer-reviewed' tijdschriften tot lokaal gepubliceerde blaadjes.

In de MLA International Bibliography vind je de inhoud van bijna 400 verschillende tijdschriften voor Engels alleen! En dat voor een wetenschap die bijzonder boekengericht is.

Het goede nieuws: van die gerenommeerde tijdschriften is het merendeel wel voor jou beschikbaar in Utrecht.