Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

Zoeken voor een klinische vraag: In praktijk

Méér LibGuides

PubMed_logo

 

Algemene informatie over PubMed (zonder opdrachten) vind je in de LibGuide PubMed LibGuide PubMed

Voor hulp bij het zoeken naar (medische) literatuur zijn mogelijk ook deze LibGuides LibGuides interessant:

 LibGuide Training PubMed  UBU LibGuide Training PubMed

 

Zoeken in PubMed

PubMed bevat meer dan 34 miljoen biomedische referenties uit de database MEDLINE. Je kunt in een keer ruim 5600 biomedische tijdschriften uit 80 landen doorzoeken.

Een uitgebreide PubMed tutorial vind je in de de LibGuide Training PubMed UBU LibGuide Training PubMed. Deze wordt ook gebruikt in het  blok AKWO (Architectuur van Klinische Wetenschappelijk Onderzoek) voor 3e-jaars studenten geneeskunde in het UMC Utrecht.

In de bovengenoemde training komt o.a. aan de orde:

Zoeken in de Cochrane Library

De Cochrane Library bevat een compleet overzicht van alle Cochrane Systematic Reviews. Daarnaast kun je binnen de Cochrane Library zoeken in nog 5 databases, waaronder DARE (systematic reviews die niet ontwikkeld zijn door Cochrane) en CENTRAL (de door Cochrane samengestelde database van RCTs/clinical trials).

De Cochrane Library richt zich met name op de effectiviteit van interventies, dus is vooral geschikt als je een therapie-vraag hebt.

Meer informatie over het zoeken in de Cochrane Library vind je in de de LibGuide  EBM Literatuurbronnen UBU LibGuide EBM Literatuurbronnen: Cochrane onder de tab 'Cochrane':

Citatiezoeken

Een goede manier om relevante artikelen op het spoor te komen is citatiezoeken (volgen van verwijzingen in en naar een artikel). 
De Universiteitsbibliotheek biedt toegang tot 2 zoeksystemen voor citatiezoeken: Scopus en Web of Science.
Informatie over het citatiezoeken in Scopus en Web of Science vind je in de de LibGuide  EBM Literatuurbronnen UBU LibGuide EBM Literatuurbronnen: Citatiezoeke:

Vragen? Advies nodig?

De vakspecialisten Geneeskunde van de Universiteitsbibliotheek Utrecht bieden ondersteuning bij het zoeken voor een klinische vraag voor de volgende doelgroepen:

  • studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht
  • medewerkers van het UMC Utrecht