Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

New PubMed: Algemeen

Effectief gebruik van PubMed

Om efficiënt te zoeken in PubMed moet je een zoekactie goed voorbereiden. Als je zomaar begint met zoeken, krijg je vaak veel te veel treffers, die lang niet allemaal relevant zijn. Een goed begin is het halve werk!

 • Neem de  LibGuide Zoekstrategie  vooraf door.
 • Hou je uitgebreide search bij in een Word document.
 • Train jezelf met de LibGuide Training New PubMed , of
 • Bekijk verschillende quick tours en tutorials op de Online training website van PubMed.
 • Maak een NCBI account aan zodat je je zoekstrategie kunt bewaren en jezelf kunt laten attenderen op nieuwe resultaten n.a.v. deze zoekstrategie.

Wat zit er niet in PubMed?

 

Realiseer je dat PubMed slechts de recente inhoud van enkele Nederlandse tijdschriften doorzoekt. Om aanvullende Europese biomedische literatuur te vinden is Embase dé aangewezen bron. 

 

What is in Pubmed? - Video (5 min.)

PubMed biedt

 • Eenvoudige filters (o.a. datum, taal) om het aantal zoekresultaten te beperken.
 • Uitgebreide zoekfilters, bijvoorbeeld voor klinische vragen (Clinical Queries).
 • Mogelijkheden om te zoeken aan de hand zgn. gestandaardiseerde trefwoorden: MeSH  termen. MeSH staat voor 'Medical Subject Heading'.
 • Links naar gerelateerde artikelen (Similar articles) en citerende artikelen (Cited by).
 • De mogelijkheid om met weinig gegevens direct een artikel te vinden dat je zoekt (Single Citation Matcher).
 • De mogelijkheid om zoekstrategieën te bewaren en jezelf te laten attenderen op nieuwere artikelen over je zoekstrategie (Create alert).
 • De mogelijkheid om referenties te exporteren naar literatuurmanagementsoftware (Send to Citation Manager).

Toegang: UBULINK en Library Access

De toegang tot PubMed is gratis, maar om gebruik te kunnen maken van de koppelingen naar de volledige tekst, vaak in betaalde tijdschriften, moet je de PubMed ingang via de Universiteitsbibliotheek gebruiken. Dan zie je bij elke referentie de UBUlink-klein. Hiermee krijg je de full-text, ook in betaalde tijdschriften, indien deze beschikbaar zijn. Je krijgt de beschikbaarheid te zien van zowel de online artikelen als ook de oudere jaargangen die nog niet online zijn en in het magazijn van de UB staan. Deze oude  jaargangen kun je - indien aanwezig - direct opvragen als je lid bent van de bibliotheek. Klik hiervoor op 'Availability via Utrecht University Library ' - 'Exemplaren' en selecteer daarna het juiste jaar. Zie ook: Lenen en meer.

Het WorldCat tussenscherm: (klik op de afbeelding om deze te vergroten):

Via het UBU link menu krijg je nog meer opties aangeboden. Zoeken in WorldCat en indien nodig kun je artikelen bestellen. Via 'Check Holdings in WorldCat' zoek je zowel in het digitale als in het papieren bezit van de universiteitsbibliotheek. Ook kan worden doorgeklikt naar IBL, om het bij een andere bibliotheek aan te vragen. Aan deze laatste optie zijn wel kosten verbonden. Alle informatie over de UBULINK vind je hier.

Voor eenvoudige toegang tot de meeste digitale bronnen is er ook de Lean Library browser plugin, deze geeft vaak toegang tot betaalde bronnen zonder extra inlog, ook buiten het netwerk van de UU of UMCU. Zie hiervoor informatie op de website van de bibliotheek over Lean Library.