Skip to Main Content
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

New PubMed: Snel aan de slag

Snel zoeken met PubMed

PubMed Searchbox

De searchbox gebruik je voor een snelle zoekactie.

Je zoekt op basis van :

Formuleer je zoekvraag kort, duidelijk en zonder vraagteken. Het is niet nodig om Boolean operatoren (bijv. AND of OR) te gebruiken voor een snelle zoekactie naar bijvoorbeeld een specifiek artikel. Uitgebreider zoeken? Gebruik de Advanced Search Builder.

Je resultaten worden automatisch gesorteerd op 'Best Match'.  Nieuwste artikelen bovenaan? Sorteer op Publication date of Most recent (dat is wanneer de referentie is toegevoegd aan PubMed).

Meer tips om snel te zoeken:

 

Vind nog meer vergelijkbare artikelen of artikelen van (dezelfde) auteur

Gerelateerde artikelen vinden

Als je een artikel aanklikt zie je onder het abstract 'similar articles'. Dit zijn artikelen met een vergelijkbaar onderwerp als het artikel dat je hebt aangeklikt. 

 

druk op similair articles op vergelijkbare artikelen te vinden

Meer zoeken van een auteur

Als je erg geïnteresseerd bent in het werk van een specifieke auteur kan je het beste zoeken op achternaam en de eerste letter van de voornaam. Daarnaast kan je in een artikel ook klikken op de naam van deze specifieke auteur. 

vinder meer van 1 auteur

Vind een specifiek artikel in PubMed

Nieuwsbericht

In een nieuwsbericht vinden we enkele aanwijzingen over het orginele artikel. 

  • De naam van de auteur: Stephen Lazarus. 
  • Het tijdschrift waarin het artikel is gepubliceerd: New England Journal of Medicine (NEJM)
  • Jaartal van publicatie: 2019

Invoeren in searchbox

Voer de achternaam van de auteur, de afkorting van het tijdschrift en het jaartal in in de searchbox.

Resultaten Citation Matching

Op basis van onze search vinden we 1 artikel met behulp van citation matching (zie figuur hieronder).

Je kan met behulp van de titel en auteur zien of het het artikel is dat je zoekt. Door op de titel te klikken krijg je ook het abstract te zien.

Overige resultaten

Daarnaast geeft PubMed je nog andere resultaten voor het geval als je niet naar een citatie op zoek was. Dit kan handig zijn als het onderwerp waar je naar zoekt ook de naam (of deel van) van een tijdschrift is zoals 'Virus' of 'Cancer'.

Single citation matcher

Onder de searchbox vindt je de "SIngle Citation matcher". Deze kun je ook gebruiken om citaties te vinden.

Vind artikelen snel met behulp van een zoekvraag

Je zoekvragen opdelen in elementen

Voordat je je zoekvraag gaat opzoeken is het handig om hem op te delen in de belangrijkste elementen. Dit kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van het DDO model (zie figuur hieronder). Meer informatie in de LibGuide Zoekstrategie 

Invoeren in de searchbox

Voor je losse elementen in in de search balk. In dit geval zijn dat de elementen: cardiovasculair disease' (domein), 'snake venom' (determinant) en  'death rate'(outcome). Druk op search. Het is voor een snelle search niet noodzakelijk de operator AND te gebruiken. 

Je eerste resultaten

Nadat je op de Search knop heb gedrukt zie je meteen je resultaten. De resultaten worden standaard gesorteerd op 'best match' maar dit kan je o.a. aanpassen naar sorteren op datum onder display options.Om beter grip te krijgen op je  search, kun je deze in detail bekijken onder Advanced.

Weten waarop je werkelijk heb gezocht

Als je op 'Advanced' hebt gedrukt. kom je in de 'advanced search builder'.Hier zie je o.a.  je 'search history'. Je kan je search uitklappen door op het > symbool te klikken naast je search.  Hier kan je zien hoe PubMed  jouw search heeft vertaald en waar hij dus werkelijk naar heeft gezocht. 

details of the search

Filteren van je resultaten

Je kan je search filteren op allerlei eigenschappen. je vind deze filters aan de rechterkant van je resultaten na het invoeren van je search. Meer filters zijn beschikbaar onder de knop 'Additional filters'. Van deze filters zijn 'datum' en 'taal' de enige die 100% betrouwbaar zijn.

filters