Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Universiteitsbibliotheek – LibGuides

New Pubmed: MeSH

Wat is MeSH

MeSH (Medical Subject Headings) zijn gestandaardiseerde trefwoorden die verwijzen naar de inhoud van een artikel.

Aan het merendeel van artikelen in PubMed zijn handmatig MeSH termen toegekend  door indexeerders van NLM (National Library of Medicine).

Voor het land Thailand zijn bijvoorbeeld veel verschillende synoniemen (bijv. Siam) maar er zijn bovendien ook veel verschillende steden en gebieden in Thailand. Het kan dan moeilijk zijn om zeker te zijn dat je alle woorden benoemt die mogelijk gebruikt worden als je alle relevante artikelen over Thailand wilt vinden. Doordat indexeerders van de NLM de MeSH term 'Thailand' toevoegen aan artikelen over Thailand kun je deze met behulp van het zoeken op deze MeSH term tóch vinden.  

Waar vind ik de MeSH database?

Where to find the MeSH database

De MeSH database vind je in het beginscherm onder 'Explore'.

Voor- en nadelen van het zoeken op MeSH

Voordeel:  

  • Je vindt ook artikelen die wellicht niet de zoektermen in de titel of abstract noemen maar die er wel over gaan.

Nadelen:

  • Voor sommige zoektermen zijn er nog geen MeSH termen
  • De nieuwste artikelen zijn nog niet geïndexeerd. 

MeSH - Video (3 min.)

Meer weten over het gebruik van MeSH? Lees of bekijk de tutorial van Pubmed over MeSH.

Zoeken in de MeSH Database

undefinedIn de MeSH database zie je niet alleen of een MeSH term bestaat , maar vind je ook allerlei andere informatie over de MeSH term.

De informatie bij elke MeSH term kan je gebruiken om je search breder of smaller te maken.  

  • De MeSH term: De titel bovenaan geeft aan wat de officiële MeSH term is. Hier  rechts is dat Raw Foods. Ook staat het naast de titel aangegeven of er sprake is van een concept-MeSH term, een zogenaamd "supplementary concept"(zie montelukast voorbeeld hieronder). Zoeken op deze supplementary concepts heeft vaak toegevoegde waarde.
  • Definitie van de MeSH term
  • Subheadings: dit zijn alle invalshoeken op de MeSH term. Ze verschillen per MeSH term. Je kan in je zoekstrategie ervoor kiezen enkel vanuit een of meerdere invalshoeken de database te doorzoeken.
  • Entry terms: Dit zijn vergelijkbare woorden (synoniemen) die in een zoekstrategie vertaald worden naar de erboven genoemde MeSH term.  
  • De ordening van gerelateerde MeSH termen; MeSH termen zijn ‘hiërarchisch geordend’ in een ’boomstructuur’. Een MeSH term kan onder meerdere categorieën vallen. In principe neemt Pubmed alle onderliggende MeSH termen mee in je search. Kies je voor MeSH 'no explode' dan worden alle onderliggende MeSH termen niet meegenomen.
  • See Also: Hier vind je andere verwante onderwerpen

LET OP: Voor nieuwe MeSH termen moet je kijken onder de optie: Previously Indexed om de oudere literatuur te vinden. De MeSH database wordt jaarlijks aangepast! Je ziet het jaar dat de term voor het eerst is ingevoerd vlak onder de term staan.

Klik op afbeelding rechts om deze te vergroten. "Gebaseerd op een werk van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen op https://libguides.ru.nl/.

MeSH termen toevoegen aan je Search

undefined

  Aan de rechterkant van een MeSH database-item vind je de 'Pubmed search builder'.

  Je kunt de MeSH term toevoegen aan je search.

  Klik daarvoor door op 'Add to search builder'  en klik op 'search PubMed'.

  Alternatief is dat je de tekst hieruit kopieert en plakt in de 'Advanced search builder Query box'.